Εν μέσω γενικής κατάρρευσης….

Σενάρια συγκυβέρνησης!

Όπως γράφουμε και προηγουμένως, το κλίμα «φορτώνει» επικίνδυναΗ λαϊκή δυσαρέσκεια διογκώνεταιΣτην Βουλή διαπληκτίζονται και μόνο που δεν αρπάζονται στα χέρια.Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπό το κράτος πανικού.Το Χρηματιστήριο καταρρέει.Ο  καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιπρόεδρος μας προειδοποιεί ότι μπορεί να γίνουμε …Αργεντινή.

Η απειλή νέων μέτρων επικρέμαται.Η κυβέρνηση αμφισβητείται πλέον έντονα απ’ όλους και επανέρχονται τα σενάρια συγκυβέρνησης!Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πως μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα  έφερνε το Κίνημα στα ποσοστά του 1977! Ίσως και χαμηλότερα ακόμα!Οι βουλευτές του έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν καμιά πιθανότητα εκλογής. Μετά δε την ανακοίνωση των νέων μέτρων τρέμουν στην προοπτική να επισκεφθούν τις εκλογικές τους περιφέρειες!Από την άλλη ομολογούν ότι αδυνατούν να σηκώσουν στους ώμους τους το βάρος που τους φορτώνει ο κ. Παπανδρέου.Την κατάσταση επέτεινε η χθεσινή αποκαρδιωτική τηλεοπτική εμφάνιση του, επί ημέρες κρυπτόμενου, πρωθυπουργούΤόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΔΝΤ αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν μπορεί άλλο. Δεν είναι τυχαία η δυσπιστία με την οποία αντιμετώπισαν το τέλος στα ακίνητα. «Δεν θα εισπράξετε τα προσδοκώμενα, λόγω γενικευμένης κοινωνικής αντίδρασης», τους είπαν. Και  έστειλαν το Βενιζέλο να αναζητήσει νέα μέτρα.Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, επεξεργάζονται νέες ιδέες για σενάρια συγκυβέρνησης!Φέρονται  έτοιμοι να τα δώσουν όλα!Αρκεί να αποφύγουν τις εκλογές!Από τη στιγμή που με την παρούσα κυβέρνηση και την ακολουθούμενη πολιτική το μέλλον διαγράφεται ζοφερό, θα χρησιμοποιήσουν το χαρτί της ….υπευθυνότητας και της σοβαρότητας!

«Η κρίση είναι τόσο βαθειά, που δεν αντιμετωπίζεται μόνο από ένα κόμμα και απαιτείται να πάμε όλοι μαζί!», έλεγε οπαδός της συγκυβέρνησης.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να δούμε και δημοσκοπήσεις που να δείχνουν μεν την Ν.Δ.πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς τη δυνατότητα επίτευξης αυτοδυναμίας!

Ήδη  το γνωστό παραλιακό συγκρότημα, έβγαλε χθές τον διευθυντή της εφημερίδας  του να …εκλαϊκεύσει τα σενάρια!

Μέχρι και Κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον Σαμαρά είναι έτοιμοι να προτείνουν!!!

Στόχος τους είναι να καταστήσουν πολύ υψηλό το τίμημα ενδεχόμενης άρνησης του Προέδρου της Ν.Δ. να …..συνεργαστεί!

Ένα άλλο σενάριο που διακινείται παράλληλα, αν αυτά της συγκυβέρνησης δεν ευοδωθούν, είναι αυτό της …ηρωϊκής εξόδου!

Δεδομένου ότι η χώρα, για τους επόμενους μήνες,  δεν έχει να εξοφλήσει ομόλογα που λήγουν, άρα η όποια συνέπεια θα είναι μια εσωτερική μόνο στάση πληρωμών, κάποιοι προτείνουν μια ρήξη με την τρόϊκα και άμεση προσφυγή σε εκλογές λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να συναινέσει σε νέα εισπρακτικά μέτρα!

«Ακόμα και αν ο Σαμαράς κερδίσει τις εκλογές, αποκλείεται να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, οπότε θα μας παρακαλάει αυτός για συγκυβέρνηση!», λένε οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου!

Σ’ ολες αυτές τις διεργασίες, ρόλο φαίνεται να διεκδικεί και η Τρόϊκα!

Εκεί έχει οδηγήσει την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου!

Κατά μια εκδοχή, η Τρόϊκα πιέζει να ψηφιστεί νωρίτερα ο Προϋπολογισμός, ώστε η οικονομική πολιτική να είναι συμπεφωνημένη και να τυγχάνει της εγκρίσεώς της τουλάχιστον μέχρι το 2015!

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρεται να σώσει τη χώρα, αλλά τον εαυτό της  και το Κίνημα.

Αδέξιος Δεξιός

πηγη