50.000 δημόσιοι υπάλληλοι στην έξοδο για σύνταξη

Πρόωρη συνταξιοδότηση υπό τον φόβο της εργασιακής εφεδρείας, ή ακόμη και των απολύσεων, φαίνεται να επιλέγουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου.

Ως το πιο αποτελεσματικό τρικ για την πρόωρη συνταξιοδότηση αναδεικνύονται τα πλασματικά έτη. Ειδικά για τα παιδιά, καθώς στο Δημόσιο δεν προσμετρώνται στα λοιπά πλασματικά από σπουδές, ανεργία, στρατό κ.ά. (4 έτη φέτος και έως 7 έτη το 2014), όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ., αλλά υπολογίζονται επιπλέον. Ετσι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 12 πλασματικά έτη.

Ηδη φέτος αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ αιτήσεων «εξόδου» από το Δημόσιο, καθώς οι συνολικές αιτήσεις συνταξιοδότησης υπολογίζεται να φτάσουν τις 50.000. Ολοι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου, ακόμη και οι υπάλληλοι που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία (π.χ. το 58ο για πλήρη σύνταξη κ.ά. ή το 50ό για συνταξιοδότηση με ανήλικο) έχουν απευθύνει σχετικό διερευνητικό ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 Πλασματική διευκόλυνση

 Μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, η σύνταξη να μην είναι ικανοποιητική, αλλά σίγουρα (και μαζί με τα επικουρικά) διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο από την… εργασιακή εφεδρεία, ενώ και οι μισθοί των εν ενεργεία μάλλον θα μειωθούν παρά θα αυξηθούν (ενιαίο μισθολόγιο). Τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:

* Την (πρόωρη) έξοδο από το Δημόσιο διευκολύνει ο περσινός ασφαλιστικός νόμος (3865/10), που αφ’ ενός δίνει τη δυνατότητα στον δημόσιο υπάλληλο να συμπληρώσει τα σχετικά όρια με πλασματικά έτη και αφ’ ετέρου παρέχει τη δυνατότητα και στους άνδρες να συνταξιοδοτηθούν με ανήλικο ή ως τρίτεκνοι στο 52ο έτος (με 25 και 21 έτη αντιστοίχως, μαζί με 7 ή 9 -για τους τρίτεκνους- πλασματικά έτη).

Να σημειωθεί ότι για το πρώτο παιδί και οι δύο γονείς μπορούν να αναγνωρίσουν από ένα πλασματικό έτος, για το δεύτερο δύο έτη και για το τρίτο παιδί μπορούν -και οι δύο γονείς- να αναγνωρίσουν έως 5 έτη ασφάλισης. Και αυτά, στο Δημόσιο, πέραν των λοιπών πλασματικών.

* Παράλληλα οι ασφαλισμένοι, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 25ετία (άνδρες και γυναίκες) εφόσον έχουν ανάπηρο τέκνο (67%), σύζυγο ή αδερφή/ό (80%).

* Οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν φέτος να συνταξιοδοτηθούν με 25ετία στο 56ο έτος (από το 60ό το 2010), όπως εξάλλου και οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι (στο 55ο πέρυσι).

* Πέραν όλων αυτών, τις επόμενες ημέρες αναμένεται και νέα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα αποσαφηνίζονται οι νέες ευεργετικές (για τους δημόσιους υπαλλήλους) διατάξεις του πρόσφατου (4 Αυγούστου) νόμου (4002/11).

Εκεί περιλαμβάνονται πρόσθετα μέτρα και διευκολύνσεις για περισσότερες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, στη θέση των απολύσεων και της εργασιακής εφεδρείας η οποία δεν φαίνεται να αποδίδει όσα επιθυμεί η τρόικα.

Με την εν λόγω διάταξη προβλέπεται σαφώς το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών ετών από παιδιά και για τους παλαιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι -με την αναγνώριση- θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010.

Μπορούν δηλαδή να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη και, ταυτόχρονα, να συνταξιοδοτηθούν με τα παλαιά ευνοϊκά όρια ηλικίας (με ανήλικο 25 έτη ασφάλισης -μαζί με τα πλασματικά- και συνταξιοδότηση στο 50ό έτος και για τους τρίτεκνους 20 έτη ασφάλισης και συνταξιοδότηση στο 50ό έτος).

πηγη.

( Ειπώθηκε οτι η εφεδρεία δεν θα αφορά τους εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους…)