Παραίτηση Μπαλφούσια+ Αποχώρηση της τρόικας = εκλογές

Τριγμούς σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο και σκληρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, προκαλεί η παραίτηση της επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, Στέλλας Μπαλφούσια.

 Η κ. Μπαλφούσια την Πέμπτη το απόγευμα πέρασε το κατώφλι του γραφείου του προέδρου της Βουλής προκειμένου να ανακοινώσει στον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο την παραίτησή της. Στη συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, η πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής της, αναφέρθηκε στις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής, ενώ παράλληλα δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

 

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα το Γραφείο Προϋπολογισμού διένειμε στους βουλευτές την έκθεσή του για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, όπου οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία παρουσιάζονταν ιδιαιτέρως δυσοίωνες, ενώ ανάμεσα σε άλλα αναφερόταν ότι η «δυναμική του χρέους είναι εκτός ελέγχου».

 

Το περιεχόμενο της έκθεσης ενόχλησε τον Υπουργό Οικονομικών, που εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση με την οποία απέδιδε απειρία διαχείρισης στην εν λόγω επιτροπή. «Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είναι προφανές ότι δεν διαθέτει ακόμη τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα υπεύθυνων διεθνών οργανισμών. Το χθεσινό κείμενο, συνεπώς, δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.

Τα υπόλοιπα τρία μέλη της επιτροπής (Ηλίας Τζάβαλης, Βασίλης Πατσουράτης και Βασίλειος Μανεσιώτης) παραμένουν προς το παρόν στις θέσεις τους, ενώ θα πρέπει τώρα ο Υπουργός Οικονομικών να προτείνει τον αντικαταστάτη της κ. Μπαλφούσια, ο οποίος εν συνεχεία θα πρέπει να πάρει την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι η Στέλλα Μπαλφούσια είχε διοριστεί από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2011, όταν Υπουργός Οικονομικών ήταν ακόμα ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες συζητήσεις στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που – αναφερόμενοι στην κ. Μπαλφούσια – έκαναν λόγο για «άνθρωπο πολύ κοντά στον Παπακωνσταντίνου», υποστηρίζοντας ότι δεν αποκλείεται στην πραγματικότητα πίσω από το περιεχόμενο της έκθεσης να κρύβεται ο κ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να πλήξει το προφίλ του διαδόχου του.

 

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου που, από το βήμα της Βουλής, υποστήριξε ευθέως τον κ. Βενιζέλο. «Το Υπουργείο μπορεί να διαφωνεί με το περιεχόμενο της έκθεσης και να το κάνει δημόσια. Έχουμε ένα γραφείο που μόλις συστάθηκε και κάνει μία έκθεση με ακραίους χαρακτηρισμούς, που δεν υποστηρίζονται από κανέναν διεθνή οργανισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 

Στην αντίθετη κατεύθυνση όμως κινήθηκε ο κ. Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος – σε ραδιοφωνική του συνέντευξη – υπενθύμισε με νόημα πως η εν λόγω επιτροπή θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου. «Το λέω αυτό γιατί έχει την αξία του. Δηλαδή εμείς, θέλουμε θεσμούς οι οποίοι να λειτουργούν, να ελέγχουν. Αυτό είναι το πρώτο» είπε ο κ. Ρέππας, σημειώνοντας ωστόσο πως η επιτροπή δεν έλαβε προφανώς υπόψη της τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και «κούρεμα» του χρέους.

 

Έναν μήνα πριν , συγκεκριμένα 3 Αυγούστου 2011, η κ. Μπαλφούσια και τα μέλη της επιτροπής σε προηγούμενη έκθεσή τους κατέληγαν στα ίδια συμπεράσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διατύπωση που προκάλεσε την παραίτηση – απομάκρυνση της κ. Μπαλφούσια, «η δυναμική του χρέους είναι εκτός ελέγχου», αναφερόταν και στην προηγούμενη έκθεση.

 

ΝΔ: Η κυβέρνηση υποχρεώνει σε παραίτηση αυτούς που έχει επιλέξει

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η παραίτηση της επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει σε παραίτηση ακόμη και αυτούς που η ίδια έχει επιλέξει. Ακόμα και εκείνοι ‘ξεμπροστιάζουν’ την αδιέξοδη πολιτική τους», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, που εξέφρασε την απορία γιατί η κυβέρνηση πριν από έναν μήνα είχε αποδεχτεί από την ίδια επιτροπή αντίστοιχα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την οικονομία.

«Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι η πολιτική της στην οικονομία είναι λανθασμένη; Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα και να αλλάξει δραστικά», υπογράμμισε ο Γιάννης Μιχελάκης.

πηγη