Προσοχή στην»βαλβίδα διαφυγής»!Καζάνι που βράζει η κοινωνία…

Ίσως το πιο δύσκολο και σκληρό τεστ αντοχής περνά αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, με την κοινωνία να θυμίζει καζάνι που βράζει, έτοιμο για υπερχείλιση, την ίδια στιγμή που τα σκληρά φορολογικά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά μέτρα που καλείται να ψηφίσει το κυβερνών κόμμα, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του πολυσυζητημένου πολυνομοσχεδίου αναμένονται να κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Τα νέα μέτρα αναμένεται, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς των συνδικάτων αλλά και επιστημόνων, να επιφέρουν επιπλέον μειώσεις στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, που κατά περίπτωση μπορεί και να φθάνουν το 60%.
Υπολογίζεται, πως στους μισθούς των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ που το Δημόσιο έχει την πλειοψηφία, οι μειώσεις θα φθάσουν το 40%, ενώ κατά 30% θα μειωθούν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα, κατά μέσο όρο, εφόσον επικρατήσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, με μισθούς κατώτερους από αυτούς των κλαδικών συμβάσεων.
Σημαντικές είναι οι μειώσεις και στις συντάξεις, ενώ από τις αρχές του νέου έτους αναμένονται και νέες παρεμβάσεις, κυρίως στα επικουρικά, καθώς αναμένεται ανασχεδιασμός του συστήματος επικουρικής ασφάλισης της χώρας.

Όμως, οι πλέον αρνητικές συνέπειες στον κοινωνικό ιστό συνδέονται με τη δραματική αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, στο τέλος του 2011, η στατιστική ανεργία θα διαμορφωθεί στο 18%, ενώ η πραγματική θα ξεπεράσει το 20%, ενώ το 2012 η στατιστική ανεργία θα διαμορφωθεί κάπου κοντά στο 21% και η πραγματική θα αγγίξει, ίσως και να ξεπεράσει το 26%.
Είναι ενδεικτικά της κατάστασης, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την εγγεγραμμένη ανεργία τον Σεπτέμβριο. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφθασαν τους 774.059, εκ των οποίων οι 78.800 δηλώνουν πως δεν αναζητούν εργασία. Βάσει των στοιχείων του Οργανισμού, παρατηρείται αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων από Αύγουστο κατά 1.930 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή 0,28%, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία και αύξηση κατά 108.046 άτομα με ποσοστιαία μεταβολή 18,40% από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Επίσης, παρατηρείται αύξηση των μακροχρόνια ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστο 2011) κατά 13.482 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή 5,14%, και αύξηση κατά 74.511 άτομα με ποσοστιαία μεταβολή 36,98% από τον Σεπτέμβριο του 2010. Παράλληλα, συνεχίζεται και η «αιμορραγία» του εργατικού δυναμικού, καθώς οι καθαρές ροές απασχόλησης παραμένουν αρνητικές. Συγκεκριμένα, ο καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα -δηλαδή, οι προσλήψεις μείον τις καταγγελίες και τις λήξεις συμβάσεων μείον τις οικειοθελείς αποχωρήσεις- ανήλθαν τον περασμένο μήνα σε –11.375 έναντι –8.237 τον Αύγουστο και –15.797 τον Σεπτέμβριο του 2010.

Οι εξελίξεις αυτές στην ανεργία του 2011 αλλά και οι εκτιμήσεις για το 2012, διαμορφώνουν συνθήκες κοινωνικού κραχ και διάβρωσης της κοινωνικής συνοχής. Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις, δημιουργούν συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εκτιμάται ότι μόνο λόγω ανεργίας, τα ταμεία χάνουν 5 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, και 6,5 δισ. ευρώ το 2012.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων και κυρίως, η συμμετοχή των εργαζόμενων σε αυτές, λαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Βάσει των σχεδιασμών, «λουκέτο» σε όλη τη χώρα, θα μπει Τετάρτη και Πέμπτη, καθώς οι απεργίες που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα κλιμακώνονται με την 48ωρη απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν τη Τετάρτη ακόμη και τα εμπορικά καταστήματα και οι φούρνοι καθώς έμποροι αλλά και βιοτέχνες με τις ομοσπονδίες και τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της 19ης Οκτωβρίου. Η ΕΣΕΕ καλεί τους εμπόρους σε κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων όλης της χώρας, κηρύσσοντας την ημέρα αυτή, ημέρα μηδενικού τζίρου για την αγορά και απώλειας ημερήσιων δημόσιων εσόδων ύψους 205 εκατ. ευρώ.

Το αλαλούμ της εβδομάδας που πέρασε (με τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, με αποκορύφωμα την κατάληψη του κτηρίου που τυπώνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ από τη ΓΕΝΟΠ), το κρυφτούλι του υπουργού Μεταφορών Γ. Ραγκούση με τους συνδικαλιστές – ιδιοκτήτες ταξί και οι προπηλακισμοί δημάρχων από εργαζόμενους στην καθαριότητα και τα επεισόδια μεταξύ συνδικαλιστών των ΟΤΑ και της Αστυνομίας, θεωρείται η εισαγωγή σε μια μακρά περίοδο κοινωνικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων. Σε αυτό τον αγώνα φαίνεται πως πρωτοστατούν συνδικάτα που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα, κυρίως από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στον οποίο άλλωστε το νέο μνημόνιο, βάσει του σχεδίου νόμου που θα ψηφιστεί την Πέμπτη, επιβάλλει δραματικές μεταβολές στους μισθούς, περικόπτοντάς τους έως και κατά 40%.

Δεν είναι λίγοι όσοι κάθε άλλο παρά τυχαία χαρακτηρίζουν την αντίδραση του κομματικού – συνδικαλιστικού «βαθέως ΠΑΣΟΚ» που βλέπει πως μαζί με την απομείωση των εισοδημάτων -αλλά και την απώλεια κοινωνικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων- χάνει οποιαδήποτε δυνατότητα επιρροής σε τομείς που μέχρι πρότινος ήλεγχε. Μαζί με θεσμικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων που χάνονται, χάνεται και η επιρροή σε κρίσιμους τομείς εξουσίας.

Ακροβατώντας ανάμεσα στην… ιδιοτέλεια και την πραγματική αντίδραση ενός κόσμου που χάνει κάθε ελπίδα για το μέλλον, τα συνδικάτα οργανώνουν τις μάχες τους, ελπίζοντας σε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων που εκπροσωπούν, και από τους οποίους είχαν για πολύ μεγάλο διάστημα αποκοπεί.

Με αμηχανία παρακολουθεί τη συμμετοχή των συνδικαλιστών της σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, κυρίως καταλήψεις και η ΝΔ. Η κίνηση διαγραφής του κομματικού στελέχους, προέδρου της ομοσπονδίας των ιδιοκτητών ταξί, Θύμιου Λυμπερόπουλου από τον Αντώνη Σαμαρά προκαλεί εσωκομματικούς τριγμούς, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες… απειλούν με παράδοση της κομματικής τους ταυτότητας.

Σε αυτό το φόντο, συνδικαλιστικές παρατάξεις των κομμάτων της Αριστεράς, ακόμη και το ΠΑΜΕ, αναζητούν συμμαχίες, με στόχο την ανατροπή της κυβερνητικής πλειοψηφίας ακόμη και στα δυσαρεστημένα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Απεργιακό μπλάκ άουτ

Από σήμερα, αναμένεται «τσουνάμι» προγραμματισμένων αλλά και «αυθόρμητων» κινητοποιήσεων. Εκτός από την πανεργατική απεργία 19 και 20 Οκτωβρίου, λίγο-πολύ δεν θα λειτουργεί τίποτα σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σχολεία, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τράπεζες.

Οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα αποφάσισαν την πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών, από σήμερα, αντιδρώντας στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Μεγάλη ταλαιπωρία αναμένεται για το επιβατικό κοινό των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς το συντονιστικό τους όργανο αναμένεται να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, αναμένεται συντονισμός δράσης και με άλλες ομάδες εργαζομένων, κυρίως σε ΔΕΚΟ. Οι μηχανοδηγοί και ηλεκτροδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν ήδη αποφασίσει τριήμερη απεργία για τις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου. Δεμένα θα παραμείνουν από σήμερα τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρες απεργίες. Κινητοποιήσεις αποφάσισαν και οι λιμενεργάτες με δύο 24ωρες στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Συμμετοχή στην 48ωρη απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες ταξί, ενώ κάποιοι στην ομοσπονδία τους ζητούν απεργία διαρκείας. Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου τα βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης θα τραβήξουν χειρόφρενο.

Προβλήματα θα υπάρχουν και στις πτήσεις, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εξακολουθούν να μην εργάζονται υπερωριακά. Το πρόβλημα θα ενταθεί Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20, καθώς έχει αποφασιστεί συμμετοχή των εργαζόμενων στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.
Με 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο και συμμετοχή στη 48ωρη που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για Τετάρτη και Πέμπτη, αντιδρούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Έτσι, και παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλου, ότι από σήμερα δεν θα υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους, το πρόβλημα αναμένεται να παραμείνει ή και να ενταθεί.
Οι εφοριακοί ξεκινούν με δυο 48ωρες απεργίες από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου, ενώ και οι τελωνειακοί, παρά την απόφαση του δικαστηρίου θα απεργήσουν σήμερα, ενώ σίγουρα θα συμμετάσχουν και στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, με ανοικτό το ενδεχόμενο να προκληθεί πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης.
Σε πανελλαδική αποχή από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου βρίσκονται οι δικηγόροι της χώρας και θα συνεχίσουν τουλάχιστον έως και τις 19 του μηνός. Καταλήψεις στα δικαστικά μέγαρα, έχουν αποφασίσει να πραγματοποιούν, από σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι από τις 7.00 έως τις 10.00 το πρωί. Το ίδιο θα πράξουν και αύριο, ενώ θα συμμετέχουν και στη 48ωρη απεργία των ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δικαστές. Η ένωση δικαστών και εισαγγελέων αποφάσισε, από σήμερα τα δικαστήρια να διακόπτουν τις συνεδριάσεις τους καθημερινά, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 15.00μμ.
Αύριο, Τρίτη, απεργούν και οι δημοσιογράφοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Μεγάλα προβλήματα θα υπάρξουν στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, καθώς από την περασμένη Παρασκευή έως και τις 21 Οκτωβρίου, οι γιατροί του ιδρύματος θα απεργούν.

Πηγή:www.capital.gr