Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο.

Η αμερικανική Noble έχει ξεκινήσει δοκιμαστικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Σόλων Κασσίνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας είπε ότι οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής, από την πλατφόρμα «Αφροδίτη» εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του νησιού.

Νωρίτερα, η Τουρκία ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να διακόψει αμέσως τις έρευνές της για φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου, απειλώντας να διεξάγει δικές της έρευνες στην περιοχή υπό την προστασία πολεμικών σκαφών.

 Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Tανέρ Γιλντίζ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η σχεδιαζόμενη υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Άγκυρας και του ψευδοκράτους θα οδηγήσει την τουρκική πετρελαϊκή εταιρία TPAO να επιδιώξει την παρουσία της στα ανοικτά της Βόρειας Κύπρου.
 «Είμαστε σε θέση να πούμε ότι πλοία του τουρκικού ναυτικού ενδεχομένως να συνοδεύσουν τα σκάφη που πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες στην Μεσόγειο θάλασσα» είπε ο Γιλντίζ.