Υφαλοκρηπίδα: Ώρα για να μιλήσουν τα όπλα;

Προσπαθώντας να εξέλθει από το στρατιωτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες το απόγευμα στις 15.09 την διενέργεια σεισμικών ερευνών από τέσσερα νορβηγικά σκάφη (ένα βασικό και τρία συνοδά) σε μια θαλάσσια έκταση νοτιοανατολικά της Μεγίστης και δυτικά της Κύπρου σε σχετικά μικρή απόσταση από τις ακτές της τελευταίας. 

Από χθες το πρωί είχαν αρχίσει οι κινήσεις αντιπερισπασμού, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει επισήμως ότι αν η Λευκωσία δεν αναστείλει τις προγραμματισμένες ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό φυσικό αερίου, τότε θα κινηθεί για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα.

Η απειλή οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος ήταν η πρώτη τουρκική ουσιαστική κίνηση σε διπλωματικό πεδίο πέρα από τα νταηλίκια της Άγκυρας. Σήμερα θα μεταβούν στα κατεχόμενα για το θέμα στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας και της Ανωνύμου Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO) για την υπογραφή των σχετικών «συμφωνιών».

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου της Άγκυρας τέθηκε σε εφαρμογή το απόγευμα με την έκδοση NAVTEX για την διενέργεια σεισιεμών δοκιμών, όπως προείπαμε. Η τουρκική NAVTEX περιλαμβάνει την ανακοίνωση ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου μεχρι τις 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Beregen Surveyor» συνοδευόμενο από τρία μικρότερα ερευνητικά πλοία θα πραγματοποιήσει έρευνες σε μια μεγάλη περιοχή η οποία περιλαμβάνει κομμάτια της τουρκικής, της κυπριακής αλλά και ένα κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή καθορίζεται από το Καστελλόριζο.

Το νορβηγικό «Bergen Surveyor» και τα άλλα πλοία του στολίσκου με τον οποίο η Τουρκία θα επιχειρήσει έρευνες σε τμήματα της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, το βράδυ της Πέμπτης ελλιμενίζονταν στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ για τη διεξαγωγή των ερευνών η Άγκυρα δεν έχε ζητήσει την άδεια της ελληνικής πλευράς. Επιπλέον, ούτε και η Νορβηγία, υπέβαλε αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση  άδειας για την έναρξη ερευνών.

Δεν είναι ώρες για καταλογισμό ευθυνών, είναι ώρες για δράση. Αν πρέπει να μιλήσουν τα όπλα για να λογικευθεί μια Άγκυρα που δείχνει να παίρνει «ληγμένα χάπια», ας γίνει. Με τέτοιο γείτονα (τι να πρωτοπούμε για τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνώντων που εγκατέλειψαν τις Ένοπλες Δυνάμεις στην τύχη τους…) πάντα τα όπλα θα έχουν τον πρώτο λόγο…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr