«Παγώνουν» πανελλαδικά οι αγοραπωλησίες ακινήτων μέχρι 30/11 λόγω του νόμου για τα αυθαίρετα

Με επιστολή του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνου Βλαχάκη, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, «παγώνει» πανελλαδικά μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011, κάθε αγοραπωλησία, γονική παροχή, υποθήκη κ.λπ. ακινήτου. 

Ο λόγος που η αγορά των ακινήτων δεν θα μπορεί να κινηθεί μέχρι την εκπνοή του Νοεμβρίου 2011, δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και ο νόμος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης». Ο ίδιος ο νόμος για τα αυθαίρετα προβλέπει ότι θα είναι σε «εφεδρεία» μέχρι την 30ή Νοεμβρίου του 2011, τονίζει ο κ. Βλαχάκης στην επιστολή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τα αυθαίρετα προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης ακινήτου που έχει αυθαίρετο κτίσμα ή έχει κάνει υπέρβαση ύψους, υποχρεούται να πληρώσει πρόστιμο, ενώ απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η αγοραπωλησία ακινήτου που έχει αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει αλλαγή χρήσης του ακινήτου και δεν έχει νομιμοποιηθεί.

Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων τονίζει ότι σύμφωνα με το νόμο για τα αυθαίρετα, οι πολεοδομίες θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις υπαγωγής στον επίμαχο νόμο από την 1η Οκτωβρίου 2011, ενώ σύμφωνα με άλλη διάταξη του επίμαχου νόμου ο φάκελος με τα πολεοδομικά στοιχεία που αφορούν το αυθαίρετο δεν μπορεί να κατατεθεί στις Πολεοδομίες πριν την 30ή Νοεμβρίου 2011.

Παράλληλα, όμως, δεν έχουν εκδοθεί οι τρεις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος για τα αυθαίρετα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την εφαρμογή του, δηλαδή οι αποφάσεις που θα καθορίσουν:

1) Τις αμοιβές των μηχανικών, 2) Τη διαδικασία είσπραξης του Ενιαίου Ειδικού Προστίμου Αυθαίρετης Κατασκευής, 3) Την επίλυση κάθε αναγκαίου ζητήματος για τη διαδικασία μεταβίβασης, όπως είναι το περιεχόμενο της δήλωσης και βεβαίωσης του μηχανικού.

Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων ζητάει από τον υπουργό η ισχύς του νόμου να αρχίζει μετά την 30ή Νοεμβρίου 2011, ώστε να εναρμονίζεται με την ημερομηνία έναρξης παραλαβής από τις Πολεοδομίες των αιτήσεων υπαγωγής στις ρυθμίσεις του νόμου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr