Η Τουρκία ξεκινά την επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» εναντίον του Ισραήλ.

Το στρατιωτικό επιτελείο της Τουρκίας αρχίζει σύντομα μια νέα ναυτική στρατηγική που ονομάστηκε

«Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα-Ασπίδα Αιγαίου».

Η στρατηγική αυτή  που δεν ονομάστηκε προς τιμήν Γερμανού αυτοκράτορα ή  την περίφημη στρατηγική του Χίτλερ, είναι προς τιμή του ναυάρχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας  Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Σύμφωνα με αυτήν θα γίνει μεταφορά των δυνάμεων του τουρκικού στόλου από τη Μαύρη Θάλασσα και το Μαρμαρά στην ανατολική περιοχή της Μεσογείου.

 Ειδικότερα,  σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα σκοπεύει να συγκεντρώσει τις κύριες δυνάμεις της έξω από τις ακτές του Ισραήλ και της Κύπρου, όπου εκτός από τη βάση υπάρχουν δύο φρεγάτες, περιπολικά σκάφη, κορβέτες, σκάφη πυραύλων και σκάφη υποστήριξης.

Η προστασία από τον αέρα  θα εκτελείται  από πολεμικά αεροπλάνα του Ναυτικού από τις αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται στο Ικόνιο και  στη Σμύρνη.

Εκτός από αυτά θα συμμετέχουν και τουρκικά μαχητικά F-16C/D Fighting Falcon (αμερικάνικα).

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τα πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας – ο «Στόλος της Ελευθερίας»-  θα συνοδεύονται  από τουρκικά πολεμικά σκάφη.

Ο Ερντογάν, είπε ακόμη, ότι η χώρα του θα λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει την εκμετάλλευση, των φυσικών πόρων στο νότιο μέρος της Μεσογείου, μόνο από το Ισραήλ.

«Τώρα τα τουρκικά πολεμικά, βέβαια, εμπλέκονται σε αυτοάμυνα. Αυτό είναι το πρωταρχικό καθήκον τους. Εμείς πάμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια  με συνοδεία των πολεμικών πλοίων μας για να μην επαναληφθεί  η περίπτωση του  «Μαβί Μαρμαρά», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα είναι δίπλα στους καταπιεσμένους, ενάντια των οποίων το Ισραήλ ρίχνει βόμβες. Εμείς σεβόμαστε τα δικαιώματά τους. Είναι σαν να ζούνε σε μια ανοικτή φυλακή. Είναι ζωή αυτή; Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί και το γνωρίζουν αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν.

πηγη