Δίνουν τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου με Σαρκοζί και Μέρκελ

Τη ρητή δέσμευσή του πως η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να σώσει την Ελλάδα, απηύθυνε, μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί!

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, ο κύριος Σαρκοζί ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη δεν σκοπεύει να αφήσει αβοήθητη την Ελλάδα, τονίζοντας όμως πως είναι κρίσιμης σημασίας η άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γάλλου προέδρου δήλωσε πως στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη των κ.κ. Σαρκοζί, Παπανδρέου και Μέρκελ «θα τεθούν επί τάπητος οι ελληνικές δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να σώσει την Ελλάδα.

Προηγουμένως, το στίγμα της Κομισιόν για την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά και στα σενάρια χρεοκοπίας, είχε αφήσει να διαφανεί ξεκάθαρα ο κοινοτικός Επίτροπος Όλι Ρεν, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μια πιθανή χρεοκοπία ή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έχει δραματικές επιπτώσεις για την ίδια τη χώρα, την περιοχή και την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.

«Επιτρέψτε μου να πω κάτι σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Διαφωνώ κάθετα. Ούτε η Ελλάδα ούτε η ευρωζώνη θα ωφεληθούν από αυτό» τόνισε ο κ. Ρεν.

Αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε ότι η 6η δόση του δανείου θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι η Κομισιόν θα φέρει σύντομα στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για το ευρωομόλογο.

Έπειτα απ’ όλα αυτά, η εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της χώρας τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης, ανάμεσα σε Νικολά Σαρκοζί, Άνγκελα Μέρκελ και Γιώργο Παπανδρέου, παίρνει ξεχωριστή τροπή…

πηγη

______________________________________________________________

Δηλώσεις Μπαρόζο

Φέρνει προτάσεις για το ευρωομόλογο η Κομισιόν

Τις προτάσεις της για την έκδοση ευρωομολόγων θα ανακοινώσει σύντομα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρός της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό δεν θα σημάνει και το τέλος της κρίσης χρέους.

«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων» είπε ο Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το Reuters.

H πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο, δεν θα βάλει από μόνη της τέλος στην κρίση της ευρωζώνης, ούτε και απαλλάσσει την Ελλάδα από τις υποχρεώσεις της, συμπλήρωσε.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: Αυτό δεν θα φέρει άμεση λύση σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και θα αποτελέσει μέρος μιας συνολικής προσέγγισης προς περαιτέρω οικονομική και πολιτική ενοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά

πηγη

_____________________________________________________________

Υπό κράτος πανικού συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή

Ο Γιώργος τρέχει να πείσει Μέρκελ και Σαρκοζί

 
Άγριες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον το πολιτικό και οικονομικό παιχνίδι γύρω από την  Ελλάδα, καθώς οι πιέσεις για σκληρά μέτρα συνεχώς αυξάνουν, με την  απειλή για χρεοκοπία της χώρας  να επικρέμαται, χωρίς όμως να είναι  βέβαιο εάν πρόκειται για πραγματικό κίνδυνο ή για ωμό εκβιασμό προκειμένου να περάσει η νέα  φοροκαταιγίδα και οι απολύσεις στο δημόσιο χωρίς αντιδράσεις.

Γεγονός είναι ότι  η Τρόικα δεν ικανοποιείται πλέον  με τίποτα, καθώς διαμηνύει με κάθε δυνατό τρόπο στην ελληνική κυβέρνηση  ότι δεν τη θεωρεί αξιόπιστη πλέον  και ότι αναμένει στο αμέσως επόμενο  διάστημα υλοποίηση μέτρων, όπως η  επέκταση της εργασιακής εφεδρείας  σε όλο το δημόσιο και δραστικές  περικοπές δαπανών.

Την ίδια ώρα οι απειλές  περί χρεοκοπίας πλανώνται πάνω από  την Ελλάδα, παρότι δεν είναι διόλου βέβαιο ότι υπάρχει αυτή την ώρα  έτοιμο σχέδιο, πολιτικό, οικονομικό και  τεχνικό, για την έξοδο της  χώρας από το ευρώ.

Δεν θεωρείται ωστόσο απίθανη η προσωρινή εσωτερική στάση πληρωμών, εάν δεν καταβληθεί ολόκληρη η έκτη δόση και το δημόσιο δεν μπορεί να πληρώσει στην ώρα του τους μισθούς και τις συντάξεις τον Οκτώβριο. Και μάλιστα να χρησιμοποιηθεί μία τέτοια κατάσταση για ένα διπλό εκβιασμό: των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις σκληρές δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει και κυρίως την εργασιακή εφεδρεία για δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και της κυβέρνησης προς την κοινή γνώμη για να γίνουν αποδεκτά κάθε είδους μέτρα, που θα χρειαστεί να ληφθούν.

Μέσα στο κλίμα  αυτό συνεδριάζει το απόγευμα εκτάκτως η κυβερνητική, ακριβώς πριν την  τηλεδιάσκεψη, που θα έχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει ότι θα συρρικνώσει δραστικά το δημόσιο τομέα, θα εμφανίσει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και θα εγγυηθεί προσωπικά την υλοποίησή τους.

Από την άλλη, θα ζητήσει από τους συνομιλητές του να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε οι ευρωπαϊκές τράπεζες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Ήδη στο υπ. Οικονομικών υπολογίζουν ότι από τη θέση σε εφεδρεία έως και 200.000 εργαζομένων (!) στο δημόσιο μπορεί να εξοικονομηθούν τεράστια ποσά. Ωστόσο, φαίνεται πως θα απαιτηθούν κι άλλες περικοπές επιδομάτων – ενδεχομένως του συνόλου αυτών – προκειμένου έως το τέλος του έτους να έχουν εξοικονομηθεί περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα.

Όλα αυτά, καθώς γίνεται παραδεκτό ότι πολύ δύσκολα το νέο χαράτσια στα ακίνητα θα αποδώσει άμεσα τα προσδοκώμενα.

Η Κυβερνητική Επιτροπή είναι ένα  στενό κυβερνητικό όργανο, όπου μετέχουν κορυφαίοι υπουργοί, με ειδικό βάρος στο κόμμα. Συγκεκριμένα μετέχουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.