Ο Amadeo Altafaz για 6η δόση, Ιταλία και σενάρια διάσπασης

Εκπρόσωπος
του επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν
Την άποψη ότι το Eurogroup είναι το όργανο το οποίο θα αποφασίσει κατά πόσο οι επιστολές που έλαβε από τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Ελλάδας παρέχουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις, ούτως ώστε να εκταμιευθεί η έκτη δόση των δανείων, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν οι επιστολές που έλαβε το Eurogroup από τους πολιτικούς αρχηγούς της Ελλάδας, ικανοποιούν τον Επίτροπο Ρεν, ο εκπρόσωπος Τύπου παρέπεμψε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία, τόσο τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όσο και ο Επίτροπος οικονομίας θα εκφράσουν την άποψή τους για το περιεχόμενο των επιστολών.
Σύμφωνα με τον Α. Αλταφάζ, τα κράτη μέλη που χρηματοδοτούν την Ελλάδα είναι εκείνα τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο οι διαβεβαιώσεις που παρέχονται μέσω των επιστολών είναι αρκετές.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο Επίτροπος Ρεν δεν επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του, πρωτού συνομιλήσει με τους εταίρους του στο Eurogroup.
Σε ο,τι αφορά, την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που θα αποφασίσει αύριο το Eurogroup, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρκέστηκε να επισημάνει τη σημασία πλήρηους εφαρμογής της σχετικής απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι το EFSF παραμένει το βασικό στοιχείο της απάντησης της ευρωζώνης στην κρίση χρέους.
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την κριτική που άσκησε η Γερμανία στις πρόσφατες προτάσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι σκοπός της Επιτροπής είναι η διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης.
Ενώ, σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για σχηματισμό ευρωζώνης πολλών ταχυτήτων, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «τα σενάρια διάσπασης», δεν βοηθούν την ευρωζώνη.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa», σύμφωνα με το οποίο η Ιταλία έχει ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο Α. Αλταφάζ, αφού τόνισε ότι το σενάριο αυτό απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το ίδιο το ΔΝΤ, διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο, κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου Ρεν στη Ρώμη, την περασμένη εβδομάδα.
Διευκρίνισε, δε, ότι αν ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης επιθυμεί να ζητήσει οικονομική στήριξη, θα πρέπει να υποβάλει το αίτημά του τόσο στο Eurogroup, όσο και στο ΔΝΤ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