Η Κύπρος κάνει αυτό που δεν έκανε η Ελλάδα. Παίρνει ρωσικό δάνειο 2,5 δισ.€

Σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών αναγκών της Κύπρου με ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ και ευνοϊκό επιτόκιο 4,5% κατέληξαν Μόσχα και Λευκωσία. Η Ρωσία θα αγοράσει κυβερνητικά χρεόγραφα πενταετούς διάρκειας.
Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, η συμφωνία έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να ανακοινωθεί επισήμως ακόμα και εντός της ημέρας.

Τις πληροφορίες που επικαλείτo ο κυπριακός Τύπος για το ρωσικό δάνειο επιβεβαίωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κίκης Καζαμίας.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Καζαμίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλουν εδώ και αρκετό καιρό προσπάθειες για να εξασφαλίσουν μακροχρόνιο δάνειο από οποιεσδήποτε δυνατές πηγές.

Ως δανειολήπτες, συνέχισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε αυτούς που έχουν πρόθεση να μας δανείσουν. Έχουμε υποχρέωση να αξιολογούμε τις πηγές, οι οποίες μας προσφέρονται και τις προσφορές που έχουμε.
Παράλληλα απέρριψε την άποψη ότι ένα δάνειο δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης και διερωτήθηκε γιατί να αντιδράσει κάποιος στην συνομολόγηση μιας συμφωνίας με συμφέροντες όρους. Διερωτήθηκε τέλος, αν δεν είναι μεγαλύτερη η εξάρτηση της χώρας από το πολλαπλάσιο ποσό το οποίο είναι κατατεθειμένο από Ρώσους καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες, με δικαίωμα μάλιστα να το αποσύρουν μέσα σε ένα – δύο μήνες.
Το δάνειο, εξήγησε ο κ. Καζαμίας, παρέχει ευχέρεια στο δημόσιο ταμείο να χρηματοδοτήσει κυρίως έργα ανάπτυξης και να στηρίξει τις επενδύσεις του.
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την πρόθεση σύναψης δανείου με τη Ρωσία ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Επεσήμανε ωστόσο ότι αυτή η προσωρινή ανάσα στην κυπριακή οικονομία δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό ούτε να τερματίσει τις προσπάθειες εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, και σε μία τέτοια περίπτωση οι υποβαθμίσεις από ξένους οίκους θα συνεχιστούν και ο κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας θα είναι ορατός. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ αναμένει την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού Οικονομικών προς τη Βουλή για κατάθεση των νομοσχεδίων για το δεύτερο πακέτο μέτρων, έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Ναυτεμπορική

πηγη