Οι «μεταφορείς»,που «κινούν και τα νήματα»…

Ο μυστικοσύμβουλος του Γαπ: O ΑΛΕΞ ΡΟΝΤΟΣ 

Ο άνθρωπος πίσω από αυτήν τη φωτογραφία

Μια από τις αξέχαστες για την τουρκική κοινή γνώμη εικόνες της δεκαετίας 2000, είναι και η φωτογραφία όπου ο αείμνηστος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ χορεύει ζεϊμπέκικο μαζί με τον ομόλογο του Γιώργο Παπανδρέου

Ένας από τους αρχιτέκτονες αυτής της εικόνας ήταν ο Άλεξ Ρόντος, με τον οποίον συναντηθήκαμε καθώς επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη για ένα συνέδριο γύρω από τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις που οργανώνουν το Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ και το Τμήμα Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο Ρόντος είναι γνωστός για τις εργασίες του υπό την αιγίδα καθολικών και ορθόδοξων φορέων ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές από την Αιθιοπία και το Κάιρο μέχρι την Γεωργία και την Δυτική Όχθη.

Αφού διατέλεσε σύμβουλος χρεωμένων χωρών στην Παγκόσμια Τράπεζα, το 1998 εντάχθηκε στην ομάδα του Παπανδρέου. Αφού ήρθε στην Αθήνα και μετά ανέλαβε καθήκοντα ως ¨Ειδικός απεσταλμένος και ειδικός πρέσβης¨ και συνέβαλε στην αναζήτηση λύσεων σε αρκετές περιοχές συγκρούσεων.

Έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της Σερβίας και στην διαδικασία ένταξης των Βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. Μάλιστα ο Ρόντος ήταν αυτός που όταν η Ελλάδα είχε το πρόβλημα με την ονομασία της ¨Μακεδονίας¨ βρήκε την ονομασία ¨Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας-FYROM¨.

Μάλιστα κατά τον πόλεμο Γεωργίας-Τιφλίδας, ήταν σύμβουλος στην κυβέρνηση της Τιφλίδας.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΤΕΙΝΑΝ ΚΛΑΔΟ ΕΛΑΙΑΣ

Η μεγαλύτερη σημασία αυτών που έκανε ο Ρόντος όμως είναι ότι αποτελεί έναν από τους πατέρες της ¨διαδικασίας προσέγγισης¨ αυτού του σημείου καμπής στις διμερείς σχέσεις, που άρχισε με την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα μετά τον σεισμό της 17-8-1999 με εργασίες έρευνας-διάσωσης και βοήθειας, και συνεχίστηκε μέχρι την εποχή που οι Τζεμ και Παπανδρέου άφησαν να πετάξουν στον αέρα περιστέρια ειρήνης.

Δεν θα ήταν λάθος αν λέγαμε πως και η κυβέρνηση Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική ακολουθεί τα ίχνη του Άλεξ Ρόντος, έστω και αν αυτός δεν μετέχει ενεργά στην κρατική ιεραρχία. Για αυτό για να αντιληφθεί κάποιος τις κινήσεις της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, οι αναλύσεις του Ρόντος είναι πολύ σημαντικές. Εν συντομία ο Ρόντος είναι το μαύρο κουτί της Ελλάδας.

Και όταν κάτσαμε στο τραπέζι μαζί του δεν διέφυγε της προσοχής μας πως έστω και αν ο ίδιος επαναλαμβάνει πως ¨Είμαι ένας απλός πολίτης. Αυτά που λέω είναι αποκλειστικά δικές μου απόψεις, εγώ δεν καθορίζω τις πολιτικές¨, ακολουθεί ακόμη μια διπλωματική συμπεριφορά και κάνει προσεκτικές δηλώσεις.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ….

Σύμφωνα με τον Ρόντο για να υπάρξει μια μόνιμη λύση στην Ελληνοτουρκική προσέγγιση υπάρχει μόνο ένας δρόμος : Η αποστρατικοποίηση των σχέσεων. Και πιστεύει πως το πρώτο βήμα σε αυτό πρέπει να το κάνει η ¨ισχυρή¨ Τουρκία. Οι πρώτε λοιπόν προτάσεις που του έρχονται στο μυαλό είναι : ¨Η Τουρκία να αποσύρει από τον βορά της Κύπρου 30 χιλιάδες στρατιώτες και να καταργήσει το αυτόματο casus belli σε περίπτωση παραβίασης της θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας. ¨

………………..

………………..

