Επίσημη πρώτη της ΝΔ στην Ευρώπη με κυβερνητικό… αέρα

Το «ντεμπούτο» της κάνει η Νέα Δημοκρατία προς την Ευρώπη με κυβερνητικό… αέρα πλέον, καθώς ο  υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας θα κληθεί να αναλύσει τις ευρωπαϊκές προοπτικές της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής στο Foreign Policy Forum του Βερολίνου, εντός των προσεχών ημερών.

Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη επίσημη εμφάνιση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους από τη Νέα Δημοκρατία και κατά σύμπτωση έρχεται λίγες μέρες μετά τις ζυμώσεις γύρω από την επιστολή Σαμαρά, η οποία έτυχε χτες της επιδοκιμασίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και από το προσεχές Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου.

Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλλε και ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου.

Ο κ. Δήμας, αναμένεται να επιχειρηματολογήσει ότι το πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης δεν είναι ελληνικό ζήτημα και να επισημάνει ότι η Ελλάδα όχι μόνο κάνει μεγάλες προσπάθειες, αλλά αποδεικνύει συνεχώς την αποφασιστικότητά της να βγει από την κρίση και να κάνει ό, τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη θέση της χώρας στο ευρώ και στην Ευρώπη.

Αυτή ακριβώς είναι η προσπάθεια του υπουργού των Εξωτερικών, να πείσει δηλαδή τους Γερμανούς ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες κάνουν ό, τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα είναι μια δύσκολη αποστολή. 

Από την πρόσφατη θητεία ως επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Δήμας θα επιδιώξει να περάσει το μήνυμα ότι πολλές φορές η εικόνα της χώρας και οι προσπάθειες των πολιτών «αλλοιώνονται» τόσο από επικριτικά δημοσιεύματα όσο και από επιθέσεις αναλυτών ορισμένοι από τους οποίους έχουν προεξοφλήσει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση η οποία έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο, το οποίο όμως είναι αποφασισμένη να το φέρει σε πέρας, και αυτό είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, που θα θωρακίσουν την ελληνική οικονομία και θα εξασφαλίσουν τα επόμενα βήματα για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, ο κ. Δήμας θα έχει συνομιλίες και με τον Γερμανό ομόλογό του, Γκουίντο Βεστερβέλλε. Ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή του κ. Βεστερβέλλε ώστε να σταματήσει η υπονόμευση της αξιοπιστίας της Ελλάδας σε μια περίοδο που είναι σημαντικό να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ώστε η χώρα να βγει από την φαύλο κύκλο της ύφεσης και να πλησιάσει την προοπτική σταδιακής μείωσης των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «αυτή τη στιγμή έχει σημασία οι Ευρωπαίοι να μιλούν με μία φωνή, όχι ως κάθε κράτος ξεχωριστά.  Γιατί τα συμφέροντά μας είναι κοινά και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, ότι εάν η Ευρώπη δε μιλήσει με μία φωνή, θα είναι πιο αδύναμη, θα γίνεται πιο εύκολος στόχος».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr