Τετάρτη,”του Σταυρού”,θα μας σταυρώσουν;

Η Τετάρτη, γιορτή του Σταυρού, θα είναι όπως όλα δείχνουν, η πιο κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα. Και εντελώς συμβολικά για τη μέρα, φαίνεται ότι οι Γερμανοί έχουν αποφασίσει να μας σταυρώσουν. Αν και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά πλέον και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως πάμε σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας χωρίς έξοδο από την κρίση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Antinews, ένα σχέδιο που ακούγεται πολύ στα πηγαδάκια των πολιτικών και οικονομικών κύκλων είναι ότι οι δανειστές μας θα αποφασίσουν κούρεμα ομολόγων έως και 50%, ουσιαστικά ομολογία χρεοκοπίας και στάσης πληρωμών από την Ελλάδα. Προκειμένου να μη δημιουργήσουν χάος δεν θα βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ (εκτός κι αν επικρατήσουν κάποιες άλλες φωνές που θα λένε για αποβολή της αργότερα καθώς τώρα είναι αδύνατο αυτό να γίνει).

Επειδή το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι βαρύ, θα ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης για να δώσει λεφτά κυρίως σε ιταλικές, πορτογαλικές και ισπανικές τράπεζες ώστε να ξεπεράσουν το ελληνικό σοκ.

Το ερώτημα που μπαίνει είναι τι θα γίνει στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουν να τη δανείζουν; Επίσης, το κούρεμα θα οδηγήσει σε κατάρρευση και λουκέτο κάποιων τραπεζών; Κι αν αυτό συμβεί πόσο μεγάλο θα είναι το αντίκτυπο σε πολίτες και επιχειρήσεις;

Αν οι ξένοι μας αφήσουν στο έλεος τότε θα πάμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Αν αποφασίσουν να μας στηρίξουν τότε θα πάμε σε πρωτόγνωρη κατοχή. Η κατοχή της τρόικας θα μοιάζει με… πταίσμα μπροστά σε όσα  θα δούμε. Επιτρόπους στα υπουργεία, διακυβέρνηση της χώρας από τις Βρυξέλλες, ξεπούλημα των πάντων, περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως και να έχει, τα νέα δε θα είναι καθόλου καλά για τον ελληνικό λαό διότι η χρεοκοπία είναι χρεοκοπία με όποιο επιθετικό προσδιορισμό κι αν χρησιμοποιείται.

Τα πάντα θα κριθούν στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν Μέρκελ – Σαρκοζί και Παπανδρέου όπου θα ανακοινώσουν στον τελευταίο τις αποφάσεις τους. Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει έκτακτη κυβερνητική επιτροπή στην οποία μετέχουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής. Στόχος η διαχείριση της όποιας κρίσης προκύψει αλλά και η λήψη πολύ σοβαρών και επώδυνων αποφάσεων που ίσως επικοινωνηθούν στον κόσμο ακόμη και με διάγγελμα διλημματικού χαρακτήρα.

Ένα από τα σενάρια που παίζουν για τις ανακοινώσεις είναι να αποφασιστεί νέο πακέτο μέτρων που θα προβλέπει το άμεσο κλείσιμο κρατικών εταιρειών και την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων με συνοπτικές διαδικασίες.

Τώρα, πολιτικά τι θα κάνει η κυβέρνηση της χρεοκοπίας; θα παραιτηθεί γιατί απέτυχε και θα κηρύξει εκλογές ή θα κάνει το ακόμη πιο κυνικό. Να πάει σε δημοψήφισμα με το δίλημμα χρεοκοπία και δραχμή ή σωτηρία;

Κυριακή κοντή γιορτή.

Υ. Γ. Αλλά γιατί ακούμε την λέξη “χρεοκοπία” και τρομάζουμε; Αυτό δηλαδή που ζούμε τι είναι; Δεν έχει γίνει κούρεμα ομολόγων; Δεν έχει καταργηθεί η εθνική κυριαρχία; Δεν συντάσσεται ο Προϋπολογισμός από ξένους; Δεν χρωστάμε πεντακόσια δις;

Α.Ψ.

πηγη