Αμφιλεγόμενη η τοποθέτηση της Βρετανίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Προβληματισμό προκαλεί στην Κύπρο και στην Ελλάδα η τοποθέτηση του βρετανικού ΥΠΕΞ αναφορικά με τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνεργασία με τις εταιρείες Noble και Delek.

Πιο συγκεκριμένα ενώ το βρετανικό ΥΠΕΞ αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί την ΑΟΖ που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της ανήκει, ενημέρωσε  την Λευκωσία ότι οι όποιες ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης για αυτό το θέμα θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά οι συνομιλίες για το κυπριακό.

Η γενική και ασαφής τοποθέτηση της βρετανικής κυβέρνησης δεν θα έπρεπε να αποτελέσει έκπληξη λόγω των γνωστών θέσεων της Βρετανίας αναφορικά με την Κύπρο μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ, «Η εξερεύνηση για κοιτάσματα φυσικού αερίου δυνητικά μπορεί να ωφελήσει όλους τους Κύπριου.

Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει κατά τρόπο υποστηρικτικό των προσπαθειών για επίτευξη πραγματικής προόδου, προς μια διαρκή διευθέτηση στις διεξαγόμενες συνομιλίες». Από την άλλη πλευρά η τουρκοκυπριακή ηγεσία ζητά την αναβολή των γεωτρήσεων γιατί, όπως υποστηρίζει, σε διαφορετική περίπτωση θα επηρεαστούν αρνητικά οι συνομιλίες για το κυπριακό.

Η τοποθέτηση αυτή των τουρκοκυπρίων μόνο υποκριτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού όλα αυτά τα χρόνια οι τουρκοκύπριοι ζητούσαν την δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών ένα στο βορά στα κατεχόμενα και ένα στο νότο και με αυτό το στόχο πορεύονταν όλα αυτά τα χρόνια των διαπραγματεύσεων, κάνοντας ότι είναι δυνατό για την υπονόμευση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας που προωθείτο από την κυπριακή Δημοκρατία και τον ΟΗΕ.

Επομένως οποιαδήποτε προσπάθεια της τουρκοκυπριακής πλευράς για αποτροπή των γεωτρήσεων αποτελεί μάλλον άλλη μία απόδειξη του καιροσκοπισμού των τουρκοκυπρίων και φυσικά της τουρκικής κυβέρνησης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr