Ρήξη ΓΣΕΕ – Κουτρουμάνη

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και συνδικάτα για άλλη μια φορά, λόγω των αλλαγών που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις.

Μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι προωθείται η σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα, η ΓΣΕΕ προχώρησε στην απόσυρση του εκπροσώπου της από τις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.

Μάλιστα, η Συνομοσπονδία με επιστολή της προς τον κ. Κουτρουμάνη, την οποία κοινοποίησε στη γ.γ. του υπουργείου Άννα Στρατινάκη, τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, επισημαίνει ότι «η συζήτηση επικεντρώθηκε αποκλειστικά και μόνο στη «νομιμοποίηση» της περαιτέρω αποδυνάμωσης του θεσμού της επέκτασης των ΣΣΕ και της καθ’ οιονδήποτε τρόπο γενίκευσης των ειδικών επιχειρησιακών ΣΣΕ, ακόμα και με εξέταση μέτρων που βάλλουν ευθέως στην «καρδιά» της συλλογικής αυτονομίας και της νόμιμης συλλογικής εκπροσώπησης», κι όχι στην αναβάθμιση του ΑΣΕ.

Η ΓΣΕΕ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στο σύνολο των σημείων που επικεντρώνονται τελικά οι εργασίες της εν λόγω Επιτροπής και συγκεκριμένα:

α) στο δραστικό περιορισμό της χρονικής ισχύος της επέκτασης των ΣΣΕ, άρα και των αποτελεσμάτων της,

β) στην κατάργηση της διαδικασίας υποβολής από τα συμβαλλόμενα μέρη της κοινής αιτιολογικής έκθεσης στο Σ.Κ.Ε.Ε.Ε. για την κατάρτιση ειδικής επιχειρησιακής ΣΣΕ και

γ) στη δημιουργία μορφωμάτων «εικονικής» συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, προκειμένου οι επιχειρήσεις στις οποίες δεν λειτουργεί επιχειρησιακό σωματείο, να μπορούν να νομιμοποιηθούν στην επιβολή ειδικής επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Μάλιστα, ζητά από τις εργοδοτικές οργανώσεις «να αποδείξουν με τη στάση τους ότι η ομόθυμη διακηρυγμένη θέση τους για το σεβασμό των κλαδικών ΣΣΕ και το θεσμό της επέκτασης των ΣΣΕ απορρέει από τη θωράκιση του θεσμικού τους ρόλου και την ισότιμη προστασία των μελών τους από καταχρηστικές πρακτικές».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, υπό την πίεση της τρόικας για δραστική μείωση των μισθολογικών απολαβών στον ιδιωτικό τομέα στα όρια που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ακόμη και μέσω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων, εξετάζει τις παρακάτω αλλαγές στα εργασιακά εντός του τρέχοντος μήνα:

• Υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα, αρκεί να συμφωνεί η πλειοψηφία των εργαζομένων.

• Κατάργηση της κατάθεσης αιτιολογικής μελέτης σχετικά με την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ).

• Επιτάχυνση ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων μέσω ταχύτερης έκδοσης αποφάσεων από 6 μήνες που είναι τώρα, σε 1,5 μήνα.

• Επαναδιατύπωση και αυστηροποίηση των όρων και των προϋποθέσεων για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Στις σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται ένα σύστημα κριτηρίων που θα πιστοποιεί με πιο αντικειμενικό τρόπο την προβλεπόμενη από το Νόμο υποχρεωτική εκπροσώπηση του 51% των εργαζομένων για την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης.

πηγη