Ομπάμα: Μείζον ζήτημα για τις ΗΠΑ η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης

Τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνδράμουν την Ευρώπη στην επίλυση της κρίσης χρέους υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα (κέντρο), κατά τη συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της Ε.Ε. στο Λευκό Οίκο Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ (αριστερά) και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Εμανουέλ Μπαρόζο.

Τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνδράμουν την Ευρώπη στην επίλυση της κρίσης χρέους υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της Ε.Ε. στο Λευκό Οίκο.

 Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε μείζον ζήτημα για τις ΗΠΑ την ευρωπαϊκή κρίση, προσθέτοντας ότι η επίλυσή της είναι προς το συμφέρον της χώρας του.

 Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ επισήμανε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν οφείλεται μόνο στην κρίση της Ευρωζώνης, τονίζοντας την ανάγκη ανάληψης δράσης από όλες τις χώρες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταρτίσουν ένα σχέδιο προκειμένου να αξιοποιήσουν τους οικονομικούς δεσμούς ΗΠΑ και Ε.Ε., ώστε να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων της διατλαντικής οικονομικής συνεργασίας για τη δημιουργία νέων ευκαιριών στην απασχόληση και την ανάπτυξη, ιδίως σε αναδυόμενους τομείς» ανέφεραν σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

Εντείνοντας τις πιέσεις προς τις Βρυξέλλες, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ υπογράμμισε την ανάγκη να δράσει αποφασιστικά η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Η Ευρώπη έχει και τους πόρους και την ικανότητα να αντιμετωπίσει το θέμα και πρέπει να δράσει αποφασιστικά και οριστικά για την επίλυση αυτού του προβλήματος», τόνισε ο Κάρνεϊ σε δηλώσεις του.

Eπί τάπητος στη συνάντηση τέθηκε και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τις δύο πλευρές να εκφράζουν τη «βαθιά τους ανησυχία» σχετικά με τις πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του και να δηλώνουν αποφασισμένες να εντείνουν τις πιέσεις προς την Τεχεράνη.

«Τονίζουμε την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του να τηρήσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών του Συμβουλίου Ασφαλείας και να συνεργαστεί με την IAEA», υπογραμμίζει η κοινή δήλωση ΗΠΑ-Ε.Ε.

Ευρώπη και ΗΠΑ κάλεσαν επίσης τη Συρία να βάλει άμεσα τέλος στη χρήση βίας και να επιτρέψει με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο τη μεταβίβαση της εξουσίας σε μια νέα κυβέρνηση.

Πηγή: Reuters

πηγη