Ολα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Βενιζέλος (Μπενι ο τρομερός)

Εργασιακή εφεδρεία για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με μοναδική εξαίρεση τους μόνιμους υπαλλήλους αποφασίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αναθεωρείται εξαρχής το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Ενιαίο μισθολόγιο για όλους και κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς».

Νόμο σκούπα για μισθούς και διαρθρωτικές αλλαγές αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις της Τροικας και να καταβληθεί η 6η δόση.Στη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος εισηγήθηκε σε δραματικούς τόνους τις αλλαγές και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε κατά τον πρόσφατο έλεγχο της οικονομίας από την Τροικα.

Σε εκτενείς δηλώσεις ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τις οριστικές αποφάσεις τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη φυγή προς τα εμπρός και θα προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία.

 

Αναλυτικά οι οριστικές αποφάσεις

 1. Προχωρά μέσα στο 2011 το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την εξασφάλιση 5 δισ. ευρώ μέσα στο…….

2011 και συνολικά 28 δισ. έως το τέλος του 2014. Το πρώτο «κύμα» ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει τις άδειες του ΟΠΑΠ, τη σύμβαση παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», την εκχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, τη μεταβίβασης των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και άλλες εταιρείες και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου.

2. Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Θα γίνει αμέσως ταυτόχρονα για όλους τους φορείς από όλα τα υπουργεία. Θα προχωρήσουν καταργήσεις, συνενώσεις και συρρικνώσεις φορέων (π.χ. ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΙΓΜΕ κτλ.)

3. Εργασιακή εφεδρεία. Θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ που είναι αρμόδιο να προσλάβει εταιρείες αξιολόγησης του προσωπικού. Θα υπάρξει κατάλογος με το πλεονάζον προσωπικό. Θα υπάρξουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης, μετάταξης και διευκόλυνσης σε όσους βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι στο στενό δημόσιο τομέα όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται κρατικοί και δεν θα ανήκουν σε συγκεκριμένα υπουργεία. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει σύμφωνα με τον ίδιο η μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού.

4. Αλλαγές στην αγορά εργασίας. Προχωράει ο ενιαίος φορέα φόρων και εισφορών. Θα κλείσουν όλα τα κενά που έχουν απομείνει με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων καθώς όλα θα ανοίξουν τώρα και οι προθεσμίες που εκτείνονται σε βάθος χρόνου έως το 2013 έρχονται μπροστά.

5. Νέο εθνικό φορολογικό σύστημα. Προχωράει ο διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα προκειμένου να καταρτιστεί το προσχέδιο του νομοσχεδίου πάνω στο οποίο θα βασιστεί η δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει μέχρι να οριστικοποιηθούν όλες οι αποφάσεις. Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νομοσχεδίου. Για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

6. Νέο μισθολόγιο. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, χρόνιες αδικίες και ανισότητες φθάνουν στο τέλος τους. Είναι πραγματικά δίκαιο και θα βασίζεται στην αξιοκρατία. Καταργείται η εξαγγελθείσα «προσωπική διαφορά» και στη θέση της μπαίνει το πριμ παραγωγικότητας που θα συμφωνείται ξεχωριστά για κάθε υπάλληλο και θα λαμβάνεται ανάλογα τα αποτελέσματα της εργασίας του. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα αποτελέσει κίνητρο στο δημόσιο υπάλληλο να αποδίδει.

7. Η δημοσιονομική διοίκηση, είπε, έχει τεράστια σημασία. Όποιος φορέας δεν δηλώνει τις δαπάνες του στο ΓΛΚ θα παύει να επιχορηγείται από το κράτος. Εχουν συγκρατηθεί όλες οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. Το πρόβλημα είναι στην ύφεση και τα έσοδα.

Απολύσεις στο Δημόσιο όπως στον Ιδιωτικό Τομέα

Ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για την εργασιακή εφεδρεία και το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο απάντησε ότι «Απολύσεις στη φάση αυτή δεν υπάρχουν γιατί προβλέπεται ότι το στάδια της εργασιακής εφεδρείας δίνει ευκαιρείς στον εργαζόμενο. Εάν όμως ένας εργαζόμενος δεν αξιοποιήσει καμία ευκαιρία τότε βεβαίως η εργασιακή του σχέση θα λυθεί. Αν είναι μεγάλος σε ηλικία θα μπορεί να τον οδηγήσει στη σύνταξη εάν είναι νέας ή μεσαίας ηλικίας και δεν έχει μπορέσει να προσαρμοστεί τότε θα ισχύσει ότι θα ισχύει στον ιδιωτικό τομέα».

Η χαρτογράφηση του στενού Δημόσιου Τομέα

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία

Δεν μπορούν να μπουν σε εφεδρεία οι:

Μόνιμοι υπάλληλοι. Στο σύνολό του το τακτικό προσωπικό υπουργείων (μαζί με δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, σώματα ασφαλείας είναι 625.738 ήτοι 82% επί του συνόλου

Μπορούν να μπουν σε εργασιακή εφεδρεία οι:

Ιδιωτικού δικαίου (αορίστου χρόνου) 53.833 (7%)

Μπορούν να απολυθούν χωρίς να ενταχθούν σε εργασιακή εφεδρεία οι:

Ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου χρόνου) 44.811 6%

Συμβασιούχοι έργου: 14.345 2%

Επίσης υπάρχουν και οι ωρομίσθιοι – ημερομίσθιοι (4.614), οι μετακλητοί (1.175) και 1.003 με έμμισθη εντολή

Στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (εκτός ΟΤΑ) έχει καταργηθεί η μονιμότητα.

Οταν εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο το 15% των υπαλλήλων θα χάσει από 500 έως και 1500 ευρώ τον μήνα

πηγη