«Η ευρωζώνη ήταν ελαττωματική από την αρχή»

Η Ευρωζώνη ήταν ελαττωματική από την αρχή τόνισε σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ ΝτελόρΜιλώντας στην Daily Telegraph, δήλωσε ότι η έλλειψη κεντρικής εξουσίας που θα ήταν επιφορτισμένη με τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, επέτρεψε σε ορισμένα μέλη να αναπτύξουν δυσβάσταχτα χρέη.

Παράλληλα επισήμανε, ότι η κρίση του χρέους δεν απορρέει από την ίδια την ιδέα ενός ενιαίου νομίσματος, αλλά από ένα «ελάττωμα στην εκτέλεση» από τους πολιτικούς ηγέτες που επέβλεψαν το λανσάρισμά του.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι «έκανε τα στραβά μάτια» στις θεμελιώδεις αδυναμίες και τις αστάθειες των οικονομιών των κρατών-μελών.

«Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήθελαν να δουν τίποτα δυσάρεστο, το οποίο θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν» είπε ο 86χρονος Γάλλος πολιτικός.

Πρόσθεσε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να μοιραστούν το φταίξιμο για την κρίση χρέους, η οποία έχει οδηγήσει σε φόβους για τη βιωσιμότητα του ευρώ.

«Όλοι πρέπει να εξετάσουν τις συνειδήσεις τους» είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών στην κρίση, είπε ότι έκαναν «πολύ λίγα, πολύ αργά».

Ειδικότερα, ο Γάλλος πολιτικός μίλησε για «έναν συνδυασμό του πείσματος στη γερμανική ιδέα του νομισματικού ελέγχου, και της απουσίας ενός σαφούς οράματος από όλες τις άλλες χώρες».

ΠΗΓΗ: