«ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ»ο Υπεξ της Πολωνίας:«Φοβάμαι την ισχύ των Γερμανών λιγότερο από την αδράνειά τους»

Έκκληση προς τη Γερμανία να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να προλάβει την κατάρρευση της ευρωζώνης,

απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι.«Είμαι ίσως ο πρώτος πολωνός υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία που το λέω αυτό, αλλά θα το πω: Φοβάμαι λιγότερο την ισχύ της Γερμανίας, από όσο αρχίζω να φοβάμαι την αδράνεια της Γερμανίας… Η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία της Πολωνίας θα είναι η κατάρρευση της ευρωζώνης», δήλωσε ο υπουργός Σικόρσκι.
«Η παρακμή της Ευρώπης δεν είναι αναπόφευκτη. Αλλά στεκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Είναι η τρομακτικότερη στιγμή της υπουργικής μου ζωής , αλλά και η πιο συναρπαστική», επεσήμανε, κατά τη διάρκεια ιστορικής ομιλίας του χθες το βράδυ.
Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευημερία και την σταθερότητα της Πολωνίας , η οποία ελπίζει να ενταχθεί κάποτε στη νομισματική ένωση, είπε ο ίδιος.
«Ζητώ από τη Γερμανία, για το δικό σας και το δικό μας καλό, βοηθήστε την ευρωζώνη να επιβιώσει και να ευημερήσει. Γνωρίζετε καλά ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει», δήλωσε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών.
Αν και ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών δεν διευκρίνισε τι είδους ενέργειες καλεί το Βερολίνο να κάνει, Πολωνοί αξιωματούχοι έχουν κατά το παρελθόν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων που θα διαθέτουν τις κοινές εγγυήσεις των χωρών της ευρωζώνης.
πηγη
________________________________________________________________________________________________________________

για το ίδιο θέμα …

Έκκληση στο Βερολίνο από τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών

Δραματική έκκληση στη Γερμανία να αναλάβει δράση για να σώσει την Ευρωζώνη και την ΕΕ από μία κρίση που θα έχει «διαστάσεις αποκάλυψης» απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντεκ Σικόρσκι.
Μιλώντας στο Βερολίνο δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της χώρας του δεν είναι η τρομοκρατία ή τα γερμανικά τανκς ή οι ρωσικοί πύραυλοι, αλλά «η κατάρρευση της Ευρωζώνης» και τόνισε ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να δράσει για να αποφευχθεί αυτή.
«Απαιτώ από τη Γερμανία, για το δικό μας και το δικό σας καλό, να τη βοηθήσετε την Ευρωζώνη να επιβιώσει και να ευημερήσει», δήλωσε ο Σικόρσκι και πρόσθεσε: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει. Θα είμαι πιθανόν ο πρώτος Πολωνός υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία που θα πει αυτό: Φοβάμαι την ισχύ των Γερμανών λιγότερο από τη γερμανική αδράνεια. Έχετε καταστεί το σημαντικό έθνος για την Ευρώπη».
Ο Σικόρσκι υποστήριξε ωστόσο την κίνηση της Γερμανίας προς μεγαλύτερη ενοποίηση της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Οι χώρες – μέλη αντιμετωπίζουν μία ακραία επιλογή μεταξύ «βαθύτερης ενοποίησης ή κατάρρευσης», προειδοποίησε ο Πολωνός υπουργός, προκαλώντας την κυβέρνηση της Βρετανίας να στηρίξει τη μεταρρύθμιση διαφορετικά «υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει μερική αποσύνθεση» της ΕΕ.
Η έκκληση του προς τις χώρες μέλη να αποφασίσουν αν θέλουν να γίνουν «μία κανονική ομοσπονδία» είναι εναρμονισμένη με την επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης στη θέση ότι η πολύ στενότερη πολιτική ενοποίηση είναι αναγκαία για να υποστηρίξει τους ισχύοντες κανόνες της Ευρωζώνης, σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times.
_____________________________________________________________________________________________________________________