Ομπάμα: Η Κίνα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα

Ο πρόεδρος Ομπάμα καλεί την Κίνα να συμπεριφέρεται ως «ενήλικας» .

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες Κυριακή την Κίνα να αναγνωρίσει ότι είναι πλέον μια «μεγάλη» οικονομία και να αρχίσει να επιδεικνύει μεγαλύτερη υπευθυνότητα ως προς το νόμισμά της και σε θέματα εμπορίου που πλήττουν αμερικανικές εταιρείες. Η Κίνα χρειάζεται «να αντιληφθεί ότι ο ρόλος της σήμερα είναι διαφορετικός απ΄ό,τι μπορεί να ήταν πριν από 20 ή 30 χρόνια όταν, δεν πείραζε ιδιαίτερα αν παραβίαζε κάποιους κανόνες, (γιατί) δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο» δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη λήξη της συνόδου του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

«Τώρα έχουν μεγαλώσει. Θα πρέπει να αρχίσουν να βοηθούν στη διαχείριση αυτής της διαδικασίας κατά τρόπο υπεύθυνο». Οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά την «ειρηνική άνοδο» της Κίνας, αλλά πολύ συχνά το Πεκίνο κατηγορείται ότι «εκμεταλλεύεται το σύστημα» προς όφελός του, είπε ο ίδιος.

«Θα συνεχίσουμε να ζητούμε σταθερά να λειτουργεί η Κίνα με τους ίδιους κανόνες με όλους τους άλλους» είπε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα και ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο είχαν συνομιλίες στη διάρκεια του φόρουμ το σαββατοκύριακο.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, οι ΗΠΑ και η Κίνα, έχουν συχνά αντιδικίες σε εμπορικά θέματα και πρόσφατα η αμερικανική Γερουσία ψήφισε νομοθεσία με την οποία υποκινεί το Πεκίνο να επιτρέψει τη γρηγορότερη ανατίμηση του νομίσματός του, του γιουάν.

Όπως είπε ο Ομπάμα, έχει επανειλημμένως δηλώσει στον Χου και σε άλλους Κινέζους ηγέτες ότι οι αμερικανικές εταιρίες δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