Έπεσαν οι υπογραφές για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας – κατεχομένων

Συμφωνία “οριοθέτησης των χωρικών υδάτων”, υπέγραψε η Τουρκία με τα κατεχόμενα της Κύπρου. Τη συμφωνία υπέγραψαν στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εδώ και μέρες γινόταν από τουρκικής πλευράς λόγος για συμφωνία “οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας”, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων κάνει λόγο για “συμφωνία οριοθέτησης χωρικών υδάτων”.Σύμφωνα με την τουρκική κρατική τηλεόραση, ο κ. Ερντογάν μετά την υπογραφή είπε “διαμαρτυρόμαστε για τα ανεύθυνα, προκλητικά και μονομερή βήματα των Ελληνοκυπρίων” και δήλωσε πως το ψευδοκράτος “θα εκδώσει άδειες έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου”.

Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι με τη συμφωνία ένα μέρος της «υφαλοκρηπίδας» του ψευδοκράτους “περιορίστηκε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με μία γραμμή που προέκυψε από την ένωση 27 γεωγραφικών σημείων”. Ανέφερε ότι η συμφωνία “σχετίζεται με την έρευνα και την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου».
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε επίσης “θέλουμε να προειδοποιήσουμε και τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που συνεργάζονται με τους Ελληνοκύπριους. Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας έχει ξεκινήσει μια εργασία με σκοπό να μην γίνουν δεκτές οι εν λόγω εταιρείες στα διάφορα έργα ενέργειας στην Τουρκία και να υπάρξουν κάποιες κυρώσεις”.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι “η Τουρκία σήμερα και στο μέλλον θα κινηθεί με σωφροσύνη όπως της αρμόζει και δεν θα δώσει βάση σε όσους στηρίζουν ελπίδες στην ένταση και την κρίση”

πηγη