Το χρονικό της δεύτερης κατοχής,το 50% του «Κούρεματος»και η Μόνιμη εποπτεία στην Αθήνα

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου 
Μετά από ένα ολονύκτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων, που άρχισε στις 9 το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί της Πέμπτης, οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης, μετά από ένα σκληρό μπρα ντε φερ με τις τράπεζες, βρήκαν την χρυσή τομή και αποφάσισαν το «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα δανειακή σύμβαση που θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, θα περιλαμβάνει και νέα μέτρα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ακόμη πιο σκληρή λιτότητα το 2012. Παράλληλα, η τρόικα εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγχει καθημερινά την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Αποσπάσματα από τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα

– Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ευρωομάδας για την καταβολή της έκτης δόσης του προγράμματος στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ για την Ελλάδα. Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση ενός βιώσιμου και αξιόπιστου νέου πολυετούς προγράμματος ΕΕ/1ΝΤ μέχρι το τέλος του έτους.

– Θα πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί για την παρακολούθηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. Η ιδιοποίηση του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του ευθύνη των ελληνικών αρχών. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της στην Τρόικα, θα συγκροτήσει για τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπου εποπτική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής εθνικών εμπειρογνωμόνων, σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και συνδρομής ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Θα συνδράμει την Τρόικα στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτός ο νέος ρόλος θα καθοριστεί στο Μνημόνιο συμφωνίας. Προκειμένου να διευκολυνθεί η αποδοτική χρήση των σημαντικών επίσημων δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα ενισχυθεί σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα.

– Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας προς την Ειδική Ομάδα για την τεχνική βοήθεια που συγκρότησε η Επιτροπή.

– Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) έχει ζωτικό ρόλο στην εδραίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Συνεπώς χαιρετίζουμε την τρέχουσα συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών επενδυτών της για την εξεύρεση λύσης για εμβάθυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Από κοινού με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να διασφαλίσει την απομείωση της σχέσης του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ με στόχο να φθάσει το 120% έως το 2020. Προς το σκοπό αυτό, καλούμε την Ελλάδα, τους ιδιώτες επενδυτές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να διαμορφώσουν εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με ονομαστική μείωση του 50% επί του θεωρητικού ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν στη δέσμη PSI ποσό ύψους έως 30 δισ. ευρώ. Στη βάση αυτή, ο επίσημος τομέας είναι έτοιμος να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση του προγράμματος ύψους έως 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθεί έως το τέλος του 2011 και η ανταλλαγή ομολόγων να εφαρμοστεί στις αρχές του 2012. Καλούμε το ΔΝΤ να συνεχίσει να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος.

– Η Ελλάδα δεσμεύει μελλοντικές ταμειακές ροές από το πρόγραμμα «Ήλιος» ή άλλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις πέραν των ήδη περιλαμβανομένων στο πρόγραμμα προσαρμογής για την περαιτέρω μείωση του χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας έως 15 δισ. ευρώ με σκοπό την αποκατάσταση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου ΧρηματοπιστωτικήςΣταθερότητας (EFSF).

– Η πιστωτική ενίσχυση θα παρασχεθεί για να στηρίξει την ποιότητα της παροχής ασφάλειας προκειμένου να καταστεί δυνατή η περαιτέρω χρήση της για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις εξασφάλισης ρευστότητας του Ευρωσυστήματος.

– Όσον αφορά τη γενική προσέγγισή μας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ, επαναλαμβάνουμε την απόφασή μας της 21ης Ιουλίου 2001, ότι η περίπτωση της Ελλάδας απαιτεί μια λύση έκτακτου και μοναδικού χαρακτήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ ΣΕ PDF ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν τόσο σκληρές, που αρκετές φορές διεκόπηκαν, ενώ δεν έλειψαν και οι υψηλοί τόνοι. Οι ιδιώτες ζητούσαν το «κούρεμα» να μην ξεπεράσει το 40%, σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, που ζητούσαν πάνω από 50%. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ανέφερε πως επετεύχθη μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020.

Επίσης, μίλησε για επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. Μάλιστα, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της Ιταλίας να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, κυρίως, αφορούν τη βελτίωση της ανάπτυξης.

Προανήγγειλε, εξάλλου, δέκα μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, «τα οποία θα αναλογιστούμε από κοινού με συγκεκριμένες αλλαγές στην ευρωπαϊκή Συνθήκη. Αυτά θα γίνουν τον Δεκέμβρη, με αίτηση που θα ετοιμάσω και θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2012».

Από την πλευρά του, ο Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε ότι συμφωνήθηκε ένας πιο ενεργός ρόλος της Κομισιόν στην παρακολούθηση της εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

πηγη