Το deal Αlpha Bank -Eurobank , δηλώσεις Σαμαρά και όλο το ιστορικό.

Τα διοικητικά της Alpha Bank και της Εurobank ανακοινώνουν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τη συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank. Η σχέση ανταλλαγής καθορίστηκε στις 5 μετοχές Alpha Bank για κάθε 7 μετοχές Eurobank ενώ οι εκτιμώμενες συνέργειες διαμορφώνονται σε 650 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν πλήρως εντός 3 ετών με εκτιμώμενη καθαρή παρούσα αξία περίπου 3,4 δισ. ευρώ.

 

Η κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω του προτεινόμενου σχεδίου ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ, μέσω οργανικών πρωτοβουλιών που θα αποφέρουν το ισοδύναμο κεφαλαίων Core Tier I άνω των 2,1 δισ., την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 500 εκατ. ευρώ ταυτόχρονα με προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το οποίο θα καλυφθεί από την Paramount, καθώς και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ.

 

Το νέο σχήμα διαθέτει ευρεία μετοχική βάση, με πυλώνες τρεις κύριους μετόχους που εκπροσωπούν την οικογένεια Κωστόπουλου, την οικογένεια Λάτση και η Paramount Services Holding Limited (“Paramount”, μετόχου της Alpha Bank, μια εταιρεία που εκπροσωπεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα της πιο εξέχουσας οικογένειας στο Κατάρ), ο καθένας από τους οποίους υποστηρίζει, τόσο τη συγχώνευση όσο και το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.

 Δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων σε 8 χώρες

 Ο νέος όμιλος, θα κατέχει σημαντική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με συνολικό δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων σε 8 χώρες, και θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στη Βουλγαρία , τη Ρουμάνια και τη Σερβία.

Ο νέος Όμιλος θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρωζώνη με pro forma συνολικό ενεργητικό €146 δις. και θα διαθέτει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να καθιερώσει την μετοχή του ως μετοχή αναφοράς στις διεθνείς αγορές.

Το ενοποιημένο σχήμα εμφάνισε για το 2010 κέρδη προ προβλέψεων (pro forma) ύψους €2,6 δισ.

Οι εκτιμώμενες ετήσιες προ φόρων συνέργειες διαμορφώνονται σε περίπου €650 εκατ. που θα πραγματοποιηθούν πλήρως εντός 3 ετών, με εκτιμώμενη Καθαρή Παρούσα Αξία (NPV) περίπου €3,4 δισ.

Επιτυγχάνεται σημαντική περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας της τράπεζας μέσω της υλοποίησης ενός προτεινόμενου ολοκληρωμένου σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 3,9 δισ. ευρώ.

Ο pro forma Δείκτης κυρίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (core Tier I), αναμένεται να ανέλθει σε 14,0% λαμβανομένων υπόψιν των ενεργειών του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως και των αρνητικών επιπτώσεων του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI).

 Δηλώσεις των προέδρων των δύο τραπεζών

 Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής θα είναι ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος ενώ επικεφαλής του διοικητικού σχήματος θα είναι δυο συνδιευθύνοντες σύμβουλοι, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης και ο κ. Νίκος Νανόπουλος.

 Ο πρόεδρος της Alpha Bank και προτεινόμενος Πρόεδρος του νέου ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:

 «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η Alpha Bank και η Eurobank EFG συμφώνησαν να συμπράξουν προκειμένου να δημιουργήσουν μια τράπεζα αναφοράς για την Ελλάδα και για σημαντική νέα δύναμη στον Ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο.

Σε μια εποχή όπου αναμένονται τα πρώτα σημάδια ανακάμψεως της Ελληνικής Οικονομίας, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων Εταίρων μας, η νέα Τράπεζα θα έχει ως στόχο να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και να ισχυροποιήσει την θέση της χώρας μας ως σημείο προσβάσεως προς τις γειτονικές οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η συγχώνευση αυτή είναι ένα καθοριστικό βήμα προς την ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημαντική στήριξη που έχουμε από διεθνείς κορυφαίους επενδυτές. Τέλος, είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω την ενισχυμένη συμμετοχή της Paramount από το Κατάρ στη νέα μεγάλη Τράπεζα».

 Ο Πρόεδρος της Eurobank EFG, κ. Ευθύμιος Χριστοδούλου δήλωσε:

 «Χαιρετίζω την προτεινόμενη συγχώνευση και τη συμμετοχή της Paramount από το Κατάρ στο νέο σχήμα. Σήμερα δημιουργείται ένας νέος τραπεζικός «πρωταθλητής» στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια, που συνδυάζει μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ένα ταλαντούχο και αφοσιωμένο διοικητικό επιτελείο με εξαιρετικές και συμπληρωματικές δεξιότητες και ικανότητες.

