Παπαδήμος: «Λύση για την κρίση τα ευρωομόλογα»

 «…θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ αισιόδοξος για την καταβολή της 6ης δόσης εμφανίστηκε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.


Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε σήμερα ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει κρίση χρέους, καθώς και την Ευρωζώνη, να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση η οποία πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Τα ευρωομόλογα ή παρόμοια εργαλεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα μέσα για το ξεπέρασμα της κρίσης», είπε ο κ. Παπαδήμος στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής του Eurogroup.

«Οι τρεις να κάνουν το καθήκον τους…»

Ο Λ. Παπαδήμος επανέλαβε ότι τα τρία κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την κυβέρνησή του – ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ. – πρέπει να υπογράψουν μια γραπτή εγγύηση στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ότι υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι αναμένει από τους ηγέτες των τριών κομμάτων να κάνουν το καθήκον τους και το ζήτημα να έχει επιλυθεί ως το τέλος αυτού του μήνα.

«Οι εταίροι μας απαιτούν γραπτές δεσμεύσεις. Θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες να στείλουν μια επιστολή δέσμευσης για τις πολιτικές οι οποίες θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Παπαδήμος στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες με τον κ. Γιούνκερ.

«Πιστεύω ότι οι ηγέτες των κομμάτων θα κάνουν το καθήκον τους. Είμαι αισιόδοξος ότι μια λύση θα βρεθεί σύντομα. Αυτό πρέπει να έχει γίνει ως το τέλος του μήνα».

Αισιοδοξία Γιούνκερ για καταβολή 6ης δόσης

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να είναι ως την επόμενη Τρίτη σε θέση να δώσουν το πράσινο φως για την καταβολή ενός δανείου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής τους, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος για τη δυνατότητα να δοθεί μια θετική γνώμη» με την ευκαιρία της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της νομισματικής Ένωσης (Eurogroup) την ερχόμενη Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο ο Γιούνκερ, στο τέλος μιας συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Το Eurogroup και το ΔΝΤ έχουν θέσει έναν όρο για την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Θέλουν τα κύρια ελληνικά κόμματα –ιδιαίτερα οι σοσιαλιστές και οι αντιπολιτευόμενοι συντηρητικοί– να δεσμευθούν γραπτώς ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται.

«Θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι την άποψη η οποία εκφράζεται από τον καινούριο πρωθυπουργό της Ελλάδας» για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις «την συμμερίζονται πλήρως οι κύριοι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

«Πιστεύω πως αυτό θα γίνει ως την ερχόμενη Τρίτη με διαφανή τρόπο και στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να πάρουμε μια απόφαση», πρόσθεσε.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πάντως ότι το πράσινο φως της ευρωζώνης για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου, αν επιβεβαιωθεί, δεν θα αφορά παρά το τμήμα της που χρηματοδοτείται από τη νομισματική Ένωση, δηλαδή τα δύο τρίτα του συνολικού ποσού των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα χρειαστεί επίσης η χωριστή έγκριση του ΔΝΤ.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