22 Σεπτεμβρίου «στεγνώνουν» τα ταμεία ενώ η 6η δόση είναι στον αέρα

– Η δυσαρέσκεια για την Ελλάδα έχει χτυπήσει κόκκινο μετά την αποχώρηση της τρόικας από τη χώρα
– Νέο mail για «χρεοκοπία το Σαββατοκύριακο» και δημοσίευμα ότι η Γερμανία ετοιμάζεται για κατάρρευση της Ελλάδας βύθισε το ευρώ και προκάλεσε ξεπούλημα στα χρηματιστήρια
– Ο χρόνος για την χώρα μας τελειώνει, το ίδιο και τα κονδύλια στα κρατικά ταμεία

Πάλι στην πρέσα η Ελλάδα για την οποία το κλίμα στην Ευρώπη δεν ήταν ποτέ τόσο αρνητικό. Την δυσαρέσκεια και τις σκέψεις εξόδου – που πλέον διατυπώνονται ωμά ως απειλές και ως προτάσεις – πυροδότησε η διακοπή της επίσκεψης της τρόικας, καθώς οι ελεγκτές βρήκαν τόση καθυστέρηση σε τόσους πολλούς τομείς που έφυγαν για να ξαναγυρίσουν όταν θα είμαστε πιο έτοιμοι.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά πληθαίνουν οι φωνές και τα σενάρια για την 6η δόση και τη συνολική χρηματοδότηση της χώρας μας μέσω των δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ. Ακόμη και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η δόση των 8 δισ. ευρώ δεν είναι δεδομένη.

Ειδικά η Γερμανία δεν μπορεί να χωνέψει την ελληνική κωλλυσιεργεία και πνέει τα μένεα. Ενδεικτική η παραίτηση του Γιούργκεν Σταρκ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίας προκλήθηκε λόγω της διαφωνίας του με την αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών, που «τρέχει» ο Τρισέ.

Χθεσινά δημοσιεύματα που είδαν το φως πυροδότησαν ξεπούλημα στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και έριξαν το ευρώ σε χαμηλό εξαμήνου έναντι του δολαρίου και δεκαετίας έναντι του γεν.

Συγκεκριμένα το Bloomberg μετέδωσε ότι η Γερμανία έχει ΕΤΟΙΜΟ σχέδιο για τη διάσωση των τραπεζών της σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο διακοπής του προγράμματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οι απώλειες για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων θα είναι κατά 50% και η γερμανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει κρατικό ταμείο διάσωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για να παρέμβει.

Παράλληλα, την εμφάνισή του έκανε και ένα mail που προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εντός του Σαββατοκύριακου, πράγμα που προκάλεσε χάος στα χρηματιστήρια και έκανε το κλίμα σκοτεινότερο.

Για την Ελλάδα τελειώνουν τα χρήματα και ο χρόνος.
 Τα κρατικά ταμεία σύμφωνα με την Ημερησία έχουν αποθέματα για μισθούς και συντάξεις ως τις 22 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα εκείνη τα κονδύλια θα υποχωρήσουν στο όριο ασφαλείας που είναι το ένα δισ. ευρώ.

Δημοσιεύματα λένε ότι οι ελεγκτές γνωρίζουν πως η Ελλάδα δεν προλαβαίνει να πιάσει τους στόχους του 2011, με αποτέλεσμα να ζητούννα εγγραφούν νέα μέτρα στον πρϋπολογισμό του 2012.

Την ίδια στιγμή οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει τρέχουν με προχειρότητα την τελευταία στιγμή. Μόλις χθες προκλήθηκε απίστευτο χάος στα δρομολόγια των τρένων καθώςμετατάχθηκαν υπάλληλοι στο υπουργείο Πολιτισμού -εικόνα που δεν δίνει καλό σήμα για εργασιακή εφεδρεία και αποκρατικοποιήσεις.

Σε αυτό το κλίμα και με έντονη και την εσωτερική δυσαρέσκεια εκ μέρους των πολιτών ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφωνήσει την παραδοσιακή ομιλία του στη ΔΕΘ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπερασπιστεί το πρόγραμμα και την προσήλωση σε αυτό για να βγει η χώρα από την κρίση

ΠΗΓΗ