Είμαι πεπεισμένος ότι το νέο ενιαίο σχήμα θα λειτουργήσει ως σημαντικός καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι καλά τοποθετημένο όχι μόνο για να αντέξει τους κραδασμούς της παρούσας οικονομικής αναταραχής αλλά και για να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προοπτικές και να παίξει κεντρικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της ευρύτερης περιφέρειας».

Η συγχώνευση αναμένεται να εγκριθεί από έκτακτες γενικές συνελεύσεις το Νοέμβριο και η ολοκλήρωση της συγχώνευσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου του 2011.

Διαβάστε επίσης: Τι απάντησε ο Γ. Κωστόπουλος σε newsbomb – newscode

_____________________________________________________________________________

 

 Α. Σαμαράς: Ορθή στρατηγική η συγχώνευση των τραπεζών

Ανακοίνωση για τη συγχώνευση των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank εξέδωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαράς εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην Οικονομία.

 «Η συμφωνία συγχώνευσης της Alpha Bank με τη Eurobank EFG είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας, κυρίως, της Κυβερνητικής ανεπάρκειας.

Η δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου, με έντονη παρουσία εντός και εκτός της χώρας μας και με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αντιμετωπίζει – μεταξύ άλλων – και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την πιθανή αύξηση των επισφαλειών λόγω της μεγάλης ύφεσης. Γι’ αυτό και αποτελεί μια ορθή στρατηγική κίνηση η οποία συμβάλλει στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αναγκαία προϋπόθεση ώστε, Κυβέρνηση και πιστωτικά ιδρύματα, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, που μέχρι σήμερα δυστυχώς απουσιάζουν, να διοχετεύσουν στην αγορά την απαιτούμενη ρευστότητα για την Επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση»

_______________________________________________________________________

ΓΣΕΕ: Να δημιουργηθεί δημόσιος πυλώνας στο πιστωτικό σύστημα

  Η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει αφού διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων, τόνισε σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

 

«Αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να εμπεριέχονται ως δεσμεύσεις σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο.

 

Με δεδομένα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, αναδεικνύεται ως κυρίαρχη και ζωτικής ανάγκης η προώθηση δημιουργίας ενός ισχυρού ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΥΛΩΝΑ στο πιστωτικό σύστημα της χώρας μας.

Η ΓΣΕΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και βάσει αυτών των εξελίξεων, σε συνεργασία πάντα με την ΟΤΟΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στις υπό συγχώνευση τράπεζες, θα καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις της» τονίζεται στην ανακοίνωση

_____________________________________________________________________________

Πνίγουν τον λαό για να σώσουν τις τράπεζες!

«Το newsbomb.gr δεσμεύθηκε, από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του, να τα βάλει με τους ισχυρούς. Να σπάσει αποστήματα. Και είναι πανθομολογούμενο ότι το μεγαλύτερο απόστημα, αυτό που ουσιαστικά έχει οδηγήσει την οικονομία του τόπου στο χείλος του γκρεμού και τα εκατομμύρια των Ελλήνων στην εξαθλίωση, είναι το αδίστακτο και αδηφάγο τραπεζικό κύκλωμα.»

Η Ευρώπη στην παρούσα φάση και 20 χρόνια μετά την συμφωνία για την Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη δημιουργία του ευρώ, οδηγείται στη διάλυση γιατί κατά βάση είναι μια τραπεζικοκεντρική ένωση και τίποτα άλλο. Ούτε πολιτική, ούτε οικονομική, ούτε πολιτιστική ένωση. Αντίστοιχα, επιταχυντής της χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν είναι μόνον το δημόσιο χρέος της ή η αδυναμία του πολιτικού και θεσμικού της συστήματος να την υπερασπιστούν. Είναι κατά βάση η μονομέρεια των συμφερόντων των ελληνικής ιδιοκτησίας τραπεζών, που για τίποτα άλλο δεν ενδιαφέρονται παρά μόνον για τα πρόσκαιρα ειδικά τους συμφέροντα, για να μην μιλήσουμε για τη πυραμίδα της Διοίκησης τους ή τους κύριους μετόχους τους, που ενδιαφέρονται μόνον για τα ατομικά τους συμφέροντα και τις ζώνες επιρροής τους στο σύστημα εξουσίας και διαχείρισης του και για τίποτα άλλο.

