Τελεσίγραφο ως τις 16:00…

Τελεσίγραφο ως τις 16:00 ώρα Βρυξελλών δίνουν άτυπα, αλλά πολύ ουσιαστικά οι Βρυξέλλες και οι εταίροι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, για να έχει καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη «που θα οδηγεί στην σταθεροποίηση, την εφαρμογή και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχει βοηθούμενη στο χώρο του κοινού νομίσματος».

Δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση έκανε και ο ίδιος ο Όλι Ρεν στο Ρόιτερς νωρίτερα χθες και όπως εξηγεί το επικοινωνιακό επιτελείο της Κομισιόν, «σήμερα το βράδυ στο eurogroup η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει χωρίς ισχυρό υπουργό οικονομικών που θα έχει πίσω του μια κυβέρνηση με πρόσωπο για τις Βρυξέλλες και τους εταίρους».

«Η ανακοίνωση από την προεδρία της δημοκρατίας, είναι ένα καλό πρώτο βήμα», αναφέρουν οι ίδιοι άνθρωποι της Κομισιόν, «όμως ο χρόνος τελειώνει και η Ελλάδα θα κριθεί, ανεξαρτήτως κυβέρνησης και καλών προθέσεων μόνο από τα αποτελέσματα». Επιφυλάσσονται μάλιστα και για κοινή ανακοίνωση με την προεδρία του Συμβουλίου, «μόλις ακούσουμε ονόματα».Απαντώντας σε ερώτηση του Real.gr σχετικά με το τι εννοούν ως «αποτελέσματα», επεξηγούν: «Καταρχήν στο νομοθετικό επίπεδο και κατά δεύτερο λόγο, αλλά με την ίδια βαρύτητα, στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Το έλλειμμα πρέπει να τιθασευτεί και οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν». Προειδοποιούν μάλιστα για «σφαλιάρα» που θα έρθει πακέτο με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις σε λίγες μέρες: «Ο εκτροχιασμός είναι και πάλι γεγονός».

Για όλους αυτούς τους λόγους ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι τόσο σημαντικός για την ΕΕ και την Ελλάδα που, όπως σχηματικά λένε, «στο γραφείο του κ. Μπαρόζο υπάρχουν δύο φάκελοι: ο ένας περιέχει το μήνυμα προς την νέα κυβέρνηση και ο άλλος το αποχαιρετιστήριο της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ».

Το διακύβευμα είναι τεράστιο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα: «Ξηλώνετε ολόκληρη την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου, όχι μόνο το κομμάτι που σας αφορά». Πηγή της Κομισιόν με επικοινωνιακή αρμοδιότητα επεξηγεί πως Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Βέλγιο θα μπορούσαν να βρεθούν πολύ σύντομα σε δεινή θέση από τις αγορές, εξαιτίας της «ελληνικής ανευθυνότητας».

Προς το παρόν πάντως οι Βρυξέλλες, οι εταίροι και οι αγορές περιμένουν να δουν:

– την παραίτηση του κ. Παπανδρέου,
– την αντικατάστασή του από προσωπικότητα κοινής αποδοχής, ιδανικά από τον κ. Παπαδήμο,
– την κύρωση της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου από αυτή τη βουλή μετά από πρόταση της επικείμενης «κυβέρνησης εθνικής ενότητας»,
– την επίσημη πρόσκληση από τον επόμενο υπουργό οικονομικών προς τις τράπεζες για τη ανταλλαγή των ομολόγων τους στο πλαίσιο του PSI,
– την υπερψήφιση της νέας δανειακή σύμβασης των 100 + 30 δισ. ευρώ,
– την έγκριση ενός προϋπολογισμού, όχι απαραίτητα αυτού που έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο ήδη, με βασική προϋπόθεση να καλύπτει τις παρατηρήσεις της τρόικας,
– να διαπραγματευτεί το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία (δημόσιο, φορολογικό, επαγγέλματα, εργασιακές σχέσεις, ενέργεια, ασφαλιστικό) και
– να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, υπό καθεστώς ασφάλειας και σταθερότητας.

Η νέα κυβέρνηση -λόγω της αποστολής που πρέπει να φέρει εις πέρας- θα απαιτηθεί να μείνει στο τιμόνι τουλάχιστον ένα τρίμηνο. Ουδείς βεβαίως μπορεί να κρύψει πως ο κ. Μπαροζο, ο κ. Ρεν, ο κ. Ντράγκι και η κ. Λαγκάρντ θα προτιμούσαν να διαπραγματευτούν το οικονομικό πρόγραμμα με κάποιον σαν τον κ. Παπαδήμο και όχι με κάποιον παραδοσιακό πολιτικό. Το πόσο όμως θα κρατήσει θα προσδιοριστεί από το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Στην πράξη, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρέπει όχι μόνο να αποφασίσει, να διαπραγματευτεί και να ψηφίσει ένα πρόγραμμα, αλλά πολύ περισσότερο θα πρέπει να το εφαρμόσει. Να αναστρέψει μια κατάσταση που προέκυψε από την έλλειψη συνεννόησης στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και γιατί «η κυβέρνηση δεν κυβερνούσε».

«Δεν θα φτάναμε ως εδώ αν η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου εφάρμοζε το μνημόνιο επακριβώς και όχι κατά το δοκούν. Το πυροτέχνημα του δημοψηφίσματος ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι. Εκτιμούμε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ήθελε πια να κυβερνήσει», συνεχίζουν και λένε στις Βρυξέλλες.

πηγη