Ο Λουκάς Παπαδήμος

Ενας τραπεζίτης με ακαδημαϊκές περγαμηνές,

(τακτικό μέλος μάλιστα της Ακαδημίας Αθηνών από το 2006) αλλά και με πολιτική σκέψη, διακεκριμένος στον διεθνή χώρο το τελευταίο διάστημα .

Είχε βολιδοσκοπηθεί και στο παρελθόν, το 2009, προκειμένου να περιληφθεί ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, με προφανή προοπτική να αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα, αλλά ο ίδιος προτίμησε να παραμείνει στη θέση του, τότε, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η συζήτηση της υποψηφιότητάς του το περασμένο καλοκαίρι για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σε αντικατάσταση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, επίσης δεν τελεσφόρησε.

Αυτήν τη φορά ο Λουκάς Παπαδήμος δύσκολα θα μπορούσε να πει «όχι». Οταν τον υποστηρίζουν και τον προτείνουν οι δυο αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων της χώρας και ταυτόχρονα φέρονται να συμφωνούν στην υποψηφιότητά του οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας (όπως προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες από το περίφημο δείπνο στις Κάννες).

Γεννημένος το 1947 και απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε στη Βοστώνη, στο γνωστό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), από το οποίο πήρε πτυχίο Φυσικής, μεταπτυχιακό δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανολόγου και διδακτορικό στα Οικονομικά. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο έχει διδάξει, αλλά η κυρίως ακαδημαϊκή του καριέρα ήταν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη Βοστώνη, εξάλλου, απ’ όπου επιστρέφει τώρα, ξεκίνησε και την τραπεζική του σταδιοδρομία, ως οικονομολόγος της Ομοσπονδιακής της Τράπεζας από το 1980.

Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδος, της οποίας διορίστηκε υποδιοικητής το 1993 και διοικητής το 1994. Από τη θέση αυτή, που του εμπιστεύθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, επιφορτίστηκε με το κρίσιμο έργο της προετοιμασίας της χώρας για την ένταξη στην ευρωζώνη. Από το 1996 συνεργάστηκε στενά και με επιτυχία για τον σκοπό αυτό με τον Κώστα Σημίτη. Συνετός τραπεζίτης, ο Λουκάς Παπαδήμος δεν δίστασε το 1999 να μιλήσει για τη «φούσκα» του Χρηματιστηρίου, προκαλώντας τότε έντονες αντιδράσεις σε πολλούς.

Το 2002 μετακόμισε στη Φρανκφούρτη, αναλαμβάνοντας την ιδιαιτέρως τιμητική θέση, ιδίως για έναν εκπρόσωπο μικρής χώρας, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας πέρασε κάποιες δύσκολες στιγμές, όταν αμφισβητήθηκαν τα στοιχεία με τα οποία εντάχθηκε η χώρα στην ΟΝΕ, με αποτέλεσμα να δεχθεί επιθετικές ερωτήσεις από ορισμένους δημοσιογράφους, ενώ ο υποψήφιος το 2007 γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του, προκειμένου να αμφισβητήσει την ουδετερότητα των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ. Ωστόσο, όλα αυτά ξεπεράστηκαν, προφανώς επειδή επικράτησε η προσωπικότητα του ίδιου.

Στο πλευρό του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον οποίο διατηρούσε στενή σχέση, ο Λουκάς Παπαδήμος είναι σαφές ότι ευνόησε την υιοθέτηση πολιτικών που διευκόλυναν τη χώρα στις δύσκολες στιγμές της, όπως η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Η θητεία του στην ΕΚΤ έληξε το 2010 και με την αποχώρησή του φούντωσαν και πάλι τα σενάρια περί επιστροφής του στην Ελλάδα, καθώς μάλιστα η περιπέτεια της επιτήρησης της τρόικας τότε μόλις άρχιζε. Τελικά όμως ο Λουκάς Παπαδήμος περιορίστηκε σε ρόλο παρασκηνίου, ως οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού.
Στο διάστημα αυτό ανέλαβε καθήκοντα επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στη Βοστώνη, επιστρέφοντας εκεί απ’ όπου είχε ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του. Ομως στην πραγματικότητα βρισκόταν τακτικότατα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Φρανκφούρτη.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που χτύπησε καμπανάκι στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό, είτε ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είτε – στη συνέχεια – ως σύμβουλός του. Πάντα η θέση του ήταν υπέρ της λήψης των μέτρων εκείνων που θα οδηγούσαν σε δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και θα καθησύχαζαν τις αγορές, τη δύναμη των οποίων δεν υποτιμά.

Κατά του κουρέματος. Τελευταία, με άρθρο του στο «Βήμα» πήρε θέση κατά της ευρείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του μεγάλου κουρέματος, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο περικλείει μεγάλους κινδύνους και μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Τώρα καλείται ο ίδιος να διαχειριστεί την ήδη αποφασισμένη αναδιάρθρωση και να αποτρέψει τους κινδύνους για τους οποίους προειδοποίησε.

Εκτός από τις αγορές, ο Λουκάς Παπαδήμος δεν υποτιμά ούτε και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Αν και τεχνοκράτης, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του τον παράγοντα αυτόν, θεωρώντας ότι αν δεν εξασφαλιστεί ένας βαθμός κοινωνικής συναίνεσης, το πρόγραμμα κινδυνεύει σοβαρά να αποτύχει. Αυτό τουλάχιστον έχει διαμηνύσει κατά καιρούς σε συνομιλητές του.

Αν και πιστός στην αντιπληθωριστική γραμμή, ο ίδιος πίστευε και πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται μια αναπτυξιακή ένεση για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να πετύχει ακόμη και τους ίδιους τους στόχους του Μνημονίου.
Η γυναίκα του Σάνα, ολλανδικής καταγωγής, είναι ζωγράφος.

α. πηγη.

Από μια άλλη πηγή

Εδώ και αρκετούς μήνες το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου εμφανιζόταν ως το επικρατέστερο για την πρωθυπουργία, εάν προέκυπτε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο ίδιος χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, του οποίου το 2010 τοποθετήθηκε ως άμισθος οικονομικός σύμβουλος.

Με πρόσφατο άρθρο του στο «Βήμα», ο κ. Παπαδήμος είχε ταχθεί κατά της ευρείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας πως ένα μεγάλο «κούρεμα» εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους.

Με την επιλογή του ωστόσο στη θέση του πρωθυπουργού, καλείται να εφαρμόσει και να «υπερασπιστεί» την επιλογή αυτή.

Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος

Γεννημένος το 1947 και απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε στη Βοστώνη, στο γνωστό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), από το οποίο πήρε πτυχίο Φυσικής, μεταπτυχιακό δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανολόγου και διδακτορικό στα Οικονομικά.

Στο ίδιο Πανεπιστήμιο έχει διδάξει, αλλά η κυρίως ακαδημαϊκή του καριέρα ήταν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη Βοστώνη, εξάλλου, απ’ όπου επιστρέφει τώρα, ξεκίνησε και την τραπεζική του σταδιοδρομία, ως οικονομολόγος της Ομοσπονδιακής της Τράπεζας από το 1980.

Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδος, της οποίας διορίστηκε υποδιοικητής το 1993 και διοικητής το 1994.

Από τη θέση αυτή, που του εμπιστεύθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, επιφορτίστηκε με το κρίσιμο έργο της προετοιμασίας της χώρας για την ένταξη στην ευρωζώνη.

Από το 1996 συνεργάστηκε στενά και με επιτυχία για τον σκοπό αυτό με τον Κώστα Σημίτη.Συνετός τραπεζίτης, ο Λουκάς Παπαδήμος δεν δίστασε το 1999 να μιλήσει για τη «φούσκα» του Χρηματιστηρίου, προκαλώντας τότε έντονες αντιδράσεις σε πολλούς.

Το 2002 μετακόμισε στη Φρανκφούρτη, αναλαμβάνοντας την ιδιαιτέρως τιμητική θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.

Να σημειωθεί ακόμη, ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995) κ.α.

Το 2010 τοποθετήθηκε ως άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.

Τον ήθελαν καιρό

Το 2009 είχε προταθεί στον κ. Παπαδήμο να περιληφθεί ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ίδιος προτίμησε να παραμείνει στη θέση του, τότε, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το όνομά του «πρωταγωνίστησε» και πάλι το καλοκαίρι, όταν τέθηκε ζήτημα αντικατάστασης του τέως υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται… 22 χρόνια μετά

Μετά το 1989, οπότε ο Ξενοφών Ζολώτας, άλλοτε εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, όπως το ΔΝΤ και η Οικονομική Επιτροπή της Ευρώπης και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1974-1981), ανέλαβε πρόεδρος της Οικουμενικής Κυβέρνησης, ο κ. Παπαδήμος φέρεται ως ο επικρατέστερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Η Οικουμενική κυβέρνηση του 1989 συγκροτήθηκε για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, που τελικά απεφεύχθη, ενώ η διάρκεια ζωής της δεν ξεπέρασε τους 6 μήνες.

Σημειώνεται, ότι στην Οικουμενική συμμετείχαν και εν ενεργεία σήμερα πολιτικοί, όπως ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς, ο πρώην επίτροπος της ΕΕ, Στ. Δήμας, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ο βουλευτής της Νδ, Π. Παυλόπουλος και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ, Ι. Δραγασάκης

β.πηγη

________________________________________________

οι αντιδράσεις

Γιατί η επιλογή του Λ.Παπαδήμου συνιστά Πραξικόπημα….

netakias.wordpress.com

1. Ηταν υψηλό στέλεχος της ΕΚΤ. Για να είσαι σε τέτοια θέση στην ΕΚΤ, είσαι βουτηγμένος μέχρι το κεφάλι στον…κόπρο του Αυγεία.

2. Ειναι Τραπεζίτης και σκέφτεται σαν Τραπεζίτης. Θέλετε κι άλλο;

3. Ειναι ο άνθρωπος που μας έφερε στον ΔΝΤ μαζί με τον Σημίτη. Θα έρθει τώρα να μας σώσει ή να μας….

4. Τι ξέρει για τα swaps της Goldman Sachs;

5. Τι ξέρει για το χρηματιστήριο;

6. Ενας Τραπεζίτης Πρωθυπουργός, σε τέτοια περίοδο δεν είναι λάδι στην φωτιά, είναι…βενζίνη…

7. Ποιος τον ψήφισε τον Λ.Παπαδήμο; Θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, τουλάχιστον από τους βουλευτές; Ο-Ε-Ο;

8. Αν δεν θέλουν πολιτικό, γιατί δεν σκέφτονται δικαστικό.

Εκλογές ή Τέφρα.

Οχι γιατί το θέλω, αλλά αν δεν ακούς την Πραγματικότητα, να φοβάσαι γιατί σε ακούει αυτή…..

http://www.inews.gr/152/giati-i-epilogi-tou-lpapadimou-synista-praxikopima.htm