“Ξέφραγο αμπέλι” για τους λαθρομετανάστες ο Έβρος

Παρά το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο δυνάμεις της Frontex έσπευσαν στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, το κύμα των μεταναστών όχι μόνον δεν περιορίστηκε, αλλά ήταν μεγαλύτερο από το 2010. Ακόμα και αυτές τις ημέρες, παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων συνοριοφυλάκων και της Frontex, εκατοντάδες εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Στην πλειοψηφία τους όλοι αυτοί φτάνουν στην Αθήνα, με την ελπίδα ότι θα φύγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως, εξαιτίας της απαράδεκτης πολιτικής ασύλου που ακολουθεί η κυβέρνηση, παγιδεύονται εδώ, περιθωριοποιούνται και, τελικά, κλείνονται σε γκέτο.

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι οι μετανάστες άλλαξαν τα δρομολόγια εισόδου τους και αποφεύγουν τα σημεία που φυλάσσονται καλύτερα. Ετσι, ενώ πέρυσι οι περισσότεροι έμπαιναν κυρίως από περιοχή στο βόρειο κομμάτι του Νομού Εβρου, κοντά στα τριεθνή, φέτος μπαίνουν από περάσματα, νοτιότερα. Στο σημείο που πέρυσι είχε γίνει «σουρωτήρι» από τους πρόσφυγες, επειδή εκεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι χερσαία, δεδομένου ότι ο ποταμός Εβρος περνάει μέσα από την Τουρκία, και, άρα, το πέρασμα είναι ευκολότερο, προωθείται η κατασκευή του περίφημου φράχτη. Η φετινή εμπειρία, ωστόσο, δείχνει ότι ο φράχτης δεν θα σταματήσει το κύμα, αφού οι μετανάστες θα συνεχίσουν να αναζητούν εναλλακτικούς δρόμους εισόδου, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, θα είναι από επικίνδυνα σημεία του ποταμού. Γεγονός που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες πνιγμών και, κατά συνέπεια, τη διεθνή κατακραυγή σε βάρος της χώρας μας.

Στο μεταξύ, ενώ η οικονομική κρίση μαίνεται στην Ελλάδα, η κυβέρνηση καθυστερεί να αξιοποιήσει τους μεγάλους κοινοτικούς πόρους για τη μετανάστευση. Είναι ενδεικτικό, σημειώνει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Παπανικολάου, ότι «όσον αφορά στο ζήτημα κατασκευής των νέων κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, που εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός στις 19 Μαΐου, μέχρι τέλη Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει κανένα αίτημα χρηματοδότησης από την Ελλάδα για την κατασκευή εγκαταστάσεων κράτησης». Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, τονίζει ο ίδιος, «έχει στη διάθεσή της σημαντικούς οικονομικούς πόρους της τάξης των 325 εκατ. ευρώ. Χρήματα τα οποία καλείται να χρησιμοποιήσει μέχρι το 2013. Πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία, την οποία δεν μπορούμε να χάσουμε. Η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων δεν μπορεί να περιμένει άλλο».

Την ίδια στιγμή, πάντως, που η Ελλάδα παρουσιάζει δυστοκία στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, είναι υποχρεωμένη να ξοδεύει μεγάλα ποσά για τα «κέντρα υποδοχής» που διαθέτει στο Νομό Εβρου. «Κέντρα» που επανειλημμένως έχουν υποστεί τη δριμύτατη ευρωπαϊκή και διεθνή κριτική για τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες «φιλοξενούνται» οι μετανάστες. Μόνο και μόνο για εφοδιασμό με φαγητά και άλλα είδη για το σημαντικότερο «κέντρο» στο νομό, λίγο έξω από την Ορεστιάδα, εκτιμάται ότι πρέπει κάθε μήνα να διατίθενται πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ. Εάν σε αυτά προστεθούν τα έξοδα για το ιατρικό προσωπικό που πρέπει να παρακολουθεί τους εκατοντάδες μετανάστες που συλλαμβάνονται κάθε μέρα και οδηγούνται εκεί, καθώς και τους μισθούς των αστυνομικών που διατίθενται εκεί, τα έξοδα για καύσιμα των λεωφορείων και των μίνι βαν της Αστυνομίας που οργώνουν την περιοχή για να μαζέψουν τους μετανάστες, τότε τα ποσά ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα ποσά διατίθενται και για άλλα μικρότερα «κέντρα».

Να σημειωθεί, ανέφεραν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στον Ελεύθερο Τύπο, ότι τα έξοδα λειτουργίας αυτών των «κέντρων» διοχετεύονται μέσω των Αστυνομικών Διευθύνσεων του νομού, από κονδύλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Την αρμοδιότητα αυτή είχε μέχρι πέρυσι η Νομαρχία και κατόπιν η Περιφέρεια. Το γεγονός και μόνο ότι η Αστυνομία έχει επιβαρυνθεί και με αυτή την αρμοδιότητα, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ούτε στοιχειωδώς εκείνους τους οργανωτικούς μηχανισμούς διαχείρισης του μείζονος προβλήματος της μετανάστευσης.

πηγη