Λιβύη: Χιλιάδες παγιδευμένοι μετανάστες στην Τρίπολη χρειάζονται βοήθεια και προστασία

Δελτίο Τύπου – Τρίπολη, 30 Αυγούστου 2011-Χιλιάδες ευάλωτοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Τρίπολη ζουν σε άθλιες συνθήκες χωρίς την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη ή ασφάλεια, σύμφωνα με τη διεθνή, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). Οι ΓΧΣ, που έχουμε ξεκινήσει να παρέχουμε βασική ιατρική περίθαλψη σε δυο κοινότητες εκτοπισμένων αλλοδαπών, ανακοινώνουμε ότι χρειάζονται επειγόντως προστασία και βοήθεια.

Μια κοινότητα 1000 περίπου προσφύγων και μεταναστών ζει μέσα και γύρω από πλοία σε μια εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση στην Τρίπολη, ενώ άλλα 200 άτομα έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε ένα αγρόκτημα από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις στις νότιες περιοχές της Τρίπολης.

«Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη εγκαταλείψει τις χώρες τους εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται σε αυτές, όπως στη Σομαλία, το Σουδάν ή άλλες αφρικανικές χώρες», αναφέρει ο Simon Burroughs, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης στην Τρίπολη. «Κάποιοι ήρθαν σε αυτούς τους πρόχειρους καταυλισμούς αναζητώντας έναν τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης-ενώ άλλοι έφτασαν εδώ αναζητώντας καταφύγιο από τις μάχες στην Τρίπολη. Όλοι αυτοί παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς να έχουν να πάνε πουθενά».

Οι ΓΧΣ έχουμε εξετάσει άτομα και στις δυο περιοχές και σχεδιάζουμε να διανείμουμε καθαρό, πόσιμο νερό και είδη προσωπικής υγιεινής.

«Πολλοί υποφέρουν από αναπνευστικές λοιμώξεις, δερματικές παθήσεις και γαστρεντερικές διαταραχές», περιγράφει ο ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ, Δρ. Paulo Reis. «Αυτά τα ιατρικά προβλήματα συνδέονται με τις πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης. Τα περισσότερα από τα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει συνδέονται επίσης με το άγχος όπως η δυσκολία στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας του πολύ έντονου και διαρκή φόβου».

Οι ασθενείς των ΓΧΣ είπαν ότι δεν είναι σε θέση να φύγουν από τους πρόχειρους καταυλισμούς επειδή φοβούνται πιθανή παρενόχληση, κακοποίηση ή σύλληψη μέσα στην πόλη.

Οι εθνικές αρχές, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία και τις βασικές ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών που είναι παγιδευμένοι μέσα και γύρω από την Τρίπολη.

Παρέχοντας βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Τυνησία και τη νότια Ιταλία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουμε ότι τα διεθνή σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Τόσο τα γειτονικά κράτη όσο και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής.

Στην Τρίπολη οι ΓΧΣ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ασφυκτικά γεμάτες ιατρικές εγκαταστάσεις με ιατρικές προμήθειες και προσωπικό, όταν χρειάζεται. Οι ιατρικές και χειρουργικές ομάδες των ΓΧΣ υποστηρίζουμε το λιβυκό ιατρικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο της Τρίπολης και στην κλινική Ben Ashour ενώ χθες, 30 Αυγούστου, έφτασε στην Τρίπολη πλοίο με πάνω από 10 τόνους ιατρικό και τεχνικό εξοπλισμό.

Η διεθνής, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι παρούσα στη Λιβύη από τις 25 Φεβρουαρίου προσφέροντας αυτή τη στιγμή αμερόληπτη ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στη Βεγγάζη (Benghazi), τη Μιζουράτα (Misrata), τη Γιεφρέν (Yefren), τη Ζαουίγια (Zawiyah), τη Ζιντάν (Zintan) και τη Ζλιτάν (Zlitan). Για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της ιατρικής τους δράσης οι ΓΧΣ στηρίζονται μόνο σε ιδιωτικούς οικονομικούς πόρους για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους στη Λιβύη και δε δέχονται χρηματοδότηση από κυβερνήσεις ή από συνδεόμενο με αυτές οικονομικό φορέα, ή από άλλες ομάδες με στρατιωτικά ή πολιτικά συμφέροντα.

_____________________________________________________

Επείγουσα ανάγκη για ιατρική και ψυχοκοινωνική βοήθεια σε κρατούμενους μετανάστες

29.08.11

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναλαμβάνουν εκ νέου δραστηριότητες στους χώρους κράτησης μεταναστών στον Έβρο και στη Ροδόπη

Δελτίο τύπου – Αθήνα, 29 Αυγούστου 2011 – Η κατάσταση για τους μετανάστες που κρατούνται στους χώρους κράτησης στον Έβρο και στη Ροδόπη είναι για άλλη μια φορά κρίσιμη. Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, δεν έχει παρασχεθεί καθόλου ιατρική περίθαλψη στους μετανάστες και αιτούντες άσυλο στους χώρους κράτησης, καθώς οι ομάδες του Υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν να παρέχουν ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) αποφάσισαν να αναλάβουν εκ νέου τις ιατρικές δραστηριότητές τους στην περιοχή προκειμένου να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες των μεταναστών.

«Από τις 31 Ιουλίου, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης το ιατρικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας διέκοψε τις εργασίες του στους χώρους κράτησης του Έβρου και της Ροδόπης. Ύστερα από μία σύντομη διερευνητική επίσκεψη, αποφασίσαμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε ξανά στους χώρους αυτούς. Οι ανάγκες για ιατρική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια είναι τεράστιες,» τόνισε η Ιωάννα Περτσινίδου, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ. Κάθε μέρα πάνω από 250 μετανάστες, ανάμεσά τους παιδιά και έγκυες γυναίκες καθώς και αρκετοί πρόσφυγες από τη Συρία, περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και φτάνουν στους χώρους κράτησης σε κρίσιμη κατάσταση, εξουθενωμένοι, χωρίς τρόφιμα και νερό. «Παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που κρατούνται, δεν έχουμε δει κάποια σημαντική βελτίωση στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής μέσα σε αυτούς τους χώρους,» συμπληρώνει η κυρία Περτσινίδου. Ο αριθμός των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που περνούν τα σύνορα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Αυγούστου, μία οκταμελής ομάδα των ΓΧΣ ξεκίνησε να παρέχει ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και άρχισε δραστηριότητες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στα τμήματα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό, Σουφλί και Φέρες και στα κέντρα κράτησης στο Φυλάκιο και στη Βέννα. «Βλέπουμε μία αναμφισβήτητη ανάγκη για τις ομάδες μας να βρίσκονται εκεί, καθώς κανένας άλλος δεν βρίσκεται σε θέση αυτή τη στιγμή να φροντίσει γι’ αυτούς τους ανθρώπους,» δηλώνει η κυρία Περτσινίδου.

Οι ΓΧΣ καλούν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους χώρους κράτησης, κατάλληλη διαμονή, επαρκή διανομή τροφής, ρούχων και ειδών προσωπικής υγιεινής καθώς και επαρκή προαυλισμό.

Οι ΓΧΣ παρείχαν ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα από το 1996. Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2010, μία ομάδα των ΓΧΣ παρείχε ιατρική περίθαλψη και εργαζόταν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους κράτησης μεταναστών στον Έβρο. Στις αρχές Μαρτίου 2011, οι ΓΧΣ παρέδωσαν τις ιατρικές τους δραστηριότητες στις ομάδες του Υπουργείου Υγείας, αλλά συνέχισαν να διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης στους κρατούμενους μετανάστες.

πηγη