Ζέλικ: ΗΠΑ και Ευρώπη να αλλάξουν τη δομή των οικονομιών τους

Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ…

δήλωσε πως ελπίζει «να μην δει ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ίδια θέση του βρίσκεται η ευρωζώνη», κάνοντας έκκληση για επείγουσα αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Ο Ζέλικ αναφέρθηκε στην απόφαση των χωρών της ευρωζώνης να καλέσουν την Κίνα, στα τέλη Οκτωβρίου, να συμβάλει στις προσπάθειες χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κρατών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη σύνοδο της G20 στις Κάννες, στην οποία συμμετείχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Υπάρχει μια αίσθηση που μου έμεινε: δεν θέλω να δω ποτέ τις ΗΠΑ στην θέση που βρισκόταν η Ευρώπη στη σύνοδο αυτή», εξήγησε.

«Αυτό μου χτύπησε…όταν είδα αναδυόμενες οικονομίες γύρω από το τραπέζι να βλέπουν τους Ευρωπαίους ουσιαστικά ανίκανους να οργανωθούν και να σκέπτονται: ορίστε οι χώρες που μας κάνουν μαθήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Ζέλικ.

Ο Ζέλικ εξήρε τη δέσμευση του Πεκίνου στη G20 για μεταρρύθμιση του οικονομικού του μοντέλου. «Έχω εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι μια χώρα που καταγράφει ανάπτυξη της τάξης του 10% ετησίως λέει: περιμένετε πρέπει να αλλάξει η δομή», είπε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και κατέληξε: «Ίσως ορισμένοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτούν την αλλαγή της δομής της δικής τους οικονομίας».

πηγη