Μιλάει για το «Project Helios» η Μέρκελ

Εν όψει των «διαπραγματεύσεων» με τον κύριο für Wirtschaft und Technologie, Philipp Rösler, θα σας παραθέσω μία ειδησούλα από το Reuters,

  Η Μέρκελ υπαινίσσεται ότι θα κόψει κι άλλο τις ηλιακές επιδοτήσεις

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel είπε την Τρίτη ότι θα έπρεπε να μειωθούν οι επιδοτήσεις σε ηλιακή ενέργεια, και θα είχε περισσότερο νόημα να αντλείται ηλιακή ενέργεια στο μέλλον από μέρη όπως η Ελλάδα, όπου έχει περισσότερο ήλιο.

 Η Μέρκελ είπε ότι ενώ η αιολική ενέργεια βαίνει να γίνει εμπορικά βιώσιμη στην Γερμανία, δεν φαίνεται αυτό να ισχύει για την ηλιακή ενέργεια.

 Τα τελευταία δύο χρόνια, η Γερμανία μείωσε δραστικά τα λεγόμενα feed-in-tariffs,  μέσω των οποίων οι επενδυτές ελάμβαναν εγγυημένη απόδοση στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

 «Αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θα πρέπει να ασχολούμαστε με αυτό περαιτέρω» είπε η Μέρκελ σε συνέδριο του CDU στο Magdeburg.

 Η Ευρώπη είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για ηλιακή ενέργεια, αν και αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κρατικές επιδοτήσεις επειδή η ηλιακή ενέργεια είναι οκτώ φορές πιο ακριβή από συμβατικές μορφές όπως το κάρβουνο ή το αέριο.

 Ο κλάδος άνθησε από το 2000 με τους επενδυτές να σπεύδουν να πάρουν μερίδιο από το «επόμενο κελεπούρι» εν μέσω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή και νέους στόχους που ενθάρρυναν Κράτη να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

 Αλλά τώρα, οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, στριμωγμένες για μετρητά, και αντιμέτωπες με δανειακές κρίσεις και εύθραυστες οικονομικές αναπτύξεις, μειώνουν την υποστήριξή τους στα ηλιακά, για να μειώσουν το κόστος της παραγωγής τους και να κάνουν την βιομηχανία τους πιο ανταγωνιστική.

 Η Μέρκελ είπε ότι δεν θα ήταν ορθολογικό για τόσες πολλές επιδοτήσεις να πηγαίνουν σε ένα κλάδο, που σε τελευταία ανάλυση παράγει λίγη μόνο ενέργεια.

Εν όψει λοιπόν των «διαπραγματεύσεων», παρακαλώ τους «διαπραγματευτές» να αναλογιστούν εάν είμαστε πλούσια χώρα χωρίς δημοσιονομικά προβλήματα, με πολλά μετρητά, και χωρίς προβλήματα ανάπτυξης, και εάν αντέχουμε χώρος εναπόθεσης Γερμανικών gadgets. Ναι, έχουμε περισσότερο ήλιο από την Γερμανία (η διαθεσιμότητα εκεί θα είναι περί το 15%, εδώ θα είναι περί το 25%, και εδώ το φ/β ρεύμα (στα €390 την μεγαβατώρα) είναι πάνω από 10 φορές ακριβότερο από τα €35/MWhr που ήταν η οριακή τιμή συστήματος όταν ανέλαβε ο ΓΑΠ.  Λιγνίτη έχουμε άφθονο, και ο φόρος άνθρακας είναι μία προαιρετική πολυτέλεια που μπορούν να την κρατήσουν για πάρτη τους. Και μην σας πούνε οι Γερμανοί ότι θα εισάγουν ρεύμα… Το φ/β ρεύμα θα θέλει έξτρα καλώδια, και θα περνάει από την Βουλγαρία ή από χώρες με πολύ περισσότερο ή/και πυρηνικό ρεύμα.   Άσε που είναι παλαβό να βάλεις καλώδια για 4-5 ώρες την ημέρα, τις μέρες του καλοκαιριού.  Μην τρελαθούμε δηλαδή…

http://www.antinews.gr

 archaeopteryx