Πολύ πιο σοφός από τα κόμματα ο ελληνικός λαός

Με περισσότερη σοφία, ψυχραιμία και ευρηματικότητα από τους πολιτικούς ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όπως αποδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις και από δημοσιογραφικές έρευνες των εφημερίδων και της τηλεόρασης.

Οι πιο τολμηροί και προπαντός οι νέοι με όνειρα ακολουθούν τον πατροπαράδοτο δρόμο της μετανάστευσης στο εξωτερικό, έχοντας μάλιστα και περισσότερα προσόντα από τις προηγούμενες γενιές -πανεπιστημιακά πτυχία, γνώση ξένων γλωσσών, έως και επαγγελματική εμπειρία-, αφού η πατρίδα τού εφησυχασμού και της πολιτικής ανεπάρκειας κατάφερε να αχρηστεύσει τις πανεπιστημιακές σπουδές, να απαξιώσει τα παιδιά της, που έχουν τη «σφραγίδα της δωρεάς» και να τα προσφέρει σε ξένες χώρες για να βοηθήσουν στην ανάπτυξή τους.

Αλλοι, θύματα της μεταπολεμικής αστυφιλίας, επέστρεψαν στην πατρική γη, που με την καλλιέργειά της και την κτηνοτροφία εξασφαλίζει καλύτερο εισόδημα από το μεροκάματο της κορεσμένης πρωτεύουσας, αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν δική τους δουλειά και αρκετοί αξιοποιούν τις γνώσεις τους στο δρόμο της καινοτομίας.

Τι κάνει για όλους αυτούς η πατρίδα και τι προγραμματίζουν τα κόμματα για να ανατραπεί το μίζερο σημερινό πολιτικό σκηνικό της απογοήτευσης και να μπει ο τόπος, με συστράτευση όλων, σε μια άλλη εποχή αναδημιουργίας και ανάπτυξης, σαρώνοντας το άθλιο παρελθόν; Σχεδόν τίποτε, πέρα από φλυαρίες κενές περιεχομένου, που δεν συγκινούν καθόλου τους προβληματισμένους πολίτες, ακόμη και τους παραδοσιακούς οπαδούς των κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ, διά του αρχηγού του και πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, υπόσχεται έξοδο από την κρίση ώς το τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2013, και τότε ζητεί να κριθεί στις κάλπες των εκλογών, απορρίπτοντας τις προτάσεις για πρόωρη προσφυγή στο λαό.

Η αντιπολίτευση, στην πλειονότητά της, ζητάει να γίνουν τώρα εκλογές, να φύγει η σημερινή κυβέρνηση που απέτυχε σε όλα, αλλά δεν διατυπώνει συγκεκριμένη πρόταση με μέτρα για την έξοδο από την κρίση.

Οι γενικές και αόριστες υποσχέσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, δεν πείθουν ότι συνθέτουν μια αποτελεσματική λύση στα οξύτατα προβλήματα. Το ΚΚΕ διά της Αλέκας Παπαρήγα και ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Αλέξη Τσίπρα ζητούν να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να γίνουν τώρα εκλογές.

Απόλυτα φυσικό, λοιπόν, είναι όλες οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν αποστασιοποίηση των πολιτών από τα κόμματα και πολύ χαμηλά τα ποσοστά της αξιοπιστίας των πολιτικών. Δείχνουν όμως οι δημοσκοπήσεις και τη σοφία του εκλογικού σώματος, το οποίο στην πλειονότητά του δηλώνει ότι δεν θέλει πρόωρες εκλογές, αλλά ζητάει κυβέρνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, για την έξοδο από την κρίση. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις, αλλά απλή γνώση της πολιτικής ιστορίας για να υποστηρίξει κανείς ότι θα είναι μέγα και ολέθριο λάθος, που θα το πληρώσει ακριβά ο τόπος και προπαντός ο λαός των μεσαίων και αδύναμων τάξεων, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ποιος δεν γνωρίζει και από τις πρόσφατες εκλογές ότι για τρεις και πλέον μήνες παραλύουν τα πάντα, αδρανεί η κρατική μηχανή, σπαταλώνται χρήματα και είναι παντελώς αδύνατη η παραγωγή κυβερνητικού έργου, αφού όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στο κυνήγι της ψήφου.

Το κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι «αγανακτισμένοι», προπαντός με τις ακραίες εκδηλώσεις κατά υπουργών και βουλευτών, δεν προσφέρεται για ήρεμη προεκλογική περίοδο. Θα είναι απαράδεκτο να γίνονται προεκλογικές συγκεντρώσεις υπό την προστασία των ΜΑΤ και οι υποψήφιοι βουλευτές να περιοδεύουν φρουρούμενοι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «αντισυγκεντρώσεις αντιφρονούντων», όπως συνέβαινε σε άλλες μαύρες εποχές. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις και να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα;

Πέραν όλων των άλλων, θα μείνουν άδεια τα δημόσια ταμεία με την παράλυση των εισπρακτικών μηχανισμών και θα αυξηθεί το έλλειμμα. Δεν μπορεί, λοιπόν, να γίνει σοβαρή συζήτηση για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στους επόμενους μήνες.

Ας εξετάσουμε, όμως, και το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες εντός του 2011. Με το κλίμα απαξίωσης των κομμάτων, που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, είναι βέβαιο ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία σε έδρες για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επομένως θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Τίθεται το ερώτημα: Ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους και με ποιους όρους; Το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται με κανένα άλλο κόμμα και δεν ενδιαφέρεται για την αστική, αλλά μόνο για τη λαϊκή εξουσία. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να είναι συνεπής με όσα δηλώνει σήμερα, δεν μπορεί να συνεργαστεί ούτε με το ΠΑΣΟΚ -που ζητάει να φύγει η κυβέρνησή του- ούτε με τη Νέα Δημοκρατία. Απομένει να συνεργαστούν το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, υπό την πίεση της κοινής γνώμης.

Αυτό ακριβώς υποδεικνύει να γίνει τώρα ο σοφός λαός, τη γνώμη του οποίου υποτιμούν τα κόμματα.

Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

Vicnet@enet.gr

1 Comment

  1. Ενα δείγμα γραφής των «λύκων» στο «παραμύθι με την κοκκινοσκουφίτσα..! Κλασική περίπτωση «αγκιτάτσιας» και «προπαγάνδας» του Πασοκικου περιβάλλοντος.Δια της ατόπου απαγωγής προσπαθεί να αποδείξει ως αναγκαία και επιβαλλόμενη απο τον λαό μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ..!!! (Αυτες ειναι οι νάρκες που δεν φαίνονται..)

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.