Α.ΣΑΜΑΡΑΣ:«ο Τουρισμός, αποτελεί ηγετική δύναμη για την ελληνική οικονομία»

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Δέκα μέτρα για τον αναπροσανατολισμό και την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος παρουσίασε το Σάββατο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά το χαιρετισμό του στη γενική συνέλευση του…
Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) το ΣάββατοΧαρακτήρισε τον τουρισμό ως «εθνική προτεραιότητα» για τη ΝΔ, λέγοντας ότι ο κλάδος αντιμετωπίστηκε από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «πολλές φορές με αδιαφορία, κάποιες στιγμές με αναλγησία».
Μερικά από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς είναι η συγκρότηση αυτοτελούς υπουργείου Τουρισμού, η πλήρης άρση του καμποτάζ, η εκπόνηση αυτόνομου στρατηγικού σχεδιασμού για την Αθήνα και η προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο.

Ειδικότερα, τα μέτρα έχουν ως εξής:

1. Συγκρότηση ξεκάθαρα αυτοτελούς Υπουργείου Τουρισμού για την θεσμική του εκπροσώπηση. Και μάλιστα δίπλα και υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού.

2. Σύσταση εταιρίας μάρκετινγκ με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

3. Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για όλες τις ειδικές μορφές Τουρισμού και κάλυψη των κενών σε υποδομές, όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και συνεδριακές εγκαταστάσεις.

4. Προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου, σε 4,5% και διατήρηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά του Αιγαίου, με επέκταση της ρύθμισης και για τα νησιά του Ιονίου.

5. Πλήρης άρση του καμποτάζ.

6. Μείωση της γραφειοκρατίας για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων και την δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος.

7. Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.

8. Εκπόνηση νέας Στρατηγικής Αερομεταφορών, με μείωση των τελών στα αεροδρόμια της χώρας.

9. Άμεση εφαρμογή όσων ρυθμίζει ο νόμος για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

10. Εκπόνηση αυτόνομου στρατηγικού σχεδιασμού για την Αθήνα με σκοπό την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της ως τουριστικός προορισμός.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, «ο Τουρισμός, αποτελεί ηγετική δύναμη για την ελληνική οικονομία» και «παρά τη δυσμενή συγκυρία της κρίσης στο εσωτερικό και το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, την τελευταία διετία κατάφερε να διατηρήσει σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ και μεγάλο μερίδιο στην αγορά εργασίας».

Στο μεταξύ, με άγριες διαθέσεις περίμεναν ορισμένοι ξενοδόχοι τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος προσήλθε στη γενική συνέλευση του ΞΕΕ για να μιλήσει στην εκδήλωση ως συναρμόδιος υπουργός.

πηγη