Σπέρνουμε συλλέκτες και μας «αρπάζουν» τον «ήλιο», μαζί με τα χωράφια…

Τι προβλέπει το πρόγραμμα…

Στα 3-4 δισ. ευρώ θα κυμαίνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, το ετήσιο όφελος για την Ελλάδα από την υλοποίηση του προγράμματος εξαγωγής ηλιακής ενέργειας «Ηλιος». Παρουσιάζοντας στη Βουλή το σχέδιο, εξήγησε ότι πρόκειται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 10.000 μεγαβάτ και ότι γι’ αυτό απαιτούνται 200.000 στρέμματα.
Όπως είπε, η επένδυση είναι της τάξεως των 20 δισ. ευρώ και με βάση τις σημερινές τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρόγραμμα θα επέφερε έσοδα 80 δισ. ευρώ για μια 25ετία, ενώ το όφελος της χώρας θα άγγιζε τα 3 έως 4 δισ. ευρώ το χρόνο.
Ο υπουργός είπε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με την Ε.Ε. και τη γερμανική κυβέρνηση για την υπογραφή ενός κειμένου συνεννόησης, στο οποίο θα υπάρχει δέσμευση όλων των μερών ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχικής συμφωνίας.
Ενημέρωσε, επίσης, ότι έχει στείλει επιστολές στους δημάρχους, ώστε να παραχωρήσουν εκτάσεις τους, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει η εγκατάσταση των συστημάτων κι εξέφρασε την ελπίδα ότι έτσι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Ο ίδιος σημείωσε πως μέρος από τα έσοδα που θα προκύψουν θα διοχετευθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε γνωστό ότι σε συνεννόηση με τον τέως υπουργό Αμυνας Πάνο Μεγλίτη έχουν καταγραφεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταλειμμένα αεροδρόμια, ενώ σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί οδηγός ανενεργών λιγνιτωρυχείων. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο η όποια επένδυση να εγκατασταθεί σε καλλιεργήσιμη ή τουριστικού χαρακτήρα γη και σε προστατευόμενες περιοχές.
Ο ΥΠΕΚΑ σημείωσε ότι σήμερα επιχειρείται να κλείσουν τα ζητήματα που αφορούν τη γη, την πρόσληψη συμβούλων κ.α. ώστε να σχηματοποιηθεί ένα επενδυτικό σχήμα.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Μουσουρούλης επεσήμανε τον κίνδυνο να εξελιχθεί το πρόγραμμα σε «φιάσκο τύπου Αστακού», παρ’ όλα αυτά είπε πως είναι καλοδεχούμενο, αν και παρατήρησε πως βρίσκεται σε επίπεδο ευχολογίων, αφού δεν υπάρχει καταγεγραμμένη δέσμευση των εταίρων.
Ο ίδιος έθεσε ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με το κόστος του έργου, την ισχύ του δικτύου, τη συλλογή και μεταφορά της ενέργειας, την τεχνική υποστήριξη κ.α. οι οποίοι – όπως είπε – αν δεν απαντηθούν θα οδηγήσουν σε «φιάσκο τύπου αστακού».
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε ερωτήματα για το ποιος θα παράγει, ποιοι θα συμμετέχουν, αν θα υπάρχει κρατική συμμετοχή και τι επιπτώσεις θα έχουν όλα αυτά στη λαϊκή κατανάλωση.
Από τον ΛΑΟΣ, ο Ηλ. Πολατίδης επεσήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν πόροι από το πρόγραμμα για την απόσβεση μέρους του δημόσιου χρέους, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Λίτσα Αμμανατίδου εκτίμησε πως δεν είναι κερδισμένες οι ελληνικές εταιρείες.

πηγη