Στην κόψη του ξυραφιού

ΑΡΧΙΖΕΙ σήμερα μια κρίσιμη εβδομάδα. Δεν είναι το σύνηθες σχήμα λόγου. Ισως αποτελεί την κρισιμότερη χρονική περίοδο, τουλάχιστον στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Θα εξελιχθούν πυκνά γεγονότα, από τα οποία θα κριθούν πολλά. Χωρίς υπερβολή μπορεί να κριθεί το μέλλον της χώρας και των πολιτών για πολλά χρόνια.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ και για τέσσερις ημέρες η χώρα θα κατεβάσει τα ρολά. Πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να βρει έναν επαγγελματικό κλάδο που να λειτουργεί. Βλέποντας τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται από τα συνεχή μέτρα, όλες οι επαγγελματικές ομάδες κάνουν την ύστατη προσπάθεια να αποτρέψουν την εφαρμογή τουλάχιστον των τελευταίων που περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

ΟΜΩΣ, από αυτό το νομοσχέδιο εξαρτάται η καταβολή ή μη της επόμενης δόσης του δανείου και η τρόικα το έχει καταστήσει απολύτως σαφές. Είναι το ίδιο νομοσχέδιο που έχει φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι γίνονται καθημερινά αποδέκτες της οργής των ψηφοφόρων τους. Και το κυβερνητικό επιτελείο, ζαλισμένο από τις πολλές κρίσεις που έχει να διαχειριστεί, προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση. Η κατάσταση, φυσικά, δεν συμμαζεύεται με υπουργούς να υπογράφουν κοινές επιστολές και άλλους να ξινίζουν τα μούτρα τους γι’ αυτή την πρωτοβουλία.

ΔΙΟΤΙ το παιχνίδι δεν είναι εσωκομματικό ούτε καν εσωτερικό. Κρίνεται στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, κατά τα φαινόμενα ερήμην της Ελλάδας. Γνωρίζουν, άραγε, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ποιο από τα σενάρια «κουρέματος» του ελληνικού χρέους επεξεργάζονται Γερμανία και Γαλλία, ποιοι όροι και ποια μέτρα προστασίας της χώρας προβλέπονται, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη εξέλιξη;

ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟ, διότι και οι ίδιοι οι δανειστές εμφανίζονται διχασμένοι. Από τη μια οι κυβερνήσεις, από την άλλη οι τραπεζίτες. Αλλά και οι ίδιες οι κυβερνήσεις εμφανίζουν αντικρουόμενες θέσεις, καθώς έχουν και αντικρουόμενα συμφέροντα. Ετσι, το τοπίο που έχει διαμορφωθεί μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να μεταδώσει στους Ελληνες πολίτες.

ΠΟΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί μια άμεση λύση του προβλήματος; Ποια αισιοδοξία, όταν η κυβέρνησή του βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και οι μέχρι σήμερα επιδόσεις στη διαχείρισή τους δεν εμπνέουν καμιά εμπιστοσύνη;

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες δεν αισθάνονται καμία ασφάλεια για το αύριο, επειδή -πέραν όλων των άλλων- βλέπουν ότι η ελληνική πολιτική τάξη δεν μπορεί να συνεννοηθεί. Βεβαίως, την πρώτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση. Ωστόσο, οι αποφάσεις που θα ληφθούν αυτές τις μέρες για το «κούρεμα» του χρέους δεν είναι μόνο υπόθεση μιας κυβέρνησης. Αφορούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις και οπωσδήποτε όσες έχουν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Δεν είναι ώρα για αοριστολογίες και υπεκφυγές.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ αιφνίδια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ίσως είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για συνεννόηση πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις που έρχονται.

πηγη