 

Στην λογική αυτή το να είναι υγιής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κατά τόπους καταστήματα της στα κράτη-μέλη ή το ευρώ να είναι το πιό ισχυρό νόμισμα στον κόσμο, δεν σημαίνει τίποτα για τη συνοχή της, τη δημοσιονομική της δυνατότητα και πολύ περισσότερο για την ευημερία των λαών που την αποτελούν. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας και ο μέσος πολίτης βλέπει το εισόδημά του και το επίπεδο ευημερίας του να καταρρέουν, την ίδια στιγμή κατά την οποία το σύνολο των εγγυήσεων που το ελληνικό δημόσιο μπορούσε να εκδώσει έχουν διοχετευθεί στις τράπεζες, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των επιχειρήσεων και η ανάγκη ο κύκλος της οικονομίας που τροφοδοτείται απο την κατανάλωση να έχει κάποια δυνατότητα επιβίωσης.

 Πώς οι τράπεζες οδηγούν την Ελλάδα σε χρεοκοπία

 Στην Ελλάδα σήμερα με τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί εξ’ ολοκλήρου στις τράπεζες, μπορεί η χώρα να χρεοκοπήσει και οι Ελληνες επίσης και οι τάχα ελληνικές τράπεζες να συνεχίζουν να διαπραγματευόνται την θέση τους στους πιστωτές και την επιβίωση των μετόχων τους και των διευθυντικών τους στελεχών. Φυσικά οι τραπεζίτες κάνουν λάθος, στην ατομικιστική τους αυτή προσέγγιση. Γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να υπάρξει τραπεζικό σύστημα χωρίς οικονομία, καταθέσεις, δάνεια και αποπληρωμή δανείων. Δεν μπορεί να υπάρξει τραπεζικό σύστημα σε χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την ανάγκη των επενδύσεων και της αναπτυξιακής δυναμικής, προκειμένου και το ίδιο να ισχυροποιείται.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όμως δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Έχοντας θέσει υπό το έλεγχό του τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των media, μέσω των δανείων χαράζει την πολιτική της χρεοκοπίας και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, στη βάση συνταγών βραχυπρόθεσμων και ιστορικά απολύτως αποτυχημένων, που οδηγούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και στο τέλος και τις ίδιες τις ελληνικής ιδιοκτησίας τράπεζες στη χρεοκοπία και την εκποίηση.

Εάν οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν σοβαρές και συγκροτημένες και οι ελληνικές τράπεζες, που άλλοτε διαφήμιζαν τους εαυτούς τους ως ατμομηχανές της ανάπτυξης και «εθνικούς πρωταθλητές», με όραμα και πραγματικές και όχι ατομικές φιλοδοξίες, σήμερα η Ελλάδα δεν θα ήταν σε κατάσταση χρεοκοπίας και οι Ελληνες τραπεζίτες δε θα χαρακτηρίζονταν τοκογλύφοι ή «σαράφηδες». Φυσικά θα μιλούσαμε για μια άλλη πραγματικότητα, που δεν θα είχε καμμία σχέση με τη σημερινή. Και αντί για «κόκκινα» δάνεια και επιταγές θα προσβλέπαμε σε επενδυτικά πλάνα και επεκτεινόμενες, ανταγωνιστικές και διεθνώς ελληνικές επιχειρήσεις.

Το κρίσιμο ζήτημα για τους τραπεζίτες, που δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη στο τέλος του καλοκαιριού, είναι ότι η χρεοκοπία της κοινωνίας και του μέσου νοικοκυριού όπως και εκείνη του συστήματος, θα στραφεί εναντίον τους. Οι κρίσιμες καταθέσεις, που τους διασφαλίζουν, μπορεί να «τραβηχτούν» σε ένδειξη διαμαρτυρίας απο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και οι εγγυήσεις να καταλήξουν «μπούμεραγκ» σε βάρος των κυρίων μετόχων και των διευθυντικών στελεχών των τραπεζών.

Το γεγονός ότι ο χρόνος των συγχωνέυσεων και της διεθνοποίησης των ελληνικών τραπεζών εξαντλείται ανεκμετάλλευτος, με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει καταρρεύσει, κάθε άλλο παρά προδιαθέτουν για μια θετική πορεία ανασυγκρότησης των τραπεζών. Μάλλον προκρίνουν την εκποίηση τους και αυτό φυσικά ουδόλως θα βλάψει τους καταθέτες, τις επιχειρήσεις και τελικά την εθνική οικονομία. Αντίθετα, το πλέον πιθανό είναι ότι το διεθνές τραπεζικό σύστημα εφόσον αποκτήσει βάση στην Ελλάδα, στη θέση του εγχώριου, θα καθοδηγήσει τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δίδοντας λύσεις στην ανασύνταξη της οικονομίας αντί της χωρίς όρια κερδοσκοπικής μανίας των ελλήνων τραπεζιτών και των υπηκόων τους.

Το newsbomb.gr ανοίγει από σήμερα το φάκελο με τίτλο «Το σάπιο σύστημα των ελληνικών τραπεζών». Και κάποιοι συγκεκριμένοι τραπεζίτες έχουν ήδη χάσει τον ύπνο τους…

ΠΗΓΗ