Οι Γερμανοί ξανάρχονται: Τους καλεί η κυβέρνηση για να μας «βοηθήσουν» να μπούμε σε τάξη…

Η κυβέρνηση επιδώκει μια στρατηγική συνεργασία με τη Γερμανία ώστε να λυθούν τυχόν παρεξηγήσεις και να πάψουν οι επιθέσεις κατά της Ελλάδας, μέσω της σύστασης μιας διακρατικής ομάδας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες τις επόμενες ημέρες, με σκοπό να παρασχεθεί τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς όπως η φορολογία, το κτηματολόγιο, η τοπική αυτοδιοίκηση, η ενέργεια κ.ά.Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας συνεργασίας έπεσε στο δείπνο που είχε στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και μάλιστα σύμφωνα με ελληνικές πηγές, οι Γερμανοί συνδαιτυμόνες επέμειναν πολύ για την δημιουργία αυτής της ομάδας συνεργασίας, η οποία όπως είπαν θα μπορούσε να λειτουργεί παράλληλα με την task force του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. «Φέρτε μας μια λίστα με τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και εμείς θα σας στείλουμε ειδικούς», είπαν.

Ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με αυτή την ιδέα, καθώς στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης έχει ωριμάσει η ιδέα της μεγαλύτερης προσέγγισης με τη Γερμανία, τη χώρα που αποτελεί τον πιο ισχυρό πόλο στην Ευρώπη. Χθες, στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε τη δημιουργία αυτής της ομάδας και ανέθεσε στον υπουργό Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλο να συντονίσει την προσπάθεια με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ δεν αποκλείεται να αναλάβει έναν ρόλο συνδέσμου ανάμεσα στην ελληνογερμανική ομάδα συνεργασίας και στην ομάδα του κ. Ράιχνεμπαχ, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γ. Γλυνός.

«Θεώρησα αναγκαίο, όπως και η κυρία Άνγκελα Μέρκελ, να ενισχύσουμε σε πολλούς τομείς τη διμερή μας συνεργασία με τη Γερμανία», είπε ο κ. Παπανδρέου. Ενδεικτικά ανέφερε ότι συνεργασία θα μπορούσε να υπάρξει στους τομείς της ενέργειας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Ήλιος», το κτηματολόγιο, η φορολογία, η πυρόσβεση, η τοπική αυτοδιοίκηση όπου η Γερμανία έχει μεγάλη εμπειρία αποκεντρωμένων θεσμών. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά πρέπει να ακολουθήσουμε το γερμανικό μοντέλο, γιατί έχει τις ιδιαιτερότητες του, αλλά ότι πρέπει να δούμε κι άλλα πρότυπα όπως είναι η Ιταλία και η Αυστρία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνεδρίαση αυτή παρευρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα συνοδευόμενος από 50 επιχειρηματίες, ο οποίος δήλωσε ότι σέβεται τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας «Αν εμείς προσπαθούσαμε να κάνουμε ότι κάνουν αυτοί μέσα σ’ ένα χρόνο, να ‘στε σίγουροι ότι και στη Γερμανία θα είχαμε συνέχεια διαδηλώσεις» (!)

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr