ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ και το χρονικό των εξελίξεων

Με καταιγιστικό ρυθμό αλλάζουν τα δεδομένα τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για το πολιτικό σκηνικό από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, μόλις μια ημέρα πριν από την έναρξη στη Βουλή της διαδικασίας για ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει χθες ο πρωθυπουργός.Ακολουθεί το χρονικό των εξελίξεων:15.35 Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αντί της κυβερνητικής σύσκεψης που ήταν προγραμματισμένη για τις έξι το απόγευμα.

15.30 Oι φήμες περί παραίτησης της Εύας Καϊλή, που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο δεν επιβεβαιώθηκαν. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις να βάλει πάνω από το κομματικό συμφέρον το εθνικό. Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της Ε. Καϊλή:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Στην συνεδρίαση της Κ.Ο. χθες, δεν μας δόθηκε ο λόγος, έτσι καταθέτω την παρακάτω επιστολή, για να εκφράσω την δική μου άποψη. Η διακυβέρνηση μας χαρακτηρίστηκε από Ιστορικά διλήμματα, με κρισιμότερο εκείνο της προσφυγής μας στο ΔΝΤ. Εφόσον δεν ζητήθηκε τότε η συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, και καθώς το ΠΑΣΟΚ ενσαρκώνει την Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να θέσουμε σε αμφισβήτηση αυτή την προοπτική μέσω δημοψηφίσματος ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες σας τα τελευταία δυο χρόνια.

Το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία.  Εδώ που έχουνε φτάσει τα πράγματα, είναι απαραίτητο να ληφθεί πρωτοβουλία από εσάς, για μια νέα κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και Συνεργασίας, με Πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για την διασφάλιση αυτής της Συμφωνίας.

Θεωρώ αυτονόητο αγαπητέ Πρόεδρε, ότι τα σχέδια περί Δημοψηφίσματος θα εγκαταλειφθούν άμεσα και ρητά, και θα προταχθεί το Εθνικό Συμφέρον της Ελλάδας. Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προτάξω το κομματικό ή το προσωπικό μου συμφέρον, από το Εθνικό.  Ούτως ή άλλως και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το Έθνος, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο θα πράξω»

14.45 Παραίτηση Παπανδρέου ζητούν έξι μέλη του ΠΑΣΟΚ

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ζήτησαν με κοινή επιστολή τους έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα».

«Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία. Η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας» σημειώνουν.

Την επιστολή υπογράφουν οι Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Στέφανος Μανίκας, Δημήτρης Μπατζελής, Γιάννης Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.

14.30 Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή ετοιμάζει επιστολή με άγνωστο μέχρι στιγμής περιεχόμενο.

14.15 Το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδουν επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές πως ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε ενημερώσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με την πρόθεσή του να αναγγείλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος,

14.10 Η Β. Παπανδρέου ζητά κυβέρνηση εθνικής σωτηρίαςΣύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ζήτησε η βουλευτής Βάσω Παπανδρέου προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και να προκηρυχθούν εκλογές.

 

«Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία. Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλία για σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με ορίζοντα τη διασφάλιση του πακέτου που αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου και μετά άμεση προκήρυξη εκλογών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

13.50 Σαλαγιάννης: Είμαι εξοργισμένος και θυμωμένος

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή του στο real.gr αναφέρει ότι είναι εξοργισμένος και θυμωμένος κι επισημαίνει ότι «οι πολιτικές ηγεσίες αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Μόνο με όρους εξουσιομανίας μπορεί να ερμηνευθεί η στάση».

13.30 Η Μιλένα Αποστολάκη ανεξαρτητοποιείτε:

Την ανεξαρτητοποίησή της ανακοίνωσε η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη με επιστολή της στο Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Στην επιστολή της εξέφρασε τη διαφωνία της με την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και την χαρακτήρισε ως «βαθιά διχαστική διαδικασία».

«Παραμένοντας συνεπής με τις απόψεις μου εκφράζω την κατηγορηματική διαφωνία μου με αυτήν την επιλογή της κυβέρνησης», τονίζει στην επιστολή της και προσθέτει ότι αποφάσισε να διατηρήσει την έδρα της λέγοντας ότι «έχω χρέος να αντισταθώ σ’ αυτήν τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή απειλεί τη βιωσιμότητα της ώρας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν. Για τον λόγο αυτόν δεν παραιτούμαι από την εντολή που μου έδωσαν οι συμπολίτες μου αλλά ανεξαρτητοποιούμαι αποχωρώντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ».

Μετά από την κίνηση της κ. Αποστολάκη η δύναμη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μειώνεται στους 152 βουλευτές.

πηγη