¨Διότι η Τουρκία σε ένα σημείο μπορεί να πει πως «Δεν επιθυμούμε την Ε.Ε.». Κατά τον ίδιο τρόπο και η Ευρώπη μπορεί να πει πως δεν θέλει την Τουρκία. Κατά την γνώμη μου η Τουρκία δεν θέλει να μπει στην Ε.Ε., έχει διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της.

……………….

¨Οι Έλληνες ακόμη πιστεύουν πως μπορεί να προέλθει μια απειλή από την Τουρκία. Για αυτό η Τουρκία μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Η Τουρκία μπορεί να έχει και άλλα θέματα. Κατά την γνώμη μου με τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος αυτής της περιοχής είναι πολύ φυσικό να σκέπτεται και άλλα θέματα .

Εμείς ο μόνος λόγος για τον οποίο κάθε χρόνο πρέπει να επενδύουμε σημαντικό ποσοστό του εθνικού μας εισοδήματος σε στρατιωτικές δαπάνες είναι η Τουρκία. Η Ελλάδα δαπανά επειδή δαπανά και η Τουρκία σε στρατιωτικές δαπάνες. Όμως ο λόγος ύπαρξης του τουρκικού στρατού δεν είναι η Ελλάδα. Για αυτό δεν περιμένω αμοιβαία βήματα. Αν πρέπει να μιλήσω ανοιχτά εντέλει από τον αφοπλισμό κερδισμένη πραγματικά θα είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι και ρεαλιστικό και δυνατό να γίνει.

Περιμένετε μήπως στο εγγύς μέλλον μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο ειδικότερα λόγω των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο ;

Σίγουρα όχι. Οι επιθετικές όμως ανακοινώσεις της Τουρκίας με εξέπληξαν ιδιαίτερα. Αυτές οι ανακοινώσεις πέραν του εκνευρισμού που προκάλεσαν σε κάποιους στην Ελλάδα και αλλού, δεν πιστεύω ότι έφτασαν στον στόχο τους. Πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν ιδιαίτερα.

Αργότερα ο Παπανδρέου αναζήτησε τον Ερντογάν και έκανε έκκληση για μετριοπάθεια….

Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο Παπανδρέου αναζήτησε τον Ερντογάν και βρήκε ένα δρόμο να επέμβει.

…………………

Πιστεύω πως το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια κοινή τουριστική αγορά. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι θα ανεβαίνουν στα πλοία και θα πηγαίνουν για μια μέρα ή για το Σαββατοκύριακο στην απέναντι πλευρά. Και αν δεν υπήρχαν αυτοί οι ανόητοι κανονισμοί για την βίζα, θα μπορούσαμε αυτό να το κάνουμε από τώρα.

…………………….

Λίγο πιο πριν:

Εφ. Χουριέτ 3-10-2011

===================================================================

Ασπάζεται ο Γιώργος Παπανδρέου τις απόψεις του Άλεξ Ρόντος;

 Δυσμενή έκπληξη μας προκάλεσαν για μια ακόμη φορά τα λόγια του Άλεξ Ρόντος, συμβούλου – κατά δήλωση του ιδίου, το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται να ασχοληθεί – του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Όπως είχε πολύ πρόσφατα αναφέρει το «defence-point.gr» το θέμα ανέκυψε από την ιδιότητα την οποία δήλωσε στο πλαίσιο διεθνούς ελληνοτουρκικού συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε, με αποτέλεσμα να εγερθούν αυτονόητα ερωτήματα.
Το πρόβλημα προέκυψε από τη στιγμή που ο πολυπράγμων σύμβουλος έδωσε μια συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» όπου και διατύπωσε ορισμένες περίεργες και βλακώδεις από ένα σημείο και πέρα απόψεις περί των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τι είπε λοιπόν:

> Ότι το Αιγαίο θα πρέπει να μετατραπεί σε μια κοινή τουριστική αγορά και οι δυο λαοί να πηγαινοέρχονται για Σαββατοκύριακο ο ένας στις ακτές του άλλου. Να υπογραμμίσουμε εμείς ότι η προσέγγιση αυτή πολύ μας θυμίζει τη θεωρία του ενιαίου ελληνοτουρκικού χώρου την οποία έχει προωθήσει Έλληνας καθηγητής στον Καναδά. Πιθανότατα βέβαια μια τέτοια λύση να προϋπέθετε «μια άλλη Τουρκία», χωρίς τα «βαρίδια» της Νοτιοανατολικής της περιφέρειας και πολλά-πολλά ακόμη. Δεν είναι όμως ο κατάλληλος χώρος για να ανοίξουμε μια τέτοια συζήτηση.
> Ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα από την Κύπρο, να ενωθεί το νησί δηλαδή εκ νέου και να αποσύρει το casus belli και μετά… όλα θα είναι καλά, με την Ελλάδα να κάνει το επόμενο βήμα μειώνοντας δραστικά τους εξοπλισμούς της, ενώ η Τουρκία που έχει πολύ περισσότερες απειλές απλά δεν θα ασχολείται…

Μπορεί ο Ρόντος να δηλώνει ότι δεν χαράσσει ο ίδιος πολιτικής και απλά εκφράζει προσωπικές του απόψεις, ωστόσο, τίθεται ένα σοβαρό θέμα για το αν και κατά πόσον το «όραμα» του Ρόντος το ασπάζεται… και το βλέπει στον ύπνο του και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο μυστηριώδης αυτός κύριος ο οποίος όλος τυχαίως βρέθηκε – τυχαία, αυτό είναι σίγουρο – όπου έγιναν επαναστάσεις και διακυβεύονταν ζωτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε απεσταλμένος αμερικανικού κρατικού φορέα να ήταν, από τα Βαλκάνια και το καθεστώς του Μιλόσεβιτς, μέχρι τη Γεωργία και τον Μιχαήλ Σαακασβίλι πριν πολεμήσει με τους Ρώσους, είναι βέβαιο ότι όσα λέει δεν τα αναφέρει τυχαία.
Να παρατηρήσουμε ότι εάν η Ελλάδα αφοπλιστεί μονομερώς – ο Ρόντος δείχνει να αγνοεί ότι κοντεύουμε δεκαετία χωρίς να προμηθευτούμε κάποιο οπλικό σύστημα της προκοπής – τότε στη συνέχεια θα είναι έρμαιο στις όποιες ορέξεις των Τούρκων όσον αφορά στην εκμετάλλευση του όποιου ενεργειακού πλούτου στο Αιγαίο. Μεγάλη πρεμούρα τον έχει πιάσει τον συγκεκριμένο κύριο να προωθήσει τις απόψεις του και τις προπαγανδίζει με κάθε ευκαιρία από τον διεθνή Τύπο. 
Κάτι μας λέει ότι εάν γινόντουσαν όσα αναφέρει, πέραν της Τουρκίας, ενθουσιασμένοι θα ήταν και οι αξιωματούχοι σε διάφορες υπηρεσίες στις ΗΠΑ οι οποίες συμμετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη χάραξη της στρατηγικής της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφού έφτιαξαν τα προτεκτοράτα στα Βαλκάνια, ήρθε η ώρα να βάλουν χέρι και στο πραγματικό «φιλέτο»: Την Ελλάδα, μια χώρα η οποία μαζί με την Τουρκία ελέγχουν τη δυνατότητα πρόσβασης της Ρωσίας στα θερμά νερά της Μεσογείου. Σας θυμίζει κάτι από γεωπολιτική;
Ένα ωραίο προτεκτοράτο το οποίο ενδεχομένως να το μετατρέψουν και σε «Μαϊάμι της Ευρώπης», με εκρηκτική άνθηση του real estate, ως χώρο όπου οι Ευρωπαίοι θα έχουν την παραθεριστική τους κατοικία και θα αποσύρονται μετά τη συνταξιοδότησή τους. Ταυτόχρονα δεν θα τολμά κανείς να πειράξει μια χώρα μειωμένης κυριαρχίας υπό την υψηλή προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών, αρκεί να έχει υποταχθεί σε όλα τα υπόλοιπα, κάτι το οποίο θα πράξει, αφού η ισχύς της δεν θα της αφήνει το παραμικρό περιθώριο αντίστασης ή/και ελιγμών.
Διότι όλο και περισσότερο οι συνολικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου δείχνουν να συνδέονται με κάποιον τρόπο. Ακόμα και η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις συζητήσεις περί χρεοκοπίας, μια χαρά θα «κούμπωναν» ως βήμα στο πλαίσιο σχεδιασμού που θα προωθούσε όσα αναφέρει ο Ρόντος…
Δεν αισιοδοξούμε ότι θα πάρουμε απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε προηγουμένως, εάν το Μέγαρο Μαξίμου ενστερνίζεται τις απόψεις που διατυπώνονται από άτομο με επίσημη ιδιότητα. Και είναι κάτι το οποίο έχει μεγάλη σημασία: Εάν η απάντηση είναι «ναι», τότε θα πρέπει να μας εξηγήσουν πότε έλαβαν έγκριση από τον ελληνικό λαό για να παίζουν τέτοια παιχνίδια εξωτερικής πολιτικής στην πλάτη του.