Αντιστέκεται στους εκβιασμούς του 4ου Ραϊχ ο Σαμαράς,

Στη συνάντηση που είχε το Σάββατο ,ο κ. Σαμαράς με τους επικεφαλής της τρόικας άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι,

οι μέχρι στιγμής ενέργειές του είναι αρκετές και δεν σκοπεύει να βάλει επιπλέον υπογραφή.

Απαραίτητη για την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θεωρεί η Γερμανία τη γραπτή συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας για την εφαρμογή των συμφωνιών της 26ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ο κ. Σόιμπλε καθιστά σαφές ότι όσο δεν υπάρχουν αυτές οι γραπτές εγγυήσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης. Προβάλλοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου υπήρξαν ανάλογες γραπτές δεσμεύσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιμένει ότι αυτή η απαίτηση δεν συνιστά κάτι το «αναξιοπρεπές».

Η Deutsche Welle υποστηρίζει ότι η αντίδραση του κ. Σόιμπλε αφορά την επιμονή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, να μη δεσμευτεί γραπτώς για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου επιβεβαιώνει τις προχθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού του Γιόργκ Ασμουσεν για την αναγκαιότητα γραπτής δέσμευσης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Πάντως, στη συνάντηση που είχε σήμερα ο κ. Σαμαράς με τους επικεφαλής της τρόικας άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι οι μέχρι στιγμής ενέργειές του είναι αρκετές και δεν σκοπεύει να βάλει επιπλέον υπογραφή

Στην συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος κ. Μουρμούρας, Σταϊκούρας, Μηταράκης και Λαζαρίδης.

Συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και τα ανοικτά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας κυρίως τα σχετικά με τις εγγυήσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης και η πορεία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στους εκπροσώπους της Τρόικας ότι έχει κάνει πέντε ενέργειες που συνιστούν πλήρη και θεσμική έκφραση και δέσμευση της ΝΔ ότι θα εφαρμόσει την ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου:

Πρώτον, ότι έχει τοποθετηθεί δημοσίως από το βήμα της ελληνικής βουλής.

Δεύτερον, ότι έστειλε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπου αναλύει τις θέσεις του μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις του. Η επιστολή απευθύνεται και στους ηγέτες των κομμάτων άρα και προς την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί.

Τρίτον, ότι δεσμεύτηκε για την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου στην σύσκεψη με το νέο πρωθυπουργό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τέταρτον, ότι δέσμευση συνιστά και η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Πέμπτον, ότι στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η κατ΄ αρχήν έγκριση του προϋπολογισμού του 2012.

Στο πλαίσιο αυτό κατέστησε σαφές ότι οι ενέργειες αυτές είναι αρκετές και δεν σκοπεύει να βάλει επιπλέον υπογραφή. Φεύγοντας πάντως ο κ. Τόμσεν όταν ρωτήθηκε για το αν θα ζητηθούν από τον κ. Σαμαρά επιπλέον έγγραφες δεσμεύσεις απάντησε: “κανένα σχόλιο”.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν τα πρώτα βήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζιτών για το πρόγραμμα PSI και οι όροι που θέτουν οι ομολογιούχοι.

πηγη