Απεργιακό «τσουνάμι» φέρνουν τα μέτρα της τρόικας

Σε νέο απεργιακό κλοιό μπαίνει από αύριο η χώρα με τους συνδικαλιστικούς φορέις να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για τα νέα μέτρα της τρόικας.Έτσι λοιπόν, η χώρα θα μείνει χωρίς ταξί από τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης  έως τις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και το Σάββατο με τους ταξιτζήδες να τραβούν ξανά χειρόφρενο ενόψει ΔΕΘ.

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ξεκινά και η 48ωρηπανιατρική απεργία. Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί τις συγκεκριμένες ημέρες με αφορμή την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Προς απεργία κινούνται επίσης εφοριακοί και τελωνειακοί. Υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζουν από την ερχόμενη εβδομάδα 48ωρη απεργία, με συνέπεια να απειλείται η ομαλή πορεία των κρατικών εισπράξεων αλλά και η τροφοδοσία της αγοράς.

Σε «λευκή απεργία» προσανατολίζονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας οι οποίοι με ανακοίνωσή τους το απόγευμα της Τετάρτης, αφήνουν αιχμές κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, γιατί ενώ, όπως αναφέρουν εδώ και περίπου ένα χρόνο, η πολιτεία, έχει κυρώσει με νόμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που προβλέπει σαφέστατα το διαχωρισμό των υπηρεσιών της αεροναυτιλίας από τις υπόλοιπες λειτουργίες των αεροδρομίων, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό προς την κατεύθυνση αυτή.

Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) για τις 22 Σεπτεμβρίου εξ αιτίας των προβλημάτων στα σχολεία, αλλά και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής.

Οι δάσκαλοι επισημαίνουν ότι διεκδικούν:

-Άμεση κατάργηση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

– Ενιαίο μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει οικονομικά τον εκπαιδευτικό και θα αντιμετωπίζει ισότιμα εργαζομένους των ίδιων προσόντων. Καμιά μείωση μισθών. Να επιστραφούν ο 13ος και ο 14ος μισθός καθώς και οι απώλειες από τις περικοπές του 2010.

– 1.400€ καθαρά στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό.

-Δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

-Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό

-Προσλήψεις αναπληρωτών για κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.

Διχασμένοι οι εργαζόμενοι σε Μετρό και ΗΣΑΠ

Σε κλίμα έντασης επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Στη διάρκεια της συνέλευσης εκτοξεύθηκαν κατηγορίες από τους εργαζόμενους για την εκπροσώπηση που έχουν από τους συνδικαλιστές, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση με φραστικούς και όχι μόνο, διαπληκτισμούς, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι και να διακοπεί η Συνέλευση.

Στο διάστημα αυτό, ακούστηκαν διαμετρικά αντίθετες προτάσεις από τους εργαζόμενους που ξεκινούσαν από απεργία διαρκείας μέχρι να μην γίνει καμία κινητοποίηση. Η Συνέλευση αναμένεται να συνεχιστεί την Πέμπτη.

πηγη