Στ. Δήμας: «Η Ευρώπη είναι δυνατή όταν είναι ενωμένη»

Συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Σ. Δήμα στο Berlin Foreign Policy Forum.Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας συμμετείχε σήμερα στο διεθνές συνέδριο Berlin Foreign Policy Forum, που συνδιοργανώθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Korber Foundation με αντικείμενο την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, το ρόλο των κρατών-μελών στη διαμόρφωση της και την αντίληψη που έχουν οι νέοι της Ευρώπης για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο διεθνές πεδίο. Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βερστερβέλε και ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Ρ. Σικόρσκι – οι οποίοι στις παρεμβάσεις τους εξέφρασαν πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που κάνει – επικεντρώθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, λόγω της οικονομικής κρίσης και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει απάντηση.

Και οι τρεις υπουργοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη με γρήγορα βήματα στη θεσμική μεταρρύθμιση και εμβάθυνση που είναι απαραίτητες για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του Ευρώ και να προσφέρουν νομική βεβαιότητα και προβλεψιμότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών-μελών κατά τη σχετική συζήτηση και τη σημασία που έχει να γίνουν ταχείες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης.

Όταν ετέθη το ερώτημα κατά πόσο η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα και θέμα έλλειψης ηγεσίας, ο κ. Δήμας σημείωσε ότι πάντα σε περιόδους κρίσεων υπάρχουν επικρίσεις για έλλειμμα ηγεσίας. Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα αποδείξει σύντομα ότι έχει ηγεσία και ότι είναι ικανή να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για έξοδο από την κρίση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι αισιόδοξος και ότι η Ευρώπη είναι δυνατή όταν είναι ενωμένη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών να έχουν δυναμικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις τη στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας κατά την κρίση στη Λιβύη και την τεράστια επιχείρηση εκκένωσης εγκλωβισμένων πολιτών από την Κίνα και άλλες χώρες, που ανέλαβε η χώρα μας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Όπως είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα απέδειξε ότι η Ευρώπη και τα κράτη μέλη της μπορούν να έχουν καθοριστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση σοβαρότατων κρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σχετικά με τη Συρία, ο κ. Δημας τόνισε την υποχρέωση του καθεστώτος να σταματήσει άμεσα να επιτίθεται και να σκοτώνει τους πολίτες του, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος να συνεχίσουν τις πιέσεις στο καθεστώς Άσαντ.

http://www.kathimerini.gr

____________________________________________________________________________________________

Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις του Σ. Δήμα στη Γερμανία
Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας συμμετείχε σήμερα στο διεθνές συνέδριο Berlin Foreign Policy Forum, που συνδιοργανώθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Korber Foundation με αντικείμενο την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, το ρόλο των κρατών-μελών στη διαμόρφωση της και την αντίληψη που έχουν οι νέοι της Ευρώπης για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο διεθνές πεδίο. Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βερστερβέλε και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ρ. Σικόρσκι – οι οποίοι στις παρεμβάσεις τους εξέφρασαν στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που κάνει – επικεντρώθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, λόγω της οικονομικής κρίσης και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει απάντηση.
Και οι τρεις υπουργοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη με γρήγορα βήματα στη θεσμική μεταρρύθμιση και εμβάθυνση που είναι απαραίτητες για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του Ευρώ και να προσφέρουν νομική βεβαιότητα και προβλεψιμότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών-μελών κατά τη σχετική συζήτηση και τη σημασία που έχει να γίνουν ταχείες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης.Όταν ετέθη το ερώτημα κατά πόσο η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα και θέμα έλλειψης ηγεσίας, ο κ. Δήμας σημείωσε ότι πάντα σε περιόδους κρίσεων υπάρχουν επικρίσεις για έλλειμμα ηγεσίας. Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα αποδείξει σύντομα ότι έχει ηγεσία και ότι είναι ικανή να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για έξοδο από την κρίση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι αισιόδοξος και ότι η Ευρώπη είναι δυνατή όταν είναι ενωμένη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών να έχουν δυναμικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις τη στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας κατά την κρίση στη Λιβύη και την τεράστια επιχείρηση εκκένωσης εγκλωβισμένων πολιτών από την Κίνα και άλλες χώρες, που ανέλαβε η χώρα μας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα απέδειξε ότι η Ευρώπη και τα κράτη μέλη της μπορούν να έχουν καθοριστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση σοβαρότατων κρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σχετικά με τη Συρία, ο κ. Δήμας τόνισε την υποχρέωση του καθεστώτος να σταματήσει άμεσα να επιτίθεται και να σκοτώνει τους πολίτες του, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος να συνεχίσουν τις πιέσεις στο καθεστώς Άσαντ.

Μετά τα χαμόγελα, τις χειραψίες και τις φιλικές δηλώσεις μένει να αποδειχτεί και έμπρακτα η αλλαγή του ευρωπαϊκού κλίματος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr