Κεφάλαια από αναδυόμενες οικονομίες στο ΔΝΤ για την Ευρωζώνη

Η Βραζιλία επιθυμεί να διαθέσει, μαζί με άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, σημαντικά κεφάλαια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της χώρας στο πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας κ. Γκουίντο Μαντέγκα θα κάνει σχετική πρόταση στη σύνοδο της ομάδας των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον.

«Η διάθεση περισσότερων κεφαλαίων στο ΔΝΤ φαίνεται μίας από τις πιο ελκυστικές επιλογές για να βοηθήσουμε την Ευρώπη», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι χώρες BRICS θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερα κεφάλαια στον λογαριασμό του ΔΝΤ «Νέες Ρυθμίσεις για Δανεισμό», ο οποίος είναι ένα είδος ταμείου για περιόδους κρίσης και σήμερα διαθέτει 591 δισ. δολάρια. Η Βραζιλία έχει προσεγγισθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος, από ευρωπαϊκές χώρες με προβλήματα για να αγοράσει άμεσα το χρέος τους, αλλά οι ρυθμίσεις που ισχύουν στη χώρα επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει τα σχεδόν 350 δισ. δολάρια που έχει σε συναλλαγματικά διαθέσιμα μόνο για την αγορά υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης χρεογράφων.

Η Βραζιλία μπορεί να διαθέσει έως 10 δισ. δολάρια για να βοηθήσει την Ευρώπη μέσω διαφόρων διαύλων, περιλαμβανομένης της διάθεσης κεφαλαίων στο ΔΝΤ ή με αγορές ομολόγων, δήλωσε ο αξιωματούχος. Μία συντονισμένη παρέμβαση από τις χώρες BRICS θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα για την Ευρώπη. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν δήλωσε ότι οι χώρες με σημαντικά διαθέσιμα μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση των χρεωμένων χωρών της Ευρώπης «με συγκεκριμένους όρους».

πηγη