Τρεις «σταθμοί» καθορίζουν τον σχεδιασμό Σαμαρά

Με τη φράση «όλα κρίνονται μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες» στενός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά περιέγραφε, μιλώντας στο real.gr τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στο επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ τόσο για τις τύχες της Ελλάδας όσο και για το μέλλον του ευρώ, χωρίς να λείπει το στοιχείο της αγωνίας για τις εξελίξεις μέσα στην Ευρωζώνη κυρίως λόγω της στάσης του Βερολίνου.Στο επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα μελλούμενα, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης, όπου αναμένεται να γίνει τόσο το ξεμπλοκάρισμα της 6ης δόσης για την Ελλάδα όσο και η προετοιμασία για τη σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών, ωστόσο, θεωρούν ότι μετά την επιστολή Σαμαρά ο κ. Βενιζέλος θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε αυτά που συζητά με τους ομολόγους του, από τη στιγμή, μάλιστα, που συμμετέχει σε μία κυβέρνηση που δεν είναι αμιγώς κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να ενημερώσει τον Λουκά Παπαδήμο και όλο το υπουργικό συμβούλιο και όχι τον… Γιώργο Παπανδρέου.

Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου ο κ. Σαμαράς θα ταξιδέψει για τη Μασσαλία, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί θα βρίσκονται τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Νικολά Σαρκοζί, οι οποίοι υποτίθεται πως θα προετοιμάσουν την κοινή τους πρόταση προς τη σύνοδο των Βρυξελλών.

Στη ΝΔ περιμένουν ότι ο κ. Σαμαράς θα συναντήσει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον στους κόλπους των δύσπιστων Χριστιανοδημοκρατών, έπειτα από την επιστολή που έλαβαν και εκείνοι για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς, όμως, να απεμπολεί το δικαίωμα επιμέρους αλλαγών, όπως επί της ουσίας του αναγνώρισε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Άλλωστε, όπως λένε στο επιτελείο του, και οι ίδιοι οι Γερμανοί (βλέπε Σόιμπλε) έχουν παραδεχθεί ότι έκαναν πολλά λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και αναμένει από τη Σύνοδο Κορυφής (9 Δεκεμβρίου) ένα σαφές μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, ακόμη και ένα «σήμα» υπέρ του ευρωομολόγου, κάτι που όπως εκτιμά, θα διευκολύνει πολύ τις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις που κάνει η Ελλάδα για το PSI.

Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά γνωρίζουν ότι από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η πορεία που θα έχει το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο αλλά και ο χρόνος των εκλογών. Ουδείς πλέον στη Λ. Συγγρού μιλά επισήμως για τις 19 Φεβρουαρίου με τις ημερομηνίες να έχουν γίνει «λάστιχο» και να φθάνουν μέχρι και τις 18 Μαρτίου.

Όπως φάνηκε από τα όσα είπε στη Real news ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης η Λ. Συγγρού δεν πρόκειται να δεχθεί αναβολή των εκλογών λόγω «ζητημάτων που θα προκύπτουν διαρκώς».  Όπως είχε γράψει το real.gr, ο κ. Σαμαράς εξετάζει το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μίας «τεχνητής αναβολής των εκλογών» με επίκληση τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Μιχελάκης, μετά την 6η δόση ήδη θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος των εκλογών, τουλάχιστον για τη ΝΔ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην περίπτωση που καλλιεργηθεί κλίμα παραμονής επ’ αόριστον της κυβέρνησης Παπαδήμου στην εξουσία.

πηγη