Έτοιμοι οι Ρώσοι να βοηθήσουν την ΕΕ

Οι χώρες με μεγάλα αποθέματα σε συνάλλαγμα και σε χρυσό είναι ικανές να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση χρέους, δήλωσε σήμερα από τη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κουντρίν. Ο ρώσος υπουργός επιβεβαίωσε ότι η χώρα του πρόκειται να δανειοδοτήσει την Κύπρο. Σε συνέντευξη τύπου ο….
Κουντρίν είπε ότι η Ρωσία συμμετέχει ήδη σε προγράμματα αρωγής των υπερχρεωμένων κρατών μέσω των συνεισφορών της στο ΔΝΤ. «Το ερώτημα που συζητείται έχει να κάνει με πρόσθετη βοήθεια. Πιστεύω ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, οι χώρες με μείζονα διαθέσιμα μπορούν να ανταποκριθούν σε πρόσθετη βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του ρώσου υπουργού εντείνουν τη φημολογία περί αρωγής των μεγάλων και ταχύτατα αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, των αποκαλούμενων BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) στην ευρωζώνη προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση χρέους. Σε δηλώσεις του που δημοσιεύει σήμερα η βραζιλιάνικη εφημερίδα Valor Economico ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) Κρίστοφ Φράνκελ δήλωσε ότι κάποιες από τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, γνωστές και ως BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) έχουν ήδη επενδύσει σε ομόλογα του Ταμείου και σκέπτονται να επενδύσουν επιπλέον.

«Προσώρας δεν έχουμε αποκρυσταλλώσει τις θέσεις μας αναφορικά με το αν οι χώρες του BRIC θα πρέπει να συμμετάσχουν σε μια νέα προσπάθεια για να βοηθήσουν την Ευρώπη. Θα εξετάσουμε το ζήτημα αναλυτικά και διεξοδικά κατά τις συναντήσεις που θα έχουμε οι υπουργοί Οικονομικών του G20 και στο πλαίσιο των επαφών που θα έχουμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την εβδομάδα αυτή στην Ουάσιγκτον», εξήγησε ο Αλεξέι Κουντρίν.

Κοντά στη δανειοδότηση της Κύπρου
Ο ρώσος υπουργός επιβεβαίωσε, τέλος, ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται πολύ κοντά στη χορήγηση δανείου στην Κύπρο. «Είμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο Κουντρίν, αρνήθηκε όμως να διευκρινίσει το ύψος της δανειοδότησης επειδή «η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

Σημειωτέον ότι η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 9 Σεπτεμβρίου είχε δημοσιεύσει πληροφορίες για δανειοδότηση της Κύπρου από τη ρωσική κυβέρνησημέσω της αγοράς ομολόγων συνολικής αξίας έως 2,5 δισ. ευρώ – πρόκειται για επένδυση που φθάνει στο… 14% του κυπριακού ΑΕΠ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρωσία θα αγοράσει ομόλογα της κυπριακής κυβέρνησης πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 4,5%.
tovima

ΠΗΓΗ