Νέα προειδοποίηση Σόιμπλε. Kυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 στη Βουλή.

Ως γνωστόν, το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ ματαιώθηκε, καθώς «η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική ενημέρωση του Πρωθυπουργού (κι ενώ ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στο Λονδίνο) από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με τις εξελίξεις στο Ecofin και το κλίμα γύρω από την ελληνική οικονομία.

Παρεμβαίνοντας χθες στο δελτίο είδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος απέδωσε την αναβολή του ταξιδιού του κ. Παπανδρέου στο ρευστό διεθνές κλίμα, αλλά και στις διαφωνίες στο εσωτερικό ευρωπαϊκών χωρών.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη «να μη δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να παίξει με την τύχη της χώρας» και παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα από την Πολωνία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των άτυπων Eurogroup και Ecofin.

Σόιμπλε: Χωρίς θετική έκθεση της τρόικας δεν θα γίνει εκταμίευση της επόμενης δόσης

Την ανάγκη να παρουσιαστούν συγκεκριμένοι αριθμοί που να αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από το πρόγραμμα στήριξης, υπογραμμίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Χωρίς τη θετική έκθεση της τρόικας, δεν μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας», λέει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild am Sonntag (Μπιλντ αμ Ζόνταγκ 18.9.11) Αναφέρεται μάλιστα συγκεκριμένα στο νέο φόρο ακινήτων, αλλά είναι επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητά του. «Η Ελλάδα αποφάσισε έναν νέο φόρο, τον οποίο επιβάλλει αυτόν τον χρόνο ως έκτακτη εισφορά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα δούμε, εάν αυτό θα λειτουργήσει», σημειώνει.

Ο Γερμανός υπουργός υπογραμμίζει τη σημασία που έχει σήμερα η εμφάνιση αποτελέσματος από την ελληνική πλευρά. «Οι Έλληνες πρέπει να παρουσιάσουν αριθμούς, οι οποίοι να επιβεβαιώνουν ότι είναι εντός του προγράμματος».

Ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X]  , «βλέπει» ο πρόεδρος του CSU

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από τον Μπαν Κι – Μουν

Μήνυμα στήριξης στον Ελληνικό λαό σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας έστειλε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν.

Μετά τη γνωστοποίηση της ματαίωσης της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο στο διεθνή οργανισμό, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη, για να εκφράσει το ενδιαφέρον και τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, ζητώντας από τον κ. Μητσιάλη να μεταφέρει τις ευχές του στον κ. Παπανδρέου για να ξεπεραστούν τα σημερινά οικονομικά προβλήματα.

Με τον Μπαν Κι-Μουν θα συναντηθεί στις 7:30 απόψε (ώρα Ελλάδας) ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, με τον οποίο θα συζητήσει το Κυπριακό, τις απειλές της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, ο κ. Λαμπρινίδης θα έχει συνάντηση με στελέχη μεγάλων εβραϊκών οργανώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αργά το βράδυ θα συναντηθεί με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

ΥΠΟΙΚ: Κατηγορηματική διάψευση σεναρίων

«Ανεύθυνα και γελοία» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών τα σχόλια περί επικείμενης παύσης πληρωμών ή για χρεοκοπία, ενώ τόνισε ότι η αναβολή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν οφείλεται σε κάποιο έκτακτο οικονομικό γεγονός.

«Κάθε σαββατοκύριακο η Ελλάδα και δυστυχώς και η Ευρωζώνη, υφίσταται αυτήν την οργανωμένη επίθεση του σπεκουλαδόρικου τμήματος των διεθνών αγορών», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος [Βλέπε άρθρο] .

Η κατάσταση, παραδέχθηκε, «είναι σοβαρή» υπό την έννοια, όπως είπε, ότι πρέπει να πάρουμε σοβαρές, οριστικές και πλήρεις αποφάσεις και γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αμερική.

Η παραμονή του στην Αθήνα, πρόσθεσε, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει οικονομικός κίνδυνος ή έκτακτο οικονομικό γεγονός αλλά «στο ότι είναι τώρα η στιγμή να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες, πολιτικές, νομοθετικές, οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, που θα βγάλουν οριστικά τη χώρα από αυτήν την ανακυκλούμενη πίεση, που δεν την αφήνει να δει καθαρά τον ορίζοντα της»

πηγη