Δραματική νύχτα για την Ελλάδα

Αγωνιώδεις τηλεφωνικές συνομιλίες Βενιζέλου- Σόιμπλε που μιλά ανοιχτά για χρεοκοπία και παρέμβαση Ομπάμα που χαρακτήρισε την Ελλάδα ως το μεγαλύτερο πρόβλημα
Μετά από τη χθεσινή (κρίσιμη) τηλεφωνική συνομιλία Βενιζέλου-Σόιμπλε που ήρθε να προστεθεί στις πολλές που έχουν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες οι επόμενες ημέρες αποδεικνύονται κάτι παραπάνω από κρίσιμες.
Η συνομιλία Βενιζέλου-Σόιμπλε έγινε (επισήμως έτσι λέγεται) σε καλό κλίμα, ωστόσο είναι δεδομένο τι είπε και τι ζήτησε ο Γερμανός υπουργός από τον Έλληνα
“Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει όσα συμφώνησε και σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει έκπτωση” είχε τονίζει ήδη σε συνέντευξή του στο ZDF και λογικά αυτή είναι και η στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας.

Σήμερα ο Ε. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον Χορστ Ράιχενσμπαχ, Γερμανό επικεφαλής της “task force” της Κομισιόν για επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ και αμέσως μετά θα έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σόιμπλε.

Το τηλέφωνο δεν έχει πάρει τυχαία φωτιά. Στο τέλος της εβδομάδας οι δυο άνδρες θα συναντηθούν και στο ECOFIN στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Εκεί η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει για μια ακόμη φορά όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αλλά όχι μόνο τους Ευρωπαίους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει προσκληθεί και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.
Πριν μερικές ώρες ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα” όμως το πραγματικό πρόβλημα είναι η Ιταλία και η Ισπανία
Δηλαδή όπως περιέγραψαν ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης το 2% της ευρωπαϊκής Οικονομίας (η Ελλάδα) δεν αποτελεί το μείζον και έτσι τίθεται το ερώτημα εάν θα συνεχίσει η Ευρώπη να στηρίζει το 2% την ώρα που τα μεγάλα μεγέθη (Ιταλία Ισπανία) αρχίζουν να “τρίζουν”.

Ελλάδα και στο βάθος… Γαλλία και Αυστραλία!

Την ώρα που οι οικονομικοί αναλυτές εξηγούν γιατί έχουν πάει στα ύψη τα ελληνικά spreads λέγοντας ότι “παρά την ανακοίνωση νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, η επικρατούσα συζήτηση στην αγορά είναι περί πιθανής πτώχευσης και εξόδου από το ευρώ, γεγονός που ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλές ενεργητικό” δίνουν και την εξήγηση γιατί είναι μονόδρομος η οικονομική εξάρτηση της Ελλάδας από την τρόικα

Ταυτόχρονα όμως εξηγούν και γιατί υπάρχουν μεγάλες οικονομίες όπως η Γαλλία που είναι εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα τα οποία πλέον χαρακτηρίζονται ως ¨σκουπίδια”.

Κάπως έτσι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκαναν βουτιά στο κόκκινο σε χαμηλά δύο ετών με τις γαλλικές τράπεζες, που είναι τα πολύ εκτεθειμένες σε ελληνικό κρατικό χρέος, να παρασύρονται και υπό την απειλή για επικείμενη υποβάθμισή τους από τη Moody’s.

Πέρα απ’ την Ευρώπη όμως πέφτουν και οι αγορές όπως της Αυστραλίας όπου χάθηκαν συνολικά 45 δισ. δολάρια Αυστραλίας (34 δισ. ευρώ), μετά τις χθεσινές απώλειες 4,5%.

Έτσι αυτό το μικρό ποσοστό που αποτελεί η ελληνική οικονομία στο σύνολο της ευρωπαϊκής μετατρέπεται σε παγκόσμιο.
Έτσι δεν είναι τυχαία η παρουσία του Αμερικανού υπουργού οικονομικών στο ECOFIN, ούτε και τα σχόλια Ομπάμα για τους χειρισμούς των Ευρωπαίων.

πηγη