Πρόωρες το Φεβρουάριο και για την Ιταλία

«Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»
Την πρόθεση του να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της Ιταλίας ξεκαθάρισε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στο ιταλικό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος είπε στην εφημερίδα La Stampa ότι οι πρόωρες εκλογές πιθανότατα θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο. Όπως είπε ο Μπερλουσκόνι, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς θα είναι ο ηγέτης του κόμματος PDL και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντζελίνο Αλφάνο.
O Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι χθες δεσμεύτηκε ότι θα παραιτηθεί αμέσως μόλις υπερψηφιστεί από το ιταλικό κοινοβούλιο ο  προϋπολογισμός και τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για τα οποία έχει δεσμευτεί στους Ευρωπαίους εταίρους του.
Είχε προηγηθεί  μια «Πύρρειος» νίκη του, στη διαδικασία ψήφισης του ισολογισμού του 2010, όπου συγκέντρωσε 8 λιγότερες ψήφους από την απόλυτη πλειοψηφία (308 επί συνόλου 630 βουλευτών με τους 321 να απέχουν) και ουσιαστικά είδε να γράφεται, εξ’ οικείων, το τέλος μιας εικοσάχρονης, ταραχώδους πολιτικής διαδρομής.Ο κλοιός γύρω από  τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε σφίξει από νωρίς, καθώς αρκετοί από  τους βουλευτές της συμπολίτευσης  είχαν δηλώσει ότι δεν στηρίζουν  πια τις επιλογές του Καβαλιέρε, με αποκορύφωμα τη δήλωση του Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτη της Λέγκας του Βορρά και εταίρου του Μπερλουσκόνι στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος τον κάλεσε ευθέως να παραιτηθεί.

Αμέσως μετά το τέλος  της ψηφοφορίας ένας οργισμένος Καβαλιέρε έφυγε από το Κοινοβούλιο, πριν καν ακούσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Πιερλουίτζι Μπερσάνι να απαιτεί από έδρας την παραίτησή του. Ο Μπερλουσκόνι συγκάλεσε σύσκεψη με ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος Λαού της Ελευθερίας (Pdl) και στη συνέχεια με τη Λέγκα του Βορρά και τον Ουμπέρτο Μπόσι και εκεί κατανόησε πως δεν θα «επιβίωνε» μιας διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης. Λίγη ώρα αργότερα ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Ιγνάσιο Λα Ρούσα δήλωνε ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι « θα συμβουλευτεί τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για τις επόμενες κινήσεις του». Όπερ και εγένετο …

Σε κάθε περίπτωση  τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά καθώς ο Μπερλουσκόνι θέτει τώρα, με την «πρόταση» παραίτησής του σε αντάλλαγμα της έγκρισης των έκτακτων οικονομικών μέτρων που απαιτούν οι Βρυξέλλες και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας, ένα μείζον πρόβλημα στην αντιπολίτευση: Οι αγορές έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρό τους την Ιταλία, τα spreads καλπάζουν και η κατάρρευση της χώρας είναι προ των πυλών. Καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό και «ρίχνουν» την χώρα βαθιά στη δίνη της κρίσης, ή δίνουν τη δυνατότητα στον Καβαλιέρε να αποχωρήσει «νικητής» ;

Υπάρχει και μια  άλλη παράμετρος, σύμφωνα τουλάχιστον  με έμπειρους πολιτικούς αναλυτές: να επιχειρήσει ο Σίλβιο να συνδεθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού με ψήφο εμπιστοσύνης. Στη Γερουσία τουλάχιστον η κεντροδεξιά έχει αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση ο Μπερλουσκόνι θα επιχειρήσει να διαπραγματευθεί πρόωρες εκλογές, να απορρίψει κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής και να προτείνει να παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές.

Βέβαια ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο πρέπει τότε να εξετάσει εάν υπάρχει εναλλακτική, αλλά μέχρι σήμερα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν δείχνουν σημεία επαφής, πόσο μάλλον συνεργασίας!

Το απόλυτο «κόλπο γκρόσο» για τον Καβαλιέρε …

ΠΗΓΗ