Καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης

Καταδικαστική για την Ελλάδα θα είναι σύμφωνα με αξιόπιστες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η οποία εκδικάζει προσφυγή των Σκοπίων. Η προσφυγή των Σκοπίων στη Χάγη πραγματοποιήθηκε μετά την απειλή άσκησης βέτο από την Αθήνα για την είσοδο του αυτοσχέδιου αυτού κρατιδίου στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου.

Τα Σκόπια στην προσφυγή τους επικαλούνται ότι η Αθήνα παραβίασε με αυτόν τον τρόπο το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο μερών.

Έτσι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί σε οκτώ ημέρες αποδέχεται ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, με κεντρικό επιχείρημα τις δηλώσεις των Κώστα Καραμανλή (πρώην πρωθυπουργού) και Ντόρας Μπακογιάννη (πρώην υπουργού Εξωτερικών) ότι θα ασκήσουν βέτο. Κι αυτό παρότι τελικώς δεν χρειάστηκε να το πράξουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Διεθνές Δικαστήριο δεν αποδέχεται το αίτημα των Σκοπίων να καταδικάσει προκαταβολικά την Ελλάδα εάν ασκήσει βέτο σε ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνή οργανισμό. Το επιχείρημά του είναι ότι δεν έχει δικαίωμα να κρίνει κράτη για την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στο μέλλον.

Βέβαια τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς είναι αδιανόητο για ένα δικαστήριο και μάλιστα αυτού της Χάγης να διαρρέει από πριν απόφασή του για μια υπόθεση  που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκδίκαση αλλά και για την εμμονή της Ελλάδας να πάει στη Χάγη το θέμα της υφαλοκρηπίδας βάσει κοινού συνυποσχετικού, που να αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου.

Ακόμη χειρότερα βέβαια η Τουρκία θέλει να πάει στη Χάγη μια σειρά θεμάτων που αφορούν όλα εκείνα τα θέματα, που κατά τη\ δική της θεώρηση περί εξωτερικής πολιτικής θα έπρεπε να συζητηθούν, μεταξύ αυτών και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο!  Ακόμη και έτσι όμως, που θα συζητηθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και μόνο, πως είναι τόσο σίγουροι κάποιοι στην Αθήνα ότι η Χάγη θα αποφανθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr