Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί αύριο στο Βερολίνο, διαφωνούν αν πρέπει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα ή όχι

Γέφυρες ως προς τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης όσο αλλά και για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αναμένεται να αναζητήσουν Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με την Γερμανίδα καγκελλάριο Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που θα έχουν αύριο Κυριακή στο Βερολίνο, λίγο πριν την κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου. Μέρκελ και

Σαρκοζί επαναλαμβάνουν μεν ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο γιατί θα προκαλούσε ντόμινο στην ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, το Βερολίνο όμως κλείνει το μάτι στο σενάριο μιας «ελεγχόμενης πτώχευσης». Αντίθετα το Παρίσι φοβάται για τις επιπτώσεις που θα έχει στις γαλλικές τράπεζες οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα. Η συνολική έκθεση (κρατικό και ιδιωτικό χρέος) του γαλλικού χρηματοπιστωτικού κλάδου σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία ήταν 672 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Το ποσοστό της έκθεσης είναι κατά 35% υψηλότερο από την αντίστοιχη των γερμανικών τραπεζών. Πηγή του Reuters στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως το Παρίσι είναι ανοικτό σε τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, η οποία όμως δεν θα αφορά απαραίτητα το ύψος του «κουρέματος» αλλά τα επιτόκια και τις διάρκειες αποπληρωμής.

Το άλλοσ ημείο διαφωνίας Μέρκελ Σαρκοζί είναι ότι το Παρίσι θέλει να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης για το ευρώ, του EFSF, για πιθανή επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με μεγάλη έκθεση σε κρατικό χρέος της «περιφερειακής Ευρωζώνης», ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι το EFSF θα πρέπει να είναι έσχατη λύση, μετά τις αγορές και τις εθνικές κυβερνήσεις.

«Η γαλλική κυβέρνηση φοβάται πως μεγάλης έκτασης επανακεφαλαιοποίηση θα βάλει σε κίνδυνο την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας και για αυτό πιέζει για τη λύση του EFSF» εκτιμά ο Ζακ Ντελπλά, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης Σαρκοζί για οικονομικά θέματα. «Εκτιμώ ότι η κ.Μέρκελ θα επιμείνει στη θέση της για επανακεφαλαιοποίηση με εθνικά κεφάλαια» τόνισε.

πηγη