Ο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» απευθύνθηκε σε γνωστούς και με κύρος οικονομολόγους της Ρωσίας και τους παρακάλεσε να απαντήσουν στην ερώτηση: «Τι θα γίνει αν αρχίσει πραγματικά η διαδικασία της διάσπασης της ζώνης του ευρώ;»Οι οικονομολόγοι τα τελευταία τρία χρόνια, που πέρασαν από το ξέσπασμα της κρίσης του 2008 δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να κάνουν προγνώσεις με αυτό το θέμα. Οι οικονομικοί κλονισμοί των τελευταίων χρόνων ξεγύμνωσαν τόσο σοβαρά προβλήματα, που κάνουν αναγκαία μάλλον ολοκληρωτική αναδόμηση όλου του παγκόσμιου συστήματος. Μερικοί αναλυτές προβλέπουν ότι το πρώτο στάδιο τέτοιας αναδόμησης θα γίνει η χρεοκοπία της Ευρωζώνης.
Μα αυτό θα γίνει αργότερα, αλλά στην αρχή, όταν η πρώτη χώρα, π.χ. η Ελλάδα, θα δηλώσει την έξοδό της –αν και προσωρινή, από τη ζώνη του ευρώ, θα συμβεί κάτι το φοβερό. Ο πανικός θα αγκαλιάσει την αγορά χρέους. Οι επενδυτές θα απαλλάσσονται από τα ομόλογα των αδύνατων χωρών και θα αγοράζουν σταθερά χρεόγραφα. Θα σταματήσουν οι νέες διαθέσεις ακόμα και των σταθερών και αξιόπιστων δανειοδοτών, όπως της Γερμανίας, και συνεπώς, θα ξεσπάσει μια κρίση ρευστότητας. Σε σχέση με αυτό ο πρύτανης της Ρωσικής Οικονομικής Σχολής Σεργκέι Γκουρίγιεφ είπε:
-«Αν η Ελλάδα ανακοινώσει την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ, τότε οι χρηματαγορές θα αρχίσουν αμέσως να αναρωτιούνται: «Ποιός θα γίνει ο επόμενος;». Αν υποθέσουν ότι η επόμενη χώρα θα είναι η Ιταλία, τότε θα αρχίσουν να πουλούν τα ιταλικά ομόλογα και να αγοράζουν τα γερμανικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απότομη κατάρρευση των τιμών των ομολόγων μερικών χωρών αμέσως, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλο πανικό. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι το πιο πιθανό θύμα μετά την χρεοκοπία ή την έξοδο κάποιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Τα προβλήματα της ρευστότητας θα δημιουργήσουν απειλή για όλη την διατραπεζική αγορά. Ορισμένοι δανειστές, ειδικά εκείνοι που είχαν αγοράσει τα ομόλογα των προβληματικών χωρών, θα βρεθούν αντιμετώποι με σοβαρούς κινδύνους ανισορροπίας. Αυτή τη στιγμή η κρίση μπορεί να μετεξελιχθεί σε μαζικό πανικό, όταν οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βγάζουν τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες. Οι αρχές θα αναγκαστούν να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να ησυχάσουν τους ανθρώπους»,- παρατήρησε ο Σεργκέι Γκουρίγιεφ.
Εξάλλου, ο Αντρέι Βαβίλοφ, πρώην Υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας θεωρεί ότι δεν θα γίνει καμιά χρεοκοπία της Ευρωζώνης.
-«Δεν υπάρχει χώρα, που θα κερδίσει από την έξοδό της από την ΕΕ είτε από την Ευρωζώνη. Πώς μπορούν να διαλυθούν αυτές οι δομές; Δεν βλέπω τέτοιο σενάριο»,- σημείωσε ο Αντρέι Βαβίλοφ.
Εν τω μεταξύ, είναι λίγοι οι εμπειρογνώμονες που έχουν τόσο αισιόδοξες διαθέσεις. Η ΕΕ εκρήγνυται στις ραφές. Όταν δεν υπήρχε κρίση, οι χώρες επιδίωκαν να μπουν τόσο στην ΕΕ, όσο και στη ζώνη του ευρώ, ενώ όταν το κακό χτύπησε την πόρτα, τότε τα περισσότερα μέλη της Ένωσης αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να πληρώνουν πια για κανέναν άλλο. Όταν οι χώρες θα καταφέρουν να υπερνικήσουν τέτοιες διαθέσεις, μόνο τότε το ευρώ θα μπορεί να κρατηθεί και να γίνει ακόμη πιο δυνατό απ’ ό,τι ήταν προηγούμενα, θεωρούν πολλοί οικονομολόγοι.